Божевільний геній або геній божевілля з Буковини

24 березня – день народження Вільгельма Райха

Я не можу контролювати божевілля цього життя, але я можу зберегти його логіку

Вільгельм Райх, 1950-ті роки
Вільгельм Райх, 1950-ті роки

Райх був учнем Фрейда, його першим клінічним ординатором, першим директором Психоаналітичного інституту. Він відкинув усі базові положення психоаналітичної теорії і був вигнаний з усіх психоаналітичних організацій.

Він пише «Масову психологію фашизму» за 10 років до «Анатомії людської деструктивності» Еріка Фромма і за 20 років до «Авторитарної особистості» Адорно. Він був запеклим марксистом, займав керівні посади в Німецькій компартії, вів пропагандистську роботу в усій Європі. Він же був виключений з цієї партії, покинув Німеччину, був оголошений персоною non gratа в Данії, Швеції, Норвегії.

Райх стверджував, що всі проблеми людства – через відсутність сексуального задоволення. Він – автор радикальних програм сексуальної освіти і пророк «сексуальної революції». Зі своїми 3-ма дружинами розходився «з ідеологічних міркувань».

Райх відкрив тісний взаємозв’язок між м’язовим напруженням і психологічним станом людини, заснувавши один з найперспективніших психотерапевтичних напрямків – тілесноорієнтовану психологію і психотерапію. Він же розробив абсолютно метафізичну і протилежну за змістом теорію Оргона – космічної сексуальної енергії.

Райх вірив у власне обожнення через 50 або 100 років, а помер у в’язниці. Справа його життя – досліди з оргонною енергією – була заборонена, а його книги – спалені.

З першою дружиною Анною і дітьми
З першою дружиною Анною і дітьми

Пристрасті юності

Життя Райха було багатим на події. Звичайна людина виявляється загадковим, трагічним, авантюрним персонажем. Його доля – підґрунтя для психоаналітичного аналізу, драма ідей. Своє життя до 1922 р. Райх докладно описав у книзі «Пристрасті юності: Автобіографія 1897-1922».

Він народився 24 березня 1897 року в с. Добряничі Львівської області, тоді на території Австрійської імперії. Але в Інтернеті на сайті російської «Вікіпедії» місцем народження зазначено Добринівці Заставнівського району на Буковині. Англомовна «From Wikipedia» вказує на помилку і зазначає, що місце народження – саме Добряничі, а не Добринівці. Помилка виникла тому, що незабаром після народження сина родина Райхів переїхала до Южинця на тій же Заставнівщині. За одними джерелами, батько купив там велику ферму, за іншими – вони переїхали на ферму, що належала сімейству матері.

Батько Райха, Леон, був заможним, владним і деспотичним, із украй запальним і дратівливим характером. Мати Райха, Цецилія Ронігер, була красунею. Бабуся Ронігер називала дочку «німою» за покірність долі і готовність нести свій жертовний хрест: батько Вільгельма був закоханий у дружину, однак «діставав» її ревнощами.

Незважаючи на єврейське походження, батько був переконаним німецьким націоналістом. У родині розмовляли тільки німецькою і маленькому Вільгельму заборонялося спілкуватися з українськими та єврейськими дітлахами. Мабуть, саме у відносинах Вільгельма з батьком і варто шукати коріння його майбутньої книги «Масова психологія фашизму».

Вільгельм обожнював та ідеалізував матір. Почуття до батька були в нього двоїсті. Він навіть припускав, що, можливо, не був рідним сином цієї людини.

Однак йому були відомі муки ревнощів не тільки до батька. Такі ж почуття в нього були й до молодшого брата Роберта. Райх не хотів народження брата і прагнув появи сестри. Коли йому сказали, що народився хлопчик, він відповів, що це його не цікавить, і попросив, щоби немовля віднесли назад! Вони з братом були геть несхожими. Вільгельм намагався бути бути владним і рішучим як батько. Роберт же був схожий на матір. Вільгельм страждав від того, що, як йому здавалося, молодшому брату діставалося більше материнської любові.

Початкову освіту Райх одержав вдома, займаючись з репетиторами. Більш пізній інтерес до вивчення біологічної природи емоцій і сексу Райх приписував вихованню на фермі, де, як він пізніше висловився, «природні функції життя» були неприхованими. З його слів, уже в 4 роки для нього не було ніяких таємниць у сексі.

17-річний сирота

У 14 років Вільгельм випадково дізнався про інтимний зв’язок матері з одним з його репетиторів і розповів про це батькові. «Батько потяг матір у кімнату, – згадує Райх, – з криком: «Ти розповіси мені все!». Двері за ними зачинилися, і якийсь час батьки сварилися. Потім мати пішла у свою кімнату, і відтіля рознісся по всьому будинку стогін. Усе ще не наважуючись поворухнутися, ми чули, як батько відчинив двері, а потім його голос, зламаний болем: «Що ти накоїла, я заклинаю тебе усіма святими, я всі тобі прощаю! Скажи мені, скажи мені в ім’я дітей, що ти ковтнула? Молю тебе – не вмирай!».

Мати Райха отруїлася лізолом, і хоча перша спроба була невдалою – вона вижила, але вже третя виявилася фатальною… Батько Райха помер від туберкульозу через 3 роки після смерті дружини. Вільгельм хазяйнував на фермі і продовжував навчання в одній з чернівецьких гімназій.

«Буковинський» період Райха закінчився 1915 року. Коли російські війська зайняли Буковину, брати Райх втекли до Відня, кинувши усе майно. Того ж року Райх пішов на службу до австрійської армії, воював в Італії, дослужився до офіцера.

З другою дружиною Лізою
З другою дружиною Лізою

Сексопатолог замість юриста

1918 року, повернувшись з війни, Райх вступив до юридичного факультету Віденського університету, однак швидко розчарувався і перевівся на медичний факультет. Як ветеран війни, він мав право вчитися екстерном 4 роки замість шести. Це були важкі роки для Вільгельма. Війна знищила всі заощадження. Усі 4 роки він ходив у військовому, бо не міг дозволити собі купити цивільний костюм, недоїдав і знімав найдешевшу квартиру.

1922 року Райх закінчує університет і стає першим клінічним асистентом Фрейда у Віденській психоаналітичній клініці. Фрейд високо оцінював свого співробітника і як практикуючого лікаря, і як майбутнього теоретика. Починається життя, сповнене злетів і падінь…

У 1929-му Райх, через переслідування за політичні погляди, переїздить до Берліна і засновує кілька клінік сексуальної гігєни для робітників. Тут можна було безкоштовно отримати інформацію про секс, виховання дітей і засоби контрацепції.

Серед головних ідей Райха – надання безкоштовних контрацептивів і контроль народжуваності, дозвіл на аборти і розлучення, просвітництво, спрямоване на профілактику венеричних захворювань, особливо серед лікарів та вчителів, відмова від покарання злочинців, які вчинили зло на сексуальному грунті.

Нині це здається буденним, однак тоді за «неправильні» погляди його виключили з комуністичної партії, виселили з Німеччини, згодом – з Данії. 3 листопада 1957 року, у віці 60 років, Вільгельм Райх помер від інфаркту у Федеральній в’язниці США.

Його життя здається втіленням абсолютного парадоксу, але в ньому не було нічого парадоксального, усе було закономірним. Один з його учнів – Фредерик Перлз – пояснює цю загадку усього чотирма словами: Райх був «безсоромний, придушуючи власну зніяковілість».

Віктор ПАСНІЧЕНКО, асистент кафедри практичної психології ЧНУ

Довідка:

Психологічні проблеми (за Райхом) – наслідок застою в організмі біологічної (сексуальної) енергії, що приводить створення відповідних блоків на м’язах. Ця напруга, стаючи хронічною, ще сильніше придушує вільний рух енергетичних потоків.

З часом це призводить до утворення «м’язового панцира», який сприяє розвиткові невротичного характеру, бо придушується природна емоційна діяльність людини.
Через це виникає необхідність ослаблення м’язового панцира і вивільнення енергії, яка блокується, після чого має починатися аналітична робота з проблемами клієнта.

Вегетотерапія Райха є базовим методом для різноманітних сучасних видів тілесноорієнтованої психотерапії (в тому числі танцювальної терапії). Ідеї Райха вплинули на і засновника гештальттерапії Ф. Перлза.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *