Глист довжиною 15 см… в оці

Вони живуть за рахунок людини і знищують її зсередини… Літо-осінь – це їхня пора. І вони чатують на нас на кожному кроці. А бувають і такі, що мандрують до нас з Африки, Азії та Америки… Одних можна вивести з організму звичними ліками, а бувають такі, яких витягають хірургічним шляхом. Усе це про гельмінтів, або глистів. У природі їх –понад 270 видів, 18 з них – викликають у людей важкі недуги.

Гельмінти – аси камуфляжу

Недуги від глистів зазвичай «маскуються» під інші хвороби: гострі респіраторні інфекції, алергії, бронхіти, пневмонії, гепатити, депресивні стани тощо. Для дітей, хворих на гельмінтоз, характерне загальне нездужання, головний біль, швидка втомлюваність, втрата апетиту, плаксивість, поганий сон, ознаки анемії.

Якщо ви виявили такі ознаки в себе або у дітей, негайно зверніться до лікаря та пройдіть паразитологічне обстеження в СЕС.

Токсокари – гельмінти, які потрапляють до людини від тварини. Коли ж вони із кров’ю мігрують до сітківки ока людини, то здатні спричинити різноманітні важкі захворювання очей і навіть сліпоту.

На Буковині серед гельмінтозних поширені такі захворювання, як аскаридоз та трихоцефальоз. Їхні збудники – гельмінти, ураження якими відбувається через питну воду, воду відкритих водоймищ, грунт, пісок, немиті овочі, фрукти, зелень тощо.

Аскаридоз – найрозповсюдженіший гельмінтоз у світі. Збудник – аскарида людська, круглий гельмінт. Живі аскариди червоно-жовтого кольору. Досягають розміру від 15 до 40 см в довжину і 3-6 мм в товщину.

Трихоцефальоз – збудником є круглий черв’як 3-5,5 см. Паразитує переважно в сліпій кишці і червоподібному відростку, а при масивній інвазії – на всій товстій кишці і в дистальній частині тонкої. Паразитують у кишках протягом 5-10 років.

Організм людини – оселя для гельмінта

Від початку нинішнього року в області зареєстровано 2 випадки дирофіляріозу. Це вперше за останні 10 років! На початку лютого 40-річна мешканка Хотинського району поскаржилася на дивне утворення на гомілці, яке постійно збільшувалось. Хірургічне втручання виявило паразита завдовжки 10 см…

А 47-річна жителька Чернівців виявила у себе на шиї пухлину, яка протягом двох тижнів перемістилася в ділянку голови та чола. Хірурги видалили 15-сантиметрове ниткоподібне тіло з… верхньої повіки ока.

Перший випадок дирофіляріозу в Україні зафіксовано 1996 року. Щорічно таких випадків в Україні реєструється понад 100.

Дирофіляріоз – тканинний зоонозний гельмінтоз, для якого характерна трансмісивна передача. Ним хворіють собаки, коти, дикі м’ясоїдні тварини. Людина заражається виключно через укуси кровососних комах.

Безпека – у власних руках

Щоби вберегтися від гельмінтів, треба:
• Пити тільки кип’ячену не менш ніж 15 хвилин воду.
• Мити руки з милом перед вживанням їжі, після робіт на присадибній ділянці, після відвідування туалету.
• Обдавати окропом зелень, овочі, фрукти перед вживанням.
•Не купатися у відкритих водоймах, де немає дозволу санітарно-епідеміологічної служби.
•Слідкувати за особистою гігієною малюків, якщо вони мають безпосередній контакт з предметами довкілля на ігрових майданчиках та пісочницях.
•Не купувати рибопродукти на стихійних ринках. Вони можуть бути уражені личинками стьожка широкого (іноді всередині людини він виростає до десяти метрів).
•Не вживати погано просмаженого м’яса – можна «отримати» трихінельоз.
•Пам’ятати, що комарі та мошки – переносники деяких гельмінтів. Застосовуйте для відлякування комах репеленти.

Мар’яна МИРОНЮК, зав. паразитологічним відділенням СЕС

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *