Лід + пляшка = травматологія

Кількість переломів цієї зими б’є всі можливі рекорди. Лікарі-травматологи ледь встигають приймати хворих. Кореспондент «Версій» навідалася до лікарні швидкої медичної допомоги на вул. Фастівській, аби детальніше дізнатися про жертв ожеледиці.

Найперше зауважимо, що діставатися до травмпункту – справа ризикована. Довкола лікарні така ж ожеледиця, як і на решті вулиць. Підсипана стежка тягнеться лише до приймального відділення, далі – ковзанка.

У напівтемному коридорі черга: чоловік з уже загіпсованою рукою «ділиться досвідом» із колегами за нещастям. Старенький дідусь, у якого щось із ногою, аж кричить від болю.

Приймає лише один черговий лікар. Аби не відволікати його від роботи, намагаюся дізнатися хоча б щось у медсестер, які весело балакають у коридорі. Недовго роздумуючи, вони відправляють мене до статкабінету аж на сьомий поверх. Але там, у хірургічному відділенні, ніхто з персоналу, який зустрічався в коридорах не зміг пояснити, де розташувався цей «секретний» кабінет лікарні.

Двома поверхами нижче – травматологічне відділення для дорослих. Сюди потрапляють з найскладнішими травмами. Завідувач відділенням Микола САПОЖНІК розповідає, що такої кількості хворих, як цієї зими, не було вже давно:

– Лише за останні 3 дні до відділення потрапило 32 хворих. А до травмпункту щодня потрапляє в середньому 40-50 людей. Майже всі вони – чернівчани, переважно молоді. Людей з забоями та легкими переломами рук і ніг відправляють лікуватися додому.

Найчастіше наші пацієнти ламають ноги: старші люди – шийку стегна, молоді – стегна та гомілки. Добре, що ми освоїли нові технології лікування: хворому одразу роблять операцію і через 2-3 дні виписують додому. Тому місць у відділенні поки що вистачає. Але за таких темпів не знаєш, чого чекати надалі.

Найчастіше причиною важких переломів, крім ожеледиці, є алкоголь. Особливо це стосується молодих. Старші люди обачніші та й п’ють менше.

– Здебільшого молоді, які до нас потрапляють – п’яні, – продовжує Микола Федорович. – Одного хлопця довелося навіть відправити до психлікарні. До нас він потрапив у нестямному стані від сп’яніння. Зробили операцію, відлежав 3 дні, а потім відвезли до «психушки»: «чистити» від алкогольної інтоксикації, бо ніщо йому не допомагало – це ж треба так напитися!

З огляду на те, що синоптики й надалі прогнозують чергування морозу та відлиги, снігу та дощу, слизькі дороги ще довго завдаватимуть неприємностей буковинцям. Однак якихось спеціальних порад, як уберегтися від травм, лікарі не дають:

– Що тут порадиш, – підсумовує Микола Сапожнік. – Літнім людям без потреби не виходити на вулицю. А молодим – менше пити та повільніше йти. Жінкам залишити вдома високі підбори. На те, що наше комунальне господарство вживе нарешті якихось заходів або бодай регулярно посипатиме вулиці, сподіватися не доводиться. Єдина надія, що після свят хоч п’яних поменшає.

Лєра ЯСНИЦЬКА, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *