Епідемія. Українські медики нарешті дізналися, як лікувати свинячий грип

Вчили експерти

«Досвід лікування такої інфекції в нас недостатній», – щиросердно визнав начальник Головного управління охорони здоров’я (ГУОЗ) Чернівецької облдержадміністрації, кандидат медичних наук Ігор ШКРОБАНЕЦЬ на початку тижня на одній зі щоденних зустрічей із журналістами області. Тож буковинські медики потребують схем-протоколів, за якими лікується ця недуга. Її перебіг дуже швидкий і важкий. Однак ця проблема може вирішитися тільки на державному рівні, – наголосив головний медик краю.

На кожні 10 тисяч буковинців – 584 хворих на грип

Буквально позавчора схему-протокол дій для медиків озвучили провідні спеціалісти Мінздоров’я на селекторній нараді з усіма областями. Однак це тягне за собою два взаємопов’язаних запитання:

Чому так пізно? І в чому ж тоді полягала підготовка до епідемії грипу, яку, за словами уряду, розпочато ще навесні?

Утім, це запитання риторичні. Всесвітня ж організація охорони здоров’я (WHO, ВООЗ), експерти якої 3 листопада прибули до України для дослідження масових захворювань та смертей українців, вважає їхньою можливою причиною дію вірусу нового пандемічного грипу. Про це повідомляє WHO, аргументуючи своє припущення фактом швидкого розповсюдження цього вірусу та підтвердженням його наявності в пацієнтів у двох найбільш постраждалих від епідемії областях. Адже стали відомі результати лондонської експертизи, яка підтвердила 15 випадків захворювання на свинячий грип, а загалом з України було направлено 31 пробу.

Та звернімося до порад, розроблених фахівцями за допомоги експертів ВООЗ, які коментували кожен виступ.

Українські медики нарешті дізналися, як лікувати свинячий грип

У групі ризику – вагітні і… спортсмени.

Хворих в Україні 1,2 млн. людей.
Понад 70 тисяч госпіталізовано і 21 тис. уже виписалася.
Понад 400 – в реанімації.
Понад 50 – на штучній вентиляції легень.
Понад 200 померли.

До групи ризику за цим грипом входять не лише люди з хронічнми захворюваннями та діти, але й вагітні, люди з великою вагою та спортмени з великою м’язевою масою.

Вірусне захворювання із наступною пневмонією починаєтся без нежитю, але із закладеністю носа, температурою + 39,5-40 градусів і сильним головним болем. Із такими симптомами одразу ж звертайтеся по медичну допомогу. Тільки це врятує вам життя.

Алгоритм поводження для хворого

  • Не зловживати жарознижувальними і нестероїдними препаратами, бо вони посилюють геморагічний ефект.
  • Обмежувати вживання рідини, в тому числі внутрівенне введення ліків. Однак обмеження стосується і сечогінних препаратів
  • Відмовитися від кортикостероїдів, бо гормонотерапія активізує вірус Н1N1 і спровоковану ним пневмонію.

Моніторинг – телефоном

Працівникам поліклінік і амбулаторій рекомендовано моніторити групи ризику телефоном.
Як правило, перебіг грипу легкий. Головне, не пропустити пневмонію, яка розпочинається, переважно, на 5-ий день недуги.

Представники ВООЗ наголошували: мінімум медикаментів на первинному рівні.

Рятують кисень і таміфлю

Гіпоксія – головна ознака спричиненої вірусом пневмонії. Коли простіше, то люди гинуть через катастрофічне зменшення кисню в крові. Тож для їхнього порятунку потрібен кисень, яким і необхідно насичувати кров. Його ж подача налагоджена тільки в реанімаціях.
Отож, як наголошували спеціалісти, відсутність кисневих масок і пульсометрів у лікарнях стали причиною людських смертей.

За словами експертів,
головні важелі боротьби з грипом Н1N1 – кисень і противірусний препарат таміфлю.

Прикметно, що у 50% дітей, які перехворіли цим грипом, розвивається таке ускладення як міокардит.

Міністр охорони здоров’я Василь Князевич наголосив, що обіцяні потерпілим областям кошти на боротьбу з грипом будуть виділені цими днями і закликав з розумом їх використовувати.

Стабілізації ще нема

Щоденні звіти оперативного штабу ГУОЗ з реагування на ситуацію з розповсюдження грипу та гострих респіраторних захворювань в області, які оприлюднюються на сайті головного управління, нагадують фронтові зведення.

Отже, від початку епідемії захворіло майже 60 тисяч буковинців, серед яких понад 20 тисяч дітей. Нагадаю, що населення краю – це трохи більше 900 тисяч. З них госпіталізовано майже 4 тис. (станом на середу, 11 листопада). В реанімації нині перебуває понад 70 осіб, з яких троє – на штучній вентиляції легень. Померло 22 людини, з яких троє – вагітна та породіллі. Загалом в області понад 6 тисяч вагітних жінок. 138 з них уже потрапляли до стаціонару. У 38-ми діагностована пневмонія, 10 пройшли через реанімацію. Дві жінки ще й зараз дуже важкі.

За висновком медиків, у вагітних невідома інфекція грипозного типу зустрічається втричі частіше, ніж в інших категорій населення. Крім того, вона ще й вражає людей переважно молодого віку. Лише двом із померлих було 50 і 49 років. Решті – від 20 до 45, хоча переважають зовсім юні – від 20 до 25-ти років.

У цьому й полягають дві особливості нинішньої епідемії: потерпають молоді та вагітні. Та є ще третя, доволі несподівана особливість цього вірусу: він, як не дивно, низькоконтагіозний, себто не вражає всіх підряд.

Якщо взяти географію трагедій, то це обласний центр і 3 райони – Кіцманський, Новоселицький і Хотинський. У віддалених від Чернівців районах смертей немає.

Нинішнього тижня маємо й добру новину. Незважаючи на те, що кількість госпіталізованих і важких хворих на Буковині все ще зростає, щодобовий приріст кількості недужих меншає. Даються взнаки обмежувальні заходи: введення карантину і маскового режиму, закриття дитячих дошкільних і навчальних закладів, промислових ринків, більшості ресторанів і кафе тощо. Та про стабілізацію ситуації, за словами очільників ГУОЗ, ще не йдеться.

Мікс-вірусна інфекція

Сьогодні територією Буковини «гуляє» кілька грипів – сезонні штами А,Б, пандемічний каліфорнійський Н1N1, а також парагрип і гострі респіраторні вірусні інфекції. Ймовірно, за словами медиків, найважчі випадки захворювань – ті, де віруси поєднуються чи мутують, створюючи так звану потужну мікс-інфекцію, яка ще й вражає дихальну систему, легеневу тканину, зокрема. Раннє вживання препарату таміфлю – у перший-другий день недуги – рятує людей, – наголошував п. Шкробанець, підкреслюючи, що ці антивірусні ліки область має в достатній кількості. Вони отримані від Мінздоров’я.

Втім, незважаючи на обіцянки прем’єрки, яка минулого тижня відвідала Чернівці, ШВЛ («швелів»), себто апаратів для штучної вентиляції легень, не вистачає. Два апарати є в обласній дитячій реанімації та ще один ШВЛ у реанімації обласної клінічної лікарні. На жаль, поки що немає на рахунку ГУОЗ і обіцяних коштів для виплати зарплат за понаднормову роботу медиків у період епідемії. Втім, сподіватимемося, вони ще надійдуть.

Між іншим, в аптеках області теж немає в достатній кількості засобів індивідуального захисту – масок і противірусних препаратів. «Це спричинене тим, що їх немає на гуртових фармацевтичних фірмах», – пояснює головний медик області. Хоча маски шиються на місцевих підприємствах з 10 тис. метрів марлі, взятої зі стабілізаційного резерву!

Загалом, як з’ясувалося, ситуація на фармацевтичному ринку, який, безперечно, є складовою національної безпеки, є нерегульованою і безконтрольною.

2 чинники, які спричинюють захворювання та зумовлюють його важкість:

  • потраплянння вірусу в організм людини (певним чином убезпечує масковий режим);
  • стан імунної системи.

До речі, вчені висловили припущення, що саме міцний імунітет робить недугу важчою. Хоча тут у протиріччя вступає ситуація з вагітними, імунітет яких занижений у період виношування дитини.

Саме висока смертність наймолодших та найсильніших породила чутки про грип-мутант з розряду біологічної зброї. Утім, окремі лікарі пояснюють усе тим, що саме люди зазначених категорій не отримали свого часу належних щеплень.

А захистити від грипу може винятково щеплення. На глибоке переконання медиків, його повинні робити всі групи ризику, до яких належать і вагітні. Щоправда, у період епідемічного спалаху вакцинація не проводиться. Проте щеплення варто буде зробити після того, як спаде перша хвиля епідемії.

До речі, будь-яке протигрипозне щеплення полегшує перебіг усіх різновидів вірусної інфекції, в тому числі й каліфорнійського грипу.

Ваші друзі на період епідемії:

  • раціональне харчування,
  • відпочинок і тривалий сон,
  • прогулянки на свіжому повітрі.

Недругами можуть стати:

  • імуномодулятори та противірусні препарати на зразок амізону, арбідолу тощо (як профілактичні засоби), – каже кандидат м.н. Ігор Шкробанець. – Найкраще, коли йдете у місця масового скупчення людей, скористатися оксоліновою маззю.

Порада
Коли у вашій родині хтось захворів на грип чи ГРВІ, продезінфікуйте свою оселю. Лікарі рекомендують препарати «Санідез», «Септамін», «Екотаб-Форте», «Екомент- Форте», які можна придбати у Черніцях на вул. Ломоносова, 7. Тел. 58-33-62

Добра новина

Кількість захворілих на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції знижується, кількість шпиталізованих – також. Про це повідомив заступник начальника Головного управління охорони здоров’я ОДА Ростислав Калошин.

Аби своєчасно надавати медичну допомогу, виявляти хворих на респіраторні вірусні інфекції організовано подвірні обходи. З 270 буковинців, які опинилися на лікарняному ліжку впродовж останньої доби, близько 40% виявлені саме завдяки таким обходам.

Кардинального перегляду потребує система забезпечення ліками, адже безрецептурний відпуск ліків, який маємо сьогодні, зумовлює самолікування, вважає заступник головного медика краю.

Область отримала 22 тис. 160 упаковок«Таміфлю», з яких вже використано 8 тис. 96 упаковок.

Смертність від грипу, ускладненого пневмонією, на Західній Україні:
Львів – 67, Івано-Франківськ – 24, Чернівці – 23, Тернопіль – 17, Хмельницький – 7.
(Дані сусідніх областей – на початок тижня)

Людмила ЧЕРЕДАРИК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *