Міста, несумісні з життям

На Землі багато цікавих і привабливих місць, але є й такі, від яких краще триматися подалі. Тому що перебування там небезпечне для життя. Подаємо перелік 10 таких міст, складений американським екологічним фондом Blacksmіth Іnstіtute.

10. Дзержинськ, Росія

У 1930-1998 роках тут поховано понад 200 тис. т хімічних відходів, включаючи найбільш небезпечні з відомих нейротоксинів, тож вода заражена діоксинами та фенолом. Рівень забруднення у 17 млн. разів перевищує безпечний рівень. На сьогодні в місті проживає близько 300 тис. жителів. Середня тривалість життя – лише 45 років.

9. Кабве, Замбія

На початку минулого сторіччя тут були виявлені великі запаси свинцю та кадмію. Пізніше побудовані великі підприємства з їхньої переробки. Як наслідок, сьогодні рівень забруднення повітря важкими металами в чотири рази перевищує допустиму норму. Кількість хворих людей у місті перевищує 250 тисяч чоловік. Вони потерпають на гострі отруєння крові, що спричиняє блювоту, поноси, захворювання легень і атрофію м’язів.

8. Ла-Оройя, Перу

Поселення відносно невелике, в ньому проживає лише 35 тисяч осіб. Однак більше 95% жителів уражені важкими захворюваннями, пов’язаними з високим вмістом свинцю в крові. На території цього поселення розташовані американські заводи з переробки таких корисних копалин, як свинець, мідь і цинк. До атмосфери викидається величезна кількість двоокису сірки, яка спричиняє кислотні дощі.

7. Ліньфинь, Китай

Це – серце китайської вугільної промисловості у провінції Шанксі. Рівень двоокису сірки та інших шкідливих домішок у повітрі значно перевищує норму. Часом їх настільки багато, що повітря стає сірим і видимість погіршується. В місті проживає більше 200 тисяч уражених людей, які потерпають від пневмонії, раку легень та бронхіту.

6. Норильськ, Росія

Це одне з найбільш забруднених місць у Росії. Тут часто випадає чорний сніг, а в повітрі відчувається присмак сірки. Підприємства з переробки важких металів – міді, свинцю, нікелю, селену і цинку, розташовані тут, – найбільші в світі. 134 тисячі уражених людей страждають на респіраторні захворювання. Від 2001 року в’їзд для іноземців заборонений.

5. Сукінда, Індія

Тут розташовані найбільші в світі хромові шахти. Велика частина відходів скидається у воду рік і озер, в результаті чого практично в усіх водоймищах присутні канцерогенні речовини. У місті живе понад 2,5 млн. чоловік. Майже 90% хворіють на ракові захворювання.

4. Тянжінь, Китай

Це свинцевий центр і одне з найбільш забруднених місць Китаю. Концентрація свинцю в повітрі та ґрунті майже в 10 разів перевищує допустиму норму. Вміст свинцю в зернових культурах, які ростуть у цій місцевості, в 24 рази перевищує норму.

3. Вапі, Індія

Вапі завершує смугу промислових комплексів довжиною 400 км. Тут зосереджено понад 1000 промислових підприємств. Рівень ртуті в ґрунтових водах Вапі майже у 100 разів перевищує норму, а повітря переповнене важкими металами. Число жителів, які страждають на різні хронічні захворювання, цього року перейшло за 70 тисяч.

2. Сумгаїт, Азербайджан

Ще один центр хімічної промисловості пострадянського простору. Сьогодні там проживає понад 275 тисяч осіб, уражених важкими металами, нафтовими відходами та іншими хімічними речовинами. Діти в цьому районі часто народжуються з такими генетичними відхиленнями, як розумова відсталість і захворювання кісток.

1. Чорнобиль, Україна

Про трагедію в Чорнобилі сказано дуже багато. Кількість людей, які постраждали від радіації в цьому районі, становить 5,5 мільйонів. Ядерна катастрофа 26 квітня 1986 року викинула у сто разів більше радіації, ніж атомні бомби, скинуті на Хіросіму та Нагасакі 1945 року.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *