Імператор Візантії жив на Буковині

Нещодавні розкопки чернівецьких археологів виявили цікаві факти, які свідчать про життя імператора Візантії Андроніка І Комніна в селі Василів на Буковині та в Олешкові на Івано-Франківщині. Мар’яна ЧОБАНЮК, студентка ІІ курсу історичного факультету досліджувала це питання.

Полювання на зубрів в наших лісах зображено на фресках у Візантії

– Що «розказують» про життя імператора археологічні знахідки?

– Найвірогідніше, місця, в яких проживав Андронік – це Олешків на Пруті (Івано-Франківщина) та Василів на Дністрі (Чернівеччина). Підтвердженням цього є величні християнські культові споруди, виявлені у цих поселеннях.

Під час розкопок Олешківського городища були знайдені рештки дванадцятигранної дерев’яної ротонди 12 століття. Підлога була прикрашена керамічними полив’яними плитками (її поверхня покрита шаром кольорового скла, який надає певні важливі естетичні і технічні властивості) із складною мозаїчною сюжетною композицією у вигляді кіл-омфаліїв. У середині них знаходилися великі мозаїчні зображення орла, голуба, грифона та серафимів. Дерев’яний храм у Василеві був скромнішим за розмірами, але його підлога також вкладена полив’яними плитками із зображенням орла в геральдичній позі, оленя та грифона.

Подібним чином прикрашені підлоги християнських храмів та князівських палаців лише у столичному Галичі. Крім того, полив’яні плитки з Василева були зроблені з використанням тих же матриць, що й плитки в князівській столиці.
Обидва храми в Олешкові і Василеві знаходилися на території укріплених замків-резиденцій та, швидше за все, були приватними.

Усе це наштовхує на думку, що обидва храми були збудовані спеціально для Андроніка Комніна. А той факт, що вони з дерева, а не з каменю, свідчить про короткий час (майже рік) перебування цесаревича.

Перебування візантійського цесаревича на землях Прикарпаття та Подністров’я було досить комфортним. Андронік непогано освоїв давньоукраїнську мову. Про час, проведений на наших землях, йому постійно нагадували фрески, якими він прикрасив стіни свого імператорського палацу в Константинополі із зображенням сцен полювання на зубрів.

– Як саме імператор Візантії опинився на наших землях?

– Андронік І Комнін на батьківщині користувався авторитетом серед константинопольської знаті, тому становив потенційну загрозу своєму двоюрідному брату – імператору Мануїлу І Комніну. І хоча Андронік виховувався разом із ним з дитинства, це не врятувало його від декількох тюремних ув’язнень.

Одного разу Андроніка заточили у башту Анеми (найстрашнішу в’язницю Константинополя), проте майбутній імператор зміг звідти втекти за межі Візантійської держави. Порятунок Комнін отримав у своїх родичів по материнській лінії, на землях Галицької Русі.

Таким чином у 1165 році Андронік опинився на землях Галицького князівства у двоюрідного брата Ярослава Володимирковича Осмомисла.

Існує припущення, що назва літописного міста на Дністрі – Василева виникла не від імені князя Василя (Василька), а означає «царський» від титул Андроніка «басілей», «васілис» (цар, царевич).

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Думок на тему “Імператор Візантії жив на Буковині”