Прихована небезпека хліба: діабет і ожиріння

Пропіонат, який використовують при випіканні хліба для запобігання плісняві, може призвести до зростання рівня гормонів, пов’язаних із ризиком розвитку ожиріння й діабету. Такого висновку дійшли дослідники школи громадської охорони здоров’я Гарвардського університету, повідомляє newsyou.info.

В лабораторних гризунів, яким вводили пропіонат, різко активізувалася симпатична нервова система і, як наслідок, зростав рівень гормонів глюкагон, норадреналін і нещодавно відкритого білка, який зв’язує жирні кислоти. Під дією цих гормонів клітини печінки мишей починали виробляти більше глюкози, що призводило до гіперглікемії – характерної ознаки діабету.  

Регулярне введенні мишам дози пропіонату, еквівалентної тій, що надходить людині із хлібом, призводило до значного набирання ваги та відсутності реагування на інсулін – інсулінорезистентності.

У подальшому дослідженні узяли участь 14 здорових волонтерів, яких поділили на 2 групи. Одній групі давали їжу з пропіонатом, другій – із плацебо.

Проби крові брали перед їдою, через 15 хвилин після їди й кожні 30 хвилин протягом 4 годин. З’ясувалося, що споживання харчів із пропіонатом збільшувало вироблення гормонів, які провокують метаболічні розлади.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *