У Чернівецькій області на кір захворіла 351 особа

На Буковині триває спалах кору, інформує Чернівецький обласний лабораторний центр Мінздоров’я України. 

351 випадок кору станом на 29 грудні 2017-го – це майже 40 осіб на 100 тис. населення області. Попередній спалах кору в нашій області був 2012-го, коли захворіло 364 особи.

У списку вражених кором 278 дітей (79%) і 73 дорослих. 42% хворих дітей припадає на вікову групу 5 – 9 років. Зареєстровано 16 випадків кору серед дітей віком до 1 року, наймолодшому – 2 місяці.

Зауважимо, що від лютого до жовтня 2017 року в області реєструвались лише поодинокі випадки кору.

Від жовтня почалося стрімке зростання захворювання на кір – 59 випадків, в листопаді було вже 107 випадків, у грудні – 176 випадків.

За локалізацією захворюваність на кір реєструвалася серед мешканців Путильського району – 137 випадків, м.Чернівці – 59, Вижницького району – 34, Глибоцького – 30, Кіцманського – 25, Сокирянського – 23, Герцаївського – 19, Хотинського – 18, Сторожинецького – 5, Новоселицького – 1. Не зареєстровано випадків кору в Заставнівському та Кельменецькому районах.

Серед хворих не щеплені проти кору або отримали тільки 1 дозу вакцини 248 осіб (71%).

У 6-ти хворих на кір зареєстровані ускладнення – пневмонії та 1 випадок кору у вагітної.

Летальних випадків від кору не зареєстровано.

Чи  можна вважати ситуацію з кором несподіваною? Навряд чи, адже в огляді стану вакцинації від інфекційних захворювань в Україні (https://strana.ua/news/114695-v-minzdrave-obnarodovali-dannye-po-chislu-privitykh-detej-ot-samykh-opasnykh-zabolevanij.html) Буковина згадується серед відносно благополучних лише щодо туберкульозу. Не згадують, правда, нашу область і серед геть неблагополучних, таких, як скажімо, Рівненська область, яка пасе задніх щодо вакцинації за 4-ма з 5-ти згадуваних позицій.

І повторимо услід за Мінздоров’я, яке попереджає: спеціального лікування від кору нема, єдиний захист – вакцинація. Вакцина в Чернівецькій області є, комплексна, від кору, паротиту й краснухи – КПК, безпечна та ефективна.

Для найкращого захисту дитина повинна отримати дві дози КПК-вакцини. Якщо з якихось причин ваша дитина не вакцинована за календарем щеплень, зробіть це якнайшвидше.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *