Гарна, струнка і… мертва

Місяць тому в Чернівцях померла 29-річна жінка. Офіційна причина смерті – гостра ниркова недостатність. Неофіційна, як пояснили родичам, – систематичне вживання нею засобів для схуднення, що й призвело до трагедії.

Два роки тому від вживання фіточаю для схуднення померла 38-річна жінка. До складу цього чаю входила трава морозника, яка за неправильного застосування зводить людину на той світ.

«Важка» проблема

У час, коли ожиріння стало проблемою світового масштабу, а мода «працює» виключно на худих, жінки невпинно шукають панацею від зайвої ваги в таблетках, капсулах, чаях, гелях та інших засобах, які дорого коштують, але обіцяють швидке й безболісне прощання із зайвими кілограмами.

Виробники «жіночих помічників» заробляють мільйони. Утім, за допомогою яких компонентів «диво-засоби» розщеплюють зайві жири, ніхто не знає. Буквально «ніхто», бо в жодній з інстанцій, до яких ми зверталися за коментарями, нам нічого не змогли розповісти ані про склад цих засобів, ані про їхню безпеку чи небезпеку для здоров’я людини.

В управлінні захисту прав споживачів нам повідомили, що ліками вони не займаються, бо на це є Державна інспекція з контролю за лікарськими засобами. А біодобавки для схуднення спеціалісти не перевіряли.

У зазначеній інспекції нам спочатку сказали, що засоби для схуднення – не ліки, тож ними мали би займатися… в управлінні захисту прав споживачів.

Але, почувши, що туди ми вже зверталися, на іншому кінці дроту повідомили, що методики перевірки засобів для схуднення… немає! Вона просто не передбачена законодавством.

Крім того, встановити, що ж «намішали» у чаї чи таблетці і в яких пропорціях неможливо ще й тому, що найчастіше на упаковках просто не зазначають складу продукту.

Найцікавіше, що продаж подібного товару не передбачає спеціального дозволу, потрібний лише висновок державної санітарно-гігієнічної експертизи Мінздоров’я.

Щоправда є кілька американських та швейцарських препаратів, які коштують просто астрономічні суми, але мають реєстраційний номер і посвідчення МОЗУ, тобто вважаються ліками.

Що ж до ефективності препаратів, то співрозмовники в один голос запевняли: найшвидше від них худнуть… гаманці наївних жінок.

Нічого нового не розповіли і в Центрі стандартизації, сертифікації та метрології. Як не дивно, тут не змогли відповісти на банальне запитання: чи є бодай якісь стандарти якості засобів для схуднення і яким вимогам вони мають відповідати.

Після хвилинного шоку ми знову почули про санітарно-гігієнічні висновки та тимчасові вимоги до вмісту у харчових добавках хімічних і біологічних речовин. З фіточаєм ситуація взагалі була тупиковою…

Смерть – на неконтрольований продаж?

Не знайшовши істини серед фахівців, вирішили скористатися послугами всесвітнього розуму Інтернет. Задавши у пошуковій системі «стандарти якості засобів для схуднення», замість документів отримали посилання на інтернет-магазини та рекламні сайти, які пропонують придбати два-три десятки подібного краму.

На жодному з українських сайтів складу диво-засобів не зазначалося. Були лише два магічних слова: «ціна» й «замовити». На російських сайтах подекуди можна було прочитати, з чого зроблене зілля, але чи говорять вам про щось назви «пельтандра віргінська», «насіння кассії тора» або ж «гарцинія камбоджійська»?

Крім того, на російських сайтах знайшлося попередження про те, що так звані тайські таблетки (наприклад «Юй-шу») не лише некорисні, а ще й шкідливі. До складу цих пігулок входить… психотропна речовина фентермін, схожа за своєю дією на наркотики.

Американські та російські лікарі довели: в кожного третього, хто вживає цю гидоту, порушується робота клапанів серця, в кожного другого погіршується сон і настає психічне виснаження організму, і кожна жінка без винятку ризикує отримати випадіння волосся, лущення шкіри і розшарування нігтів! То ж про яку красу й здоров’я йдеться?

Насамкінець вирушаємо до аптек. Згідно з вимогами закону, усі харчові добавки, фіточаї та інша така продукція, мають продаватися окремо і на вітрині обов’язково має бути застереження «Не зареєстроване як лікарські засоби».

Пройшовши аптеками вул. Головної від вул. Шевченка до Проспекту Незалежності, далі Проспектом до Стасюка й Комарова, такий напис знайшли лише в одній (!) аптеці «Вайма» на розі Головної та Пауля Целана.

До речі тільки там провізор змогла докладно розповісти про те, з чого складається та чи інша добавка і попередила: коли, не дай Боже, добавки вам зашкодять, то винними залишитеся ви самі.

Бо, по-перше, цю категорію товарів у аптеках не перевіряють, а, по-друге, притягнути до відповідальності виробника практично неможливо. Найперше тому, що виробник, як правило, перебуває за кордоном – у Росії, Франції, а найчастіше – у провінції Юань у Китаї! В Україні ж працюють лише дистриб’ютори, назви яких ще можуть бути зазначені на упаковці, а от адреси – вряди-годи.

Ще один напис «БАД – біологічно-активні добавки» вдалося знайти в аптеці «Садко» на розі Стасюка й Комарова поруч з недобудованою церквою. В інших аптеках провізори навіть не переймалися тим, аби перекласти засоби для схуднення на окрему від ліків вітрину, не те що підписати. Про склад та ефективність добавок, які вони продають, аптекарі взагалі не змогли нічого сказати.

Інструкції теж не дуже втішили. В жодному з препаратів не було зазначено протипоказань, окрім алергії та вагітності, і лише в деяких – можливі побічні ефекти з боку виключно травної системи!

Склад у більшості добавок також не був зазначений. Але, навіть коли й був, чи впевнені ви, що там намішане саме те, що написане, коли ніхто цього не перевіряв? Утім, мабуть, усі ті травки дуже «розумні», бо впливають виключно на жир на талії і стегнах. Цікаво, як вони відрізняють стегна від, скажімо, бюсту?

Убивця на полиці

Найбільший «сюрприз» очікував в «Аптеці доброго дня» на квітковому базарі, що на вул. Стасюка (так звана аптека самообслуговування). Тут ми знайшли препарат з назвою «Клітковина», а нижче, великими літерами «МОРОЗНИК»!

Той самий кавказький морозник, через який померла жінка 2 роки тому. Звичайно, молодий провізор не знав, що цей препарат заборонений до виробництва завдяки чернівецькому професору Олександру Волошину і що від морозника можна отримати, як мінімум, серцевий напад.

Довелося проконсультувати, що ще 30-40 років тому в аптеках за списком А (тобто винятково за призначенням лікаря) продавали ліки «Корельборин К». Проте пацієнти, які його вживали, часто скаржилися на шум у голові, слабкість, деякі навіть непритомніли.

Пізніше вчені довели, що глікозиди морозника здатні накопичуватися в організмі, а відтак можуть звести людину в могилу. Саме тому «Корельборин К» зняли з виробництва. А після згаданого летального випадку, препарати морозника взагалі заборонені!

Але ділки вдало обходять заборону, мотивуючи тим, що БАД – не ліки! Тож, коли у складі будь-якої добавки для схуднення або очищення організму ви знайдете морозник, залиште траву-вбивцю на полиці.

Лєра ЯСНИЦЬКА, «Версії»

Продовження розслідування читайте у наступному числі «Версій»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *