Українці здебільшого їдять хліб не просто щодня, а й кілька разів на день. Причому, замінивши батон і булки на так званий «чорний хліб», тим більше, на «цільнозерновий», багато хто переконаний, що харчується практично правильно. Але…
Так, основою хліба має бути не пшеничне борошно вищого гатунку, а обдирне, житнє. Хоча експерти стверджують: насамперед треба дивитися не на колір і назву хліба, а на його склад.
У складі більшості сортів хліба присутня мало не вся таблиця Менделєєва, хоча оптимальною є наявність, як кажуть експерти, лише чотирьох складових: що простіше склад хліба, то краще. В ідеалі у «правильному» хлібі має бути зерно (цільнозернове борошно), вода, соняшникова олія, сіль.
У хлібі, що лежить на полицях українських супермаркетів, у переважній більшості все навпаки, зазначають дієтологи й товарознавці. У його складі можна зустріти цукор, картопляне пюре, барвники, різні добавки тощо. І на першому місці, як правило, саме біле очищене борошно.
Поцікавтеся складом того ж бородинського хліба – і ви переконаєтеся: житнього борошна там практично немає, а темний колір хліба досягається за рахунок… барвника.