Які природні катаклізми очікують Україну?

Геннадій ШНАРЕВИЧ, еколог і природоохоронець із понад 30-річним стажем:

– Викладена інформація мене не дивує. Про це повідомлялося і писалося вже давно. Наша планета змінюється, розвивається, одне слово, живе. Лише ми, на жаль, замість того, щоби берегти її, лише плюндруємо. Тобто, самі знищуємо те, що дає нам життя. Якщо найближчим часом не змінимо своє ставлення до довкілля, тобто, власну свідомість (!), нас очікують важкі часи…

Олександр ТОМУЛЕЦЬ, ректор Чернівецької філії міжнародної академії біоенерготехнології:

–1908 року на Землі почався перехідний період від 5-ї до 6-ї людської цивілізації. Іншими словами це називається ще переходом до ери Водолія, яка почалася 2003 року. Епоха Водолія триватиме 2160 років.

– А скільки триватиме перехідний період?

– Він має завершитися 2040-го. За Одкровеннями Іоанна Богослова, на ці 132 роки – від 1908 до 2040-го – припадає 147 небезпечних та страшних для людства подій. Одна з найбільших катастроф – Чорнобильська – уже відбулася 24 квітня 1986 року. Суттєві зміни чекають на нас до 2012 року. Чому саме до цієї дати? Бо через 3 роки завершиться період активності Сонця.

І ще цікавий факт: остання дата в історії індіанців майя – 21 грудня 2012 року. Після неї чомусь нічого не написано.

Зрозуміло, що не пройде непоміченним і танення льодового покриву. Під воду піде частина Америки. Тим паче, що через Анди проходить вогняне вулканічне кільце. Європа втратить Венецію. Загалом життя на нашому континенті, надто на заході та в центрі Європи стане значно суворішим через зменшення температури Гольфстріму.

Україну катаклізми зачеплять частково в районі Херсону. А щодо Буковини, то мушу відзначити помилковість твердження про Карпати як молоді гори. Навпаки, вони дуже старі!

Андрій НІКОЛАЄВ, директор навчально-наукової геофізичної обсерваторії ЧНУ:

– 108 місцевих землетрусів за 4 роки зафіксували сейсмічні прилади, з них 12 – у Чернівцях. Але вони не відчувалися людьми, бо їхня сила становила 1 бал. Сильний карпатський землетрус очікується близько 2014 року.

Від 1091 року до наших днів відомі 46 карпатських землетрусів силою від 4 до 7 балів за 12-бальною шкалою. Надзвичайно сильними і руйнівними були землетруси 1802, 1829, 1940, 1977 років. Про найсильніший, який відбувся 1802 року, дуже лаконічно записано, що він налякав жителів міста і наніс великих збитків. Щоправда, обійшлося без людських жертв, бо кам’яних споруд на той час було тільки 10, а решта легко розвалилися – звідси й відчутна шкода.

Сильний місцевий землетрус у 5 балів відбувся 5 травня 1950 року. За свідченням завідувача сейсмічної станції Георгія Брусенцова, це сталося вночі. Жителів буквально підкидало на ліжках. А 1903 року стався землетрус у 4 бали з епіцентром поблизу с. Добровляни Тернопільської області, який захопив територію від Заліщиків до Кадубівців.

У районі Новодністровська останніми роками зареєстровано близько 5 відчутних землетрусів силою в 4,5 бали. Там проходить великий розлом. Існує проблема: в Новодністровську розташоване велике водосховище, тому наслідки можуть бути досить серйозними.

Жанна ТИМОФЄЄВА, ясновидиця,

ще на початку минулого року розповідала про велику воду, яка прийде на Буковину того літа. Тоді автор цих рядків поділилася інформацією з Мариною Коняк, головою ради екологічних організацій при Держекоінспекції. Пізніше, коли вже сталася біда, ми згадали про Жаннине передбачення. Саме тому і звернулися тепер знову до неї.

В українських Карпатах, за словами ясновиці, прокинулися два вулкани. Один у нас, на Буковині, інший – у Закарпатті. Це призведе до зсувів та землетрусів. Щоправда, найбільший землетрус прийде з гір Вранча і він, за її словами, добряче потрясе Київ, де будуть значні людські жертви.
Пані Жанна радить нашим МНС-никам готуватися до великих рятувальних робіт.

– А чи можна якось запобігти таким жорстоким катаклізмам? – поцікавилася у неї.

– Так, але для цього потрібно змінити людську свідомість. Колективний людський розум – це дуже велика перетворювальна сила.

Людмила ЛЕБЕДИНСЬКА, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *