Подарунки землякам від Чернівецького Паганіні

Костянтин ЛУКИНЮК після 2-х років навчання у США відвідав малу батьківщину. Минулого четверга молодий, але з великим досвідом,  скрипаль-віртуоз, який з 20 років життя грає 15, дав сольний концерт у філармонії. І присвятив два твори на біс своїм викладачкам, які нинішнього року відсвяткували ювілеї, – Наталії Дутовій з музичної школи №2 і Людмилі Мартинюк з Чернівецького коледжу мистецтв ім. С. Воробкевича. А сьогодні Костянтин зіграє разом із симфонічним оркестром, з яким він співпрацює від 9-ти років.

 

Навчання за кордоном в Істменській школі (за змістом – це наша консерваторія – Л.Ч.), куди його запросив Олег Криса – легенда української скрипкової школи зі світовим ім’ям, уродженець Львова, суттєво змінило Костянтина. І не тільки зовнішньо. Оскільки він практично сам вів концерт, з його розповідей можна було як зрозуміти, так і відчути ті зміни, що відбулися з молодим музикантом. Залишити рідний дім у 18 ще й жити далеко від нього – аж за океаном, заробляючи на життя, – випробування не з легких. Але дивним чином ця обставина зробила хлопця лагіднішим і, закономірно, мудрішим.

Від Кості глядачі дізналися, що навчання в Істменській школі коштує $75000. Йому дали стипендію, та ще 12 тисяч доларів треба все ж заробити самому. Щоправда, за перший рік навчання за нашого земляка заплатив його  наставник, себто Олег Криса, а далі порадив заробляти самотужки. Відтак Костя часто грає в концертах, а також на вулицях міст, що стало для нього серйозною школою. Таким чином він відвідав 12 штатів США та Канаду. А ще ж скрипаль по кілька годин займається щодня. «Свого часу грав по 7-8 годин на добу – без цього результату не досягти», – каже він.

Нині Костя взяв академвідпустку на один семестр, щоби підготуватися до іменного Третього міжнародного конкурсу скрипалів Олега Криси, який відбудеться у Львові 17-27 жовтня. Вимоги дуже серйозні. Конкурс проходить у кілька турів. Для кожного музикант має презентувати повноцінну програму на 30-40 хвилин. До слова, минулого четверга саме цю конкурсну програму мали насолоду прослухати чернівчани. Це був уже другий концерт скрипаля після його приїзду додому. Напередодні Костя зіграв благодійний концерт у костелі Пречистого Серця Ісуса. Там він зібрав на навчання трохи більше 300 доларів. На концерті у приміщенні філармонії також була благодійна скринька, куди чернівчани охоче вкидали кошти, інвестуючи їх таким чином у талант земляка.

До слова, Костя вів концерт невимушено і навіть із гумором. Присутні довідалися, що перший його учитель, який, на щастя, не став ним, хоча це був дуже відомий і поважний чоловік, не розгледів у 5-річному хлопчикові майбутнього музиканта. Він сказав його мамі, що з її сина ніколи не вийде скрипаля і хай вона краще віддасть його на акробатику. Певно, Костя був дуже непосидючою і рухливою дитиною. 

Та все ж у враженні від концерту (його мажорний післясмак відчувала ще кілька днів) є, на жаль, і мінорні ноти: Лукинюк планує залишитися за кордоном, бо там більше можливостей. І з цим важко посперечатися. Він хоче вступити до магістратури в Джульярдську школу. І мріє про Нью-Йорк. Планує також створити гурт,  де з ним гратимуть ще п’ятеро музикантів. «Хочу, щоб ми грали різну музику. Неважливо, якої епохи, стилю чи яких країн. Головне, щоб вона була класною», – поділився він з колегами зі «Шпальти». Чому процитувала саме ці його слова? Бо в його сольнику був подарунок для Людмили Мартинюк у вигляді її улюбленої пісні Олександра Пономарьова: і естрада звучала в класичному виконанні просто потрясно! Шаленіли музичні гурмани й від його подарунка Наталії Дутовій – «Циганочки» Вітторіо Монті: бездоганна віртуозна техніка, примножена емоціями!

Гадаю, присутні в залі філармонії чернівчани розуміли, що колись вони розповідатимуть своїм дітям й онукам, що слухали самого Костянтина Лукинюка. Сподіваюсь, саме так і складеться майбутня щаслива музична доля буковинця.

Людмила ЧЕРЕДАРИК, «Версії». Фото  Ірини БОЛЕСТИ, «Шпальта»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *