Інопланетяни з собачим характером


Чернівчанка Катя Кудрявцева виховує двох котиків рідкісної породи «донський сфінкс». Ексклюзивних тваринок важко назвати котами, вони, швидше, особливі істоти, до кінця не досліджені людиною.

З історії «лисої» екзотики

Гладеньких котів з великими вухами, вузькими очима і гострою мордочкою, древні єгиптяни назвали «сфінксами» через їхню схожість з міфічною левоподібною людиною. Навколо істот завжди витала хмара містики і таємничості. У древньому Єгипті сфінкси охороняли храми від злих духів і були улюбленцями фараонів. Нині, з’явившись в оселі людини, вони стають для власника ледь не рідними дітьми, повністю «втираються» у довіру і завжди підлаштовуються під настрій хазяїна.

«Котяча депресія» через ревнощі

В оселі Катерини Кудрявцевої перший сфінкс з’явився три роки тому. Дядько подарував Каті гладенького «красунчика» на день народження. Щоби Айсіку не було самотньо, через півроку Катя придбала йому подружку: рожеву, огрядну кішечку Натіль.

Оскільки сфінкси – коти самозакохані (ще б пак, стільки уваги з боку людей), Айсік образився на господиню і тривалий час не їв, не дозволяв себе гладити, не йшов «на руки». Але згодом коти потоваришували і лише час від часу «змагаються» за увагу господині. Перемагає зазвичай Айсік, адже його супутниця повільніша, бо вдвічі важча. Вона важить 8 кілограмів! Така маса для кішечки цієї породи – рідкість, але власниця екзотики розповіла, що Натіль була «пишною» кішечкою ще з дитинства.

«Бешкетливі голопузики»

Саме так пестливо Катя називає своїх улюбленців. Вона розповіла, що Айсік і Натуся мають дуже дивні уподобання: полюбляють полуничне варення, оливки та маслини. А огрядна Натіль вважає себе дуже стрункою: часом ховається за невеличкі вазони і вважає, що її ніхто не помічає, а ще постійно намагається пролізти у вузькі шпаринки. Влітку улюблена розвага молодого подружжя – «полювання» на комах. Котики можуть весь день витратити на «відлов» мурашок, мух і жучків.

Сире м’ясо, гігієна і крем від засмаги

Харчуються сфінкси сирим м’ясом (обов’язково щодня) і спеціальними сухими кормами, до складу яких входить комплекс необхідних вітамінів та мінералів.

Купати «гостровухих» слід частіше, ніж пухнастих котів, адже їхні потові залози функціонують вкрай активно, а через постійну температуру тіла 42 градуси коти, якщо їх не мити, мають різкий неприємний запах.

На сонці шкіра сфінкса може обгоріти, тому перед прогулянкою котиків треба змащувати кремом від засмаги.

Сфінкси – коти сильні та гнучкі. Вони мають розвинені м’язи, швидко бігають та високо стрибають. Катя Кудрявцева розповіла, що за характером вони більше подібні до собак, адже дуже віддані, розумні і прив’язані до господарів. «Кішка, яка гуляє сама по собі» – це не про них.

Придбати таке «гладеньке» задоволення коштує від 200 до 1000 доларів, залежно від «чистоти» породи. Та, завівши сфінкса, слід пам’ятати, що ці істоти дуже інтравертні, тож потребують постійної уваги господаря.

Емма АНТОНЮК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

3 коментарі “Інопланетяни з собачим характером”