Молочний фальсифікат у Чернівцях переміг натурпродукт

Якщо влітку молоко можна було придбати за 4,5 гривні, то нині – не дешевше 6, а в супермаркетах – і по 8 грн. Єдина «дешева точка» – бочка на розі проспекту Незалежності та Стасюка. За літр правлять 3,50 грн. Тож черга тут збирається чимала. Але, на жаль, останніми тижнями бочка з молоком взагалі не приїздить.

Люди панікують: незабаром один з основних продуктів харчування – молоко – стане розкішшю. Владники обіцяють: через два тижні ситуація стабілізується.

– Найбільша проблема – у збільшенні закупівельної ціни на продукт. Протягом 2010 року вона зросла від 1.5 грн до 4-х, – пояснює Олег Надточій, начальник головного управління агропромислового розвитку Чернівецької ОДА. – Ціна збільшилася втричі не просто так. Річ у тім, що на 35% виросла вартість зернових, отже, сильно здорожчали комбікорми. Через це зменшилося поголів’я великої рогатої худоби. Від жовтня 2009-го воно скоротилося на 4,3 тисячі голів.

На прилавках – молочний фальсифікат

Інший бік медалі – в Чернівецькій області припинили свою роботу два великих молокозаводи – у Чернівцях і Новоселиці. Виходить, що в нашому краї взагалі не залишилося власних молокопереробних підприємств?..

– Хоча ширяться такі чутки, насправді все не так погано. На вулиці Коломийській у Чернівцях діє сучасний молокозавод «Аполло», – зауважує Олег Михайлович. – На підприємстві переробляють до 10 тон молока щодоби, а також сир, сметану, йогурти. Ця продукція надходить на прилавки чернівецьких магазинів, а також робиться під замовлення.

Проте, на відміну від Чернівецького молокозаводу та «Екосиру», «Аполо» виготовляє свою продукцію за технічними умовами, тобто розробляє рецептуру на власний розсуд, а не користується ГОСТом. Відповідно, молочна продукція розбавляється рослинними жирами, що значно здешевшує її вартість.

На колишньому молокозаводі навіть не було такого обладнання, щоби додавати стабілізатори чи домішки. Звісно, собівартість натурального продукту набагато вища, тому підприємство не змогло витримати конкуренцію на ринку.

Та, якщо відверто, складається враження, що чернівецький молокозавод комусь дуже заважав. Адже закрили його торік під «шумок» отруєння малюків у дитсадках. Хоча тоді лунало чимало тверезих голосів проти цього неадекватного рішення.

Стає зрозуміло, чому наші магазини «забиті» молочним фальсифікатом. При чому, швидше за все, його буде рівно стільки, скільки купуватиме населення. Тому Олег Надточій попереджає: перш ніж брати продукцію, прочитайте етикетку і відшукайте на ній штамп ГОСТу. Так, принаймні, вбережетеся від підробки.

– У нас з’явилося також чимало білоруської продукції. У Білорусі взагалі дуже добре розвинене скотарство, держава фінансує цю галузь. Тож через перевиробництво частину своєї продукції відправляють на експорт, – пояснює головний аграрій області. – Обмежити постачання молока та іншої молочної продукції від країн-сусідів ми не можемо. А буковинці мають право вибору.

Допоможуть угорці?..

Аби запобігти паніці, владники планують визначити на ринках пільгові місця для селян, які торгують молочною продукцією. Сподіваються, що таким чином удасться трохи збити ціну в супермаркетах, куди більшість молочних продуктів завозять з Білорусі та Росії.

– Уже нині заводи опускають заготівельну ціну. Тож через тиждень-два це відчують і покупці, – обіцяє Іван Надточій. – До того ж, повернуться державні дотації на виробництва молока. Усе це певним чином стримає зростання цін.

Обіцяють подбати і про збільшення поголів’я. До цього вже залучено інвесторів, які вивчають ситуацію в області, щоби в перспективі збудувати тут нові тваринницькі ферми. Завод «Аполло», наприклад, веде переговори з Інститутом тваринництва Академії аграрних наук щодо будівництва ферми на 1000 корів. Іще одна ферма, ймовірно, з’явиться у Новоселицькому районі. Усе це профінансують угорські інвестори. За попередніми підрахунками, вартість цих двох проектів становитиме щонайменше 20 мільйонів євро.

Ольга ТИМОФІЙЧУК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *