Глибоке дихання подовжує життя

Нещодавно чув по радіо, що глибоке дихання подовжує життя. Чи справді це так? У чому суть глибокого дихання?
Петро Марченко, м. Хотин.

Лист коментує фахівець нетрадиційної медицини Жанна ПРОХОРЕНКО:

На сьогодні існує кілька теорій «правильного дихання». Одні з них надають перевагу глибокому й повільному диханню, інші – частому й неглибокому. Одні наполягають на важливості для людини кисню, інші – вуглекислого газу. Однак треба відзначити, що теорія глибокого дихання має все ж таки більше послідовників та прикладів практичного підтвердження.

Геронтологи, які досліджували спосіб життя кавказьких довгожителів, стверджують, що ті дихають глибоко й повільно. Індійські йоги, які славляться дивовижними можливостями свого фізичного тіла, чудовим здоров’ям навіть у глибокій старості, також практикують глибоке дихання. Щодня вони по кілька годин виконують вправи з тренування глибокого й ритмічного дихання. Цим займаються й тибетські монахи.

Всесвітньо відомий натуропат Поль Брег, який помер у віці 97 років від нещасного випадку під час занять вітрильним спортом, також щоранку виконував вправи з глибокого дихання (кілька разів ритмічно повільно й глибоко вдихав і так само повільно видихав) і кілька разів повертався до них протягом дня. У своїй книзі він написав, що люди, які часто дихають, довго не живуть. Це підтверджується й випадками із життя тварин: кролики, морські свинки та інші види гризунів належать до тих, що часто дихають, і живуть вони, як відомо, дуже недовго.

Поль Брег обґрунтував теорію глибокого дихання таким чином: кисень є нашою невидимою їжею, якої потребує кожна клітина людського організму. Якщо ми дихаємо неглибоко, то організм відчуває кисневе голодування. Кисень виконує ще й важливу очисну роль: забирає смертельну вуглекислоту, в якій розчинені отруйні токсини. Адже в процесі життєдіяльності в клітинах утворюються продукти відходів. Вони накопичуються в крові, яка виносить їх у легені. І з кожним наповненням легенів киснем вони звільняються від шкідливих токсинів. Якщо цей процес порушений через недостатнє надходження кисню в організм, відбувається його хронічне отруєння.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *