Страшніше за кризу звіра немає?

Домовини біля Атланти

Як відомо із засобів масової інформації, у США проводиться форсована мобілізація резервістів, яка повинна, за планом міністерства оборони США, закінчитися до березня 2009 року.

В американському сегменті Інтернету достатньо давно й широко обговорюється тема, що шокує американську громадськість: величезна кількість пластикових 4-місних домовин, замовлених урядом США, і складованих у різних місцях країни. Настирлива спільнота навіть виявила кілька складів: оприлюднена фотографія з карти США з їхнім точним розташуванням. Приміром, у штаті Джорджія неподалік Атланти зберігається близько мільйона таких домовин, тобто, з розрахунку на 4 мільйони людей. А склад, виявляється, далеко не єдиний.

Відшукали навіть фірму-виробника, де підтвердили, що це дійсно домовини з гарантійним терміном на 100 років і що це замовлення уряду США.
Тож американці міркують: до чого б це? Версій багато: світова війна, масовий терористичний акт на території США, наслідки фінансової кризи у вигляді масових заворушень, які перетворяться на громадянську війну, підготовка до глобальної природної катастрофи тощо…

Де шукати істину?

В американського фільму «X-files» є друга назва – «Істина десь поруч». Абсолютно вірно: вона поруч, просто за нашими спинами, а відшукати її так довго не можемо, бо рухаємось… у протилежному напрямку. В дійсності все лежить на поверхні, незважаючи на зусилля різних владників приховати її за різними штучно організованими кризами, реанімуванням привидів «холодної війни» тощо.

Учені-сейсмологи наполягають, що за останні три роки різко зросла сейсмічна активність Землі – як за частотою й силою землетрусів, так і за розширенням їхньої географії. Процес цей такий динамічний, що прогнозування з посиланням на попередню циклічність просто неможливе.

Коли кліматологи ще можуть пояснювати різкі аномальні зміни клімату на Землі активною промислово-економічною діяльністю людини, то сейсмологи навіть на таке малопереконливе обґрунтування послатися не можуть. Вони просто констатують, що літосферні плити (платформи) почали активно рухатися одна відносно другої.

Зсуваючись, вони спричиняють землетруси і провокують виверження вулканів через виникнення так званих «плюмів», тобто потоків лави, які виходять з розплавленого ядра Землі крізь отвори та щілини у місцях стикування платформ. Новітні землетруси відбуваються навіть у тих куточках земної кулі, де раніше в історично осяжний час вони не спостерігалися. Кожної доби на Землі відбувається від 4 до 12, а то й більше, землетрусів – у різних частинах світу.

Картина світу зміниться?

Тож є чим непокоїтися урядові США, намагаючись не хвилювати при цьому широку громадськість. Адже безпосередньо на території США розташовані два супервулкани, чи то мегавулкани. На відлогах першого розташовані один з найбільших національних парків – Йєлоустонський і заміська резиденція президентів США – Кемп-Девід. Другий міститься у Каліфорнії, його загасле жерло як раз утворює каліфорнійську долину Лонг-Веллі.

Останні виверження цих вулканів відбулися близько 600 тисяч років тому. Тоді з йєлоустонського вийшло лави, гарячої магми та вулканічного попелу стільки, що залило, закидало і засипало більшу частину західної та північнозахідної територій сучасних Штатів, створивши, як формулюють учені, новий сучасний ландшафт. Тож усе, що було до того, відповідно, залишилося під ним.

Так само каліфорнійський вулкан вчинив із південнозахідною територією Штатів та частиною північної Мексики.

Сейсмічне досьє Землі

Голосна назва «супервулкан чи мегавулкан» означає найбільш великі вулкани, виверження яких може суттєво вплинути на ландшафт земної поверхні, спровокувати глобальні землетруси, незворотньо змінити клімат Землі, склад земної атмосфери та спричинити «вулканічну зиму» за рахунок викиду величезної кількості вулканічного попелу. Він триматиметься в атмосфері від року до трьох, і весь цей час сонечка не буде видно, тож з ультрафіолетом матимемо великі проблеми.

За даними сейсмологів, швидкість підйому грунту на території вулканів сягає 7 см на рік. Це означає збільшення площі та обсягу розплавленої лави в надрах вулкану.

Станом на кінець 2007 року площа розплавленої лави окреслювалася у 1200 кв.км.
Щоправда, сейсмолог Девід Хілл з Американської геологічної служби заспокоює спільноту тим, що каліфорнійський супервулкан 1997 року за 6 місяців здійняло на 10 см – і нібито нічого, всі живі… Але це так, для дурнів. Сам він пречудово знає, що зростання розплавленої маси спричиняється рухом літосферних платформ, а ближче до поверхні Землі цей рух обертається на землетруси.

Подивімось, як справи із землетрусами, тобто, з пересуванням літосферних плит, у Штатах. 21 квітня 2008 року потужний землетрус стався у центральних районах США: Чикаго, Атланта, Мілуокі та Де-Мойне. Сила підземних поштовхів перевищувала 5 балів за шкалою Ріхтера. Тижнем пізніше у штаті Іллінойс відбулася серія поштовхів магнітудою понад 5 балів. Геологічна служба констатує, що у цих районах країни сейсмічна активність фіксується вкрай рідко.

На заході землетруси зафіксовані 21 лютого на кордоні між Невадою та Ютою (6 балів), 7 березня в Південній Каліфорнії (3,1 бала), 1 квітня в Неваді (4,2 бала), 8 грудня в Каліфорнії (понад 6 балів).

Казахстанська відвертість

А от, приміром, у Казахстані народ відвертіший – та й влада так само. У публікації «Після балів» (газета «Новое поколение», 2008, 16 травня) говориться про те, що казахстанська влада до землетрусів ставиться досить серйозно. Керівник МНС Казахстану Володимир Божко повідомив, що під Алма-Ати, поблизу села Караой, виділено землю під поховання від 300 до 500 тисяч чоловік – потенційних жертв ймовірного землетрусу: – Передбачати слід усі варіанти: нормальне поховання загиблих, лікування потерпілих, включаючи психологічну допомогу, – наголосив міністр з надзвичайних ситуацій.

Москва стоїть… на морі

Нагадаємо, що три роки тому, 23 лютого 2006 року в Москві зруйнувався Басманний ринок. Загинуло 66 осіб. Вже тоді у пресі блимнуло припущення учених з Регіонального центру геофізичних досліджень та Інституту фізики Землі, що спричинити це руйнування міг землетрус.

Довгий час до того дослідники вважали, що в районі Російської платформи – давнього статичного утворення – землетруси просто неможливі. Перші поштовхи на території Москви були зареєстровані ще у вересні 2005-го – і саме поблизу сумнозвісного ринку. Загалом же від кінця 90-х років у Москві зареєстровано понад 400 підземних поштовхів різної потужності, і щороку активність Землі під російською столицею зростає. І в разі трагедії московська влада не зможе послатися на несподіванку.

До сейсмічної небезпеки додається той факт, що Москва розташована на підземному морі, межа якого значно виходить за Московську кільцеву автодорогу. Відстань від поверхні землі до поверхні підземного моря у межах Садового кільця – лише 500 метрів, до околиць збільшується до кілометра. До того ж земна поверхня має безліч порожнин – як природних, так і штучних, що взагалі ставить під сумнів її міцність. Розвідана глибина гігантського підземного резервуару – 1300 метрів. А вага мегаполісу над ним постійно зростає на мільйони кубів залізобетону. Яка сила землетрусу буде достатньою для повторення стародавньої легенди про град Кітеж?

Наприкінці звернімося до кількох рядків з 16-го розділу «Одкровення Святого Апостола Іоанна Богослова», відомого ще під назвою «Апокаліпсис»:

«І сталося велике трясіння землі, якого не було відколи людина живе на землі… Великий такий землетрус, такий міцний! І місто велике розпалося на три частини, і попадали людські міста… І великий Вавілон був згаданий перед Богом, щоби дати йому чашу вина Його лютого гніву… І зник кожен острів, і не знайдено гір!..».

Олександр БАРКАШОВ, Київ

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *