«Не колота» Україна: «За» і «проти» вакцинації

Ми щойно пережили першу хвилю страшного грипу. В Україні оголошено епідемію туберкульозу. Статистика свідчить, що за 18 років незалежності смертність від інфекційних хвороб в Україні збільшилася втричі. Медики впевнені, що ситуацію можуть врятувати лише профілактичні щеплення. Та саме вони, на жаль, стали «розмінною монетою» у «розбірках» політиків. Тим часом, пересічні українські батьки з кожним днем все більше сумніваються, робити своїй дитині щеплення чи ні?..

«Так» чи «ні»?

Чернівчанка Оксана Геряк радіє своїй шестимісячній донечці Маргаритці. Дитинка, тьфу-тьфу, росте здорова. У пологовому будинку на третій день життя немовляті зробили щеплення БЦЖ від туберкульозу. Все пройшло добре. На ручці не лишилося й сліду. – Ніби комарик вкусив, – ділиться з «Версіями» мама Маргаритки. Та від наступного щеплення проти гепатиту В, дифтерії та правця (АКДС) сім’я Геряків відмовилася.

–У дитячій поліклініці до нас підійшла медсестра і спитала, чи згодні ми зробити щеплення своїй дитині, – розповідає Оксана. Вона принесла бланк, на якому внизу були два квадратики: «так» і «ні». Ми з чоловіком порадилися та вирішили поки що написати відмову. Дуже все це ненадійно.

Заступник головного лікаря міської дитячої поліклініки, Валентина Костюк каже, що нині така ситуація – не рідкість. Батьки все частіше відмовляються від профілактичних щеплень. Причиною цього, на думку медика, стали повідомлення в засобах масової інформації про смерті дітей після проведених щеплень. Звичайно, батьки починають боятися за своїх чад.

– На сьогодні в нашій поліклініці біля 500 чернівецьких батьків уже відмовилися робити щеплення дітей, – розповідає Валентина Іванівна. Це нібито й невелика цифра, але для того, щоб у дітей був хороший захист від інфекції, в них повинен виробитися «колективний імунітет»: це ситуація, коли понад 90% населення захищені щепленнями. Тоді ті дітки, яким не можна з якихось причин робити щеплення, теж захищені.

За словами Валентини Костюк, ніщо не врятує наших дітей від такої страшної інфекції, як, наприклад, туберкульоз, крім вакцинопрофілактики – БЦЖ. А реакція Манту, якої батьки часто жахаються і не хочуть проводити – це просто діагностична проба. Вона може визначити інфікованість дитини мікобактерією туберкульозу.

Законодавчі ножиці

Але батькам лякатися нічого: без вашого відома ніхто щеплень не зробить. Для того,щоб здійснити профілактичні щеплення, обов’язково мати згоду батьків. Це називається «поінформована згода пацієнта».

В документі повідомляють, які щеплення треба зробити дитині. Звичайно, говориться і про ускладнення, які можуть виникнути через ін’єкцію. Батьки ставлять свій підпис, даючи згоду або відмовляючись від щеплень. Якщо вони не хочуть проводити профщеплення – вони мають на це право.

Дорослим слід знати, що після відмови від щеплень, їхня дитина автоматично підпадає під статтю 15 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб». У цьому Законі йдеться про те, що «дітям, які не отримали профілактичні щеплення, згідно з календарем щеплень, відвідувати дитячі заклади не дозволяється». Але в такому випадку все одно не варто впадати у відчай: стаття 53 Конституції України гарантує кожній дитині право на дошкільну та шкільну освіту!

Тож, хто кого: ви чиновників, чи вони вас – залежить від вашої наполегливості.

Що ж стосується діток, які навчаються у школах або ходять у садочок, то за день до щеплення класний керівник або вихователь має попередити про це їхніх батьків. Трапляються ситуації, коли дитина хворіє, але до школи ходить. З простим нежитем до лікаря зазвичай не звертаються. Але в цьому випадку, надзвичайно важливо, щоби батьки відмовилися від проведення щеплення.

– Перш ніж робити дитині щеплення, її має оглянути лікар, – наголошує пані Костюк. Дитина має бути абсолютно здоровою. Якщо ж вона щойно перехворіла, приміром, ГРВІ, то до вакцинації має пройти два тижні. Хворій дитині робити щеплення не можна!

Вимагайте сертифікат якості вакцини

Звичайно, всі ми ходимо під Богом. І ніхто не застрахований, що один випадок профілактичного щеплення на мільйон не може бути смертельним. На жаль, таке трапляється, – констатують лікарі.

– Коли говорити про ускладнення, – продовжує Валентина Костюк, – то, якщо ми візьмемо будь-яку інструкцію до лікарського засобу, в ній ми побачимо, які побічні дії він може спричинити. Вони не обов’язкові, але ймовірні. Це може бути підвищення температури, почервоніння в області ін’єкції, підвищена збудливість, порушення сну. Така реакція можлива після вживання будь-яких ліків.

Профілактичні щеплення в Україні проводяться згідно з календарем профілактичних щеплень, затвердженим наказом МОЗ України №48 від 2006 року, де чітко розписано, які щеплення і в якому віці треба робити. Щеплення дітям роблять безкоштовно. Вакцину отримують у санепідстанції. До неї обов’язково додається сертифікат якості із зазначеною серією та датою, до якої слід використати вакцину. Тож батьки завжди можуть попросити в кабінеті профщеплень сертифікат на вакцину і перевірити, в яких умовах вона зберігається.

Проведення щеплень – справа індивідуальна

Якщо дитина здорова, оглянута лікарем, в неї нормальна температура і вона перед тим не хворіла, то в такої дитини ризик ускладнення мінімальний або зовсім відсутній, – упевнені медики.

Протипокази до щеплень визначає комісія ЛКК. Вони можуть бути тимчасовими чи постійними. Такі протипокази перелічені в згаданому наказі МОЗ.

– Спочатку протипоказів було 28, а тепер їх скоротили до 4-ьох, – розповідає лікар-імунолог Володимир Гаврилюк. – Це складні алергологічні захворювання, за яких виникають гострі критичні стани, схильність до гіпоксії, глибока недоношеність і гостра інфекція.
Якщо такі протипокази виявляються, імунолог пише так званий «медичний відвод» і ставить в амбулаторну картку штамп «щеплення не робити».

Завідувач інфекційним відділенням Київської дитячої лікарні №1 Олександр Касьян упевнений: для того,щоби дитина була здорова, щеплення треба робити і, головне, – вчасно. Наприклад, гепатит В сам по собі може протікати досить важко, з розвитком печінкової недостатності. Іноді він може закінчитися смертю. Для дівчат небезпечна краснуха, адже їм у майбутньому народжувати. Якщо дівчинка не матиме імунітету і захворіє на краснуху під час вагітності, то її дитина може з’явитися на світ розумово неповноцінною.

Незважаючи на запевнення медиків про досить малий вміст шкідливих речовин у вакцинах, побічні явища після щеплень спонукають замислитися. За словами столичного дитячого невролога Володимира Белобловського, у вакцинах нерідко містяться, токсичні речовини. Тож, щепити дитину чи ні вирішувати лише батькам. Хто поінформований, той озброєний.

Ольга КОВПАШКО, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Думок на тему “«Не колота» Україна: «За» і «проти» вакцинації”