Гепатит «перемагає» СНІД

За даними ВООЗ у світі 2 мільярди людей інфіковані або перехворіли вірусним гепатитом В, 200 млн. осіб страждають на гепатит С. Кожен 33-ій українець може бути носієм цієї хвороби. А 45 буковинців уже хворі на хронічний гепатит С

Круглий стіл, присвячений проблемі гепатитів В і С, відбувся цими днями.

Чернівецький благодійний фонд «Життя заради життя» більше 10 років реалізує програми з профілактики ВІЛ/СНІД і вже два роки переймається проблемою гепатитів.

– Наш фонд другий рік поспіль реалізує проект, підтриманий міжнародним благодійним фондом «Відродження», – розповідає Тамара ЛІПАТОВА, керівниця фонду. – За цей час з’ясувалося, що й досі не прийнята державна програма з подолання вірусних гепатитів. А ті гепатоцентри, які були створені кілька років тому, сьогодні не мають фінансування і не виконують своїх функцій. Чернівецький гепатологічний центр на 20 ліжок, на жаль, не виключення. 10 пацієнтів, які нині перебувають там, лікуються за власний кошт.

Під час літнього анонімного тестування в Чернівцях із 125 протестованих на вірус гепатиту 19 виявилися позитивними.

– До 2009 року реєстрація хронічних форм вірусного гепатиту не велася. Зросла кількість вперше виявлених гепатитів на стадії цирозу, коли єдиним методом лікування є трансплантація печінки, – говорить Оксана ХУХЛІНА, професор БДМУ, завкафедрою внутрішньої медицини клінічної фармакології та професійних хвороб. – На один випадок гострих форм припадає 16 хронічних недіагностованих. До 2015 року кількість хворих на вірусний гепатит зросте на 200%, а за 10 років смертність від нього збільшиться в 3-4 рази.

У світі від гепатиту С щороку помирає 500 тис. людей і 700 тис від гепатиту В.

Вірус гепатиту С за ступенем інфікованості у 100 разів перевищує вірус імунодефіциту людини. А кількість хворих на гепатит С у 15 разів перевищує кількість ВІЛ-інфікованих.

Симптоми Гепатиту С:

У більшості хворих (близько 80%) перебіг гепатиту безсимптомний протягом багатьох років. Часом спостерігається тривала втома, млявість, надмірна сонливість, депресивний стан, відсутність апетиту, болі у м’язах і суглобах, підвищення температури тіла (37,2 – 37,5).
У ході захворювання спостерігаються диспепсичні розлади: порушення травлення, здуття, нудота, блювота, збільшення печінки або селезінки.

Групи ризику та шляхи передачі ВГС:

▪ Люди, яким переливали кров та її компоненти.

▪ Медичні маніпуляції та хірургічні втручання багаторазовим інструментарієм.

▪ Нанесення татуювань і пірсингу.

▪ Відвідування манікюрних кабінетів.

▪ При використанні загальних голок і шприців для внутрішньовенного введення наркотиків.

▪ Використання спільних з хворою людиною зубних щіток, бритв, манікюрних ножиць.

▪ Незначний ризик передачі вірусу від інфікованої матері до дитини під час вагітності та пологів.

▪ При статевому контакті: травматичні види незахищеного сексу (анальний, вагінальний у період менструації).

Корисно знати про гепатит С:

▪ Вакцини не існує!

▪ Жовтяниця з’являється рідко (менш ніж в 1% інфікованих).

▪ Контакт навіть з невидимою кількістю крові може призвести до інфікування.

▪ Немає даних, які вказували би на можливу передачу вірусу при рукостисканні, обіймах, користуванні загальним посудом, їжею або напоями.

▪ З молоком матері вірус не передається.

▪ Основа лікування – комбінована противірусна терапія, поєднання двох препаратів – інтерферону-альфа і рибавірину.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *