У Чернівецькому дитсадку №34 борються з вірусними інфекціями та роблять профілактичний масаж

Єдиний в Західній Україні санаторний дошкільний навчальний заклад для дітей, які часто хворіють на застудні захворювання, працює в Чернівцях. Уже в садочку малюки перестають хворіти, бо від трьох років добре знають, що перед виходом на прогулянку треба змастити ніс оксоліновою маззю, а в обід з’їсти з борщем шматочок цибульки чи часнику.

У черзі біля фізкабінету вишикувалася група малюків. Гуртом медсестра завела їх до кабінету фітотерапії. Тут стоїть приємний аромат евкаліпту. Дітлахи повсідалися на лавочки і весело, мов горобці, цвірінькали про щось своє.

– Здається, простенька процедура, а для дитячого організму, тим більше восени, дуже корисна, – зауважує Віра Іванська, медсестра фізкабінету. – Саме завдяки такій спеціальній профілактиці нам удається знижувати рівень захворюваності в садочку. Тож раз на квартал кожна група дихає лікувальними травами. Процедура триває лише 5-7 хвилин.

У сусідньому кабінеті дівчинка отримує процедуру «тубус-кварц». Вона щойно повернулася до дитячого колективу після хвороби, тож лікар призначив їй додаткове профілактичне лікування.

– Не подумайте, що в нас лікарня, – поспішає попередити моє запитання Ольга Масіян, завідувачка дитсадком №34. – Але на нас покладена велика відповідальність: дбати не лише про розвиток, а й про здоров’я дітей, які часто хворіють. Як правило, сюди потрапляють малюки, які понад три рази на рік переносять вірусні респіраторні захворювання, бронхіти, пневмонії та будь-яку іншу лор-патологію.

Для покращення їхнього здоров’я маємо доволі незвичайний фізкабінет: тут діти проходять чимало процедур – тубус-кварц, електрофорез, УВЧ. Усе – для профілактики та лікування перших ознак хвороби. Восени та навесні кожна група отримує курс полівітамінів та ехінацеї.

Горіховий масаж

У садочку навіть граються з користю для здоров’я. Наприклад, у кожній групі є «доріжки здоров’я». Виготовлені вони за принципом чергування різних матеріалів: шипи, наждачний папір, хутро, ґудзики. Кожного дня після обіднього сну діти роблять гімнастику стоп на цих доріжках.

– Так званий «точковий» масаж – дуже корисний. Наші вихователі навчають дітей самостійно виконувати його, – продовжує Ольга Масіян. – Наприклад, перебирають маленькими пальчиками горіхи чи каштани, масажують один одному спинки м’ячиками з шипами. Це приємна забава, яка до того ж зміцнює здоров’я.

Результати таких активних реабілітаційних заходів не змушують довго на себе чекати. У картці здоров’я, яку має кожен вихованець дитячого садка №34, можна простежити позитивну тенденцію: навіть ті діти, які п’ять-сім разів на рік хворіли, уже через рік хворіють лише один-два рази.

Гірське повітря у кабінеті

Унікальний 34-ий дитсадочок іще й тим, що в окремій просторій кімнаті тут установлена люстра Чижевського, або аеронізатор.

– За допомогою цього приладу ми покращуємо екологію нашого дошкільного навчального закладу. Люстра виробляє необхідні для нашого організму негативні аерони, – пояснює завідувачка дитсадком. – Постояти кілька хвилин під цією люстрою рівносильно тому, що подихати повітрям на вершині гори. За допомоги аеронізатора ми лікуємо бронхіальну астму, застуду, безсоння, перевтому та чимало неврологічних захворювань.

Ольга ТИМОФІЙЧУК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *