Кінець листопада  – не привід для депресії

Класики називали нинішню пору «Глуха доба листопада»: не встигне розвидніти ранок, як уже вечоріє. День від дня псується настрій, виникає дратівливість, порушується сон і, як наслідок, багато хто з нас переживає стан, який ми самі ж називаємо депресією. Хоча лікарі наполягають: це не депресія! – і пропонують називати такий стан занепадом сил  і песимістичним настроєм. Адже справжня депресія потребує лікування  й втручання фахівців, а впоратися із занепадом сил і поганим настроєм варто самостійно.

 

Апатія, дратівливість і поганий настрій можуть виникати будь-якої пори року, але саме міжсезоння прийнято вважати найбільш небезпечним періодом. Дуже часто пусковим механізмом песимістичного настрою буває якась неприємна подія, яка вибиває з нормального ритму життя, який ми звично вважаємо правильним і безпечним. Інколи ж хандра виникає внаслідок стресу або розчарування. Буває, що якісь прикрощі вражають нас глибше, ніж ми самі це розуміємо.

Чому ж такі стани виникають восени та взимку? А тому, що не вистачає світла й коливаються температури. Відтак навіть за правильного харчування організм не отримує потрібних вітамінів і не виробляє гормонів позитивного настрою.

Що з цим робити?

  1. Не ламайте графіка. Не дозволяйте собі «не хочу», «потім», «втомився»: лягайте спати, вставайте, робіть зарядку, снідайте, обідайте тощо – за звичним розпорядком. Більше того, якщо ваш спосіб життя неупорядкований, спробуйте поступово ввести в нього якісь граничні межі.
  2. Не дозволяйте собі… жаліти себе. Поніжитися 10 хвилин у постелі зранку? Чому б і ні. Але провести у ліжку півдня чи кілька годин зайвих – і здоровий захворіє.
  3. Втомилися? Зробіть перерву, змініть заняття, зателефонуйте подрузі.
  4. Створюйте собі приємне оточення, подаруйте собі щось, відвідайте концерт або дивіться комедії на Ю-тубі… Увімкніть фантазію і, як кажуть в Одесі, «зробіть собі добре».

Та згадайте про те, що вже через місяць день почне збільшуватися!

Поради збирала Лідія КОСТИНСЬКА, «Версії».

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *