Як українці перетворюються на бройлерну націю

Закінчення. Початок у ч. 41. “Гарна, струнка і … мертва”

Озброївшись роздрукованими з Інтернету інструкціями з уживання кількох засобів для схуднення та очищення організму, російського, китайського та англійського виробництва, йдемо на консультацію до лікаря-гастроентеролога, професора, Заслуженого лікаря України Олександра Волошина.

– Олександре Івановичу, що можна сказати про безпечність та ефективність даних засобів?

– Найперше, ці ліки можуть принести хоч якийсь ефект лише тим, хто страждає на так зване харчове ожиріння – тобто, таке, що виникло через переїдання та малорухомий спосіб життя. Коли ж зайві кілограми дісталися вам генетично або ж як наслідок захворювань ендокринної системи, зазначені засоби безсилі. Людина, яка хоче схуднути, перш за все повинна порадитися з гастроентерологом-дієтологом, щоби не завдати непоправної шкоди здоров’ю.

Щодо складу засобів для схуднення, то тут працював грамотний лікар-фітотерапевт. Якщо вірити написаному, рослинні компоненти підібрані правильно. Але не все так просто. У складі цих чаїв і пігулок дуже багато рослин, які не ростуть на території України і взагалі у лісовій та степовій зоні. Їхня батьківщина – Китай, Індія, інші країни з тропічним кліматом…

Наші організми не пристосовані до вживання таких рослин, так само як і японської чи китайської кухні, та навіть звичних бананів і апельсинів. Ми можемо з’їсти таке раз чи два – і наш організм витримає, але коли, приміром, суші їсти систематично, травлення розбалансується. Так само на індіанців впливатимуть корисні для нас яблука чи звичайна польова ромашка.

Крім того, ожиріння в країнах Сходу зустрічається набагато рідше і в легких формах, тому що там жаркий клімат і зовсім інакша структура їжі. Відповідно, їхня вага потребує лише легкої корекції. Ви помічали, що влітку ми більше п’ємо і менше їмо, відповідно – трохи худнемо? А в них спека – майже постійно. Крім того, вони харчуються переважно рисом, іншою рослинною їжею, морепродуктами. Ми ж, особливо взимку, хочемо м’яса – так вимагає наша природа. На додачу, звичай бучних застіль теж не додає нам стрункості!

Зауважте, в інструкціях наведені лише переліки компонентів, а не їхнє дозування. А знати останнє надзвичайно важливо, бо все, що в малій дозі – ліки, у великій – отрута. Крім того, не всюди зазначено методику вживання і взагалі немає застережень про те, що її слід суворо дотримуватися, інакше можна «дохуднути» до смерті або до хронічних хвороб, найперше «посадити» печінку та підшлункову залозу. А коли вживати вже згадуваний морозник, який ви побачили в аптеці, – гарантована, як мінімум, тахікардія і задишка.

Що насторожує в цих інструкція – так це обіцянки позбутися 4-8 кг за місяць! З точки зору медицини, максимально можливим вважається схуднення на 5% від ваги за місяць. Тобто, коли ви важите 100 кг, то найбільше навантаження, яке може витримати організм – втрата 5 кг, а щоби дозволити собі втратити 8, треба мати мінімум 150! Враховуючи, що більшість панянок, які мріють схуднути, такої ваги не мають, не рекомендую їм так знущатися зі свого здоров’я – це великий стрес! І набирати, і скидати кілограми слід поступово.

У цих інструкціях не зазначено протипоказів та побічних ефектів, навіть банальної алергії. Такого взагалі бути не може. Ще я назвав би надто сміливими обіцянки зменшити ущільнення в грудях при мастопатії або повністю позбавити від цукрового діабету. Науці такі можливості фітотерапії чи біологічно-активних добавок поки не відомі.

– Скільки часу можна приймати засоби для схуднення без шкоди для здоров’я?

– При лікуванні будь-якими травами чи біопрепаратами максимально можливий строк – 3 місяці. Коли ви отримали бажаний ефект не повністю, все одно зупиніться, зробіть перерву: організму треба відновитися.

Коли ж за 3 місяці ефекту не досягли, особливо, коли засіб містить хоч якусь хімію, – покиньте його вживати: до добра не доведе! Часто під час перерви в прийомі препаратів для схуднення чи інших біодобавок люди відчувають, що до них повертаються усі недуги. Це стосується не лише зайвих кілограмів, але й добавок для підвищення тонусу, «зміцнення» організму, покращення складу крові тощо.

– Тож виходить, що такі засоби, щоби не втрачати ефекту, треба вживати постійно?

– Не дай Боже!

Найчастіше це означає лише те, що добавка нічого не вилікувала, а до її складу підмішані речовини, які провокують звикання до засобу.

(Від редакції: так працює одна добре відома фірма-сітьовик, назву якої ми не оприлюднюємо, бо не доживемо й до понеділка: за усім цим – шалені гроші, майже як у наркобізнесі).

– Що порадили б Ви тим, хто вживає засоби для схуднення?

– Тим, хто має зайві кілограми, треба пам’ятати: фітотерапія та пігулки – лише допоміжний засіб. Якщо ваші зайві кілограми – від котлет і сидіння перед телевізором чи комп’ютером, то жодні пігулки не допоможуть.

Надійний засіб для схуднення лише один: частіше закривати рот «на замок» і більше рухатися – іншого не дано. Зверніть увагу на склад і часові рамки вашого сніданку, обіду та вечері. Сніданок – 30% денної їжі обов’язково (!), обід – 40-45%, вечеря – 25% усієї їжі не пізніше, ніж за 2 години до сну.

Час навіть важливіший за склад їжі. Усім, особливо жінкам, раджу відмовитися від перекусів на роботі, посиденьок з кавою та булочками. Коли вже так хочеться гаряченького і солоденького – пийте зелений чай з шоколадкою. І не допускайте, аби схуднення стало для вас ідеєю фікс.

Ще одна порада для всіх: не вживайте генетично модифікованих продуктів: ні «двометрових» бананів, ні відгодованих невідомо чим бройлерів. Курча, нагодоване добавками, росте за 2 місяці, свинка – 4-6 місяців, людину ж «рознесе» від регулярного вживання цих курчат і свинок за 5-10 років. Подивіться на кістки бройлера – тонкі, червонясті і м’які. Це результат їхнього харчування. Вас очікує те ж саме, тільки пізніше.

від редакції

Хто господар на фармаринку?

Коли ж говорити про вітчизняних виробників засобів для схуднення та біодобавок, які були би адаптовані до українського генотипу і не такі дорогі, то усі опитані нами фахівці відмовилися публічно коментувати це питання..

«Не для преси» пояснили, що український фармацевтичний ринок жорстко контролюється іноземцями і що над БАД-ами та засобами для схуднення працює ціла індустрія із залученням лікарів зі світовим іменем!

Основне їхнє завдання – «підсадити» людину на добавку. У виграші як безпосередній виробник і дистриб’ютор – прибутки ж бо шалені і постійні – так і ті, кому українці просто «заважають» як нація. «Геополітика має багато засобів, не лише алкоголь та тютюн і міжнародні позики», – зауважив один дуже відомий буковинець…

А за отримання ліцензій на виробництво власне українських ліків треба заплатити «космічні» суми та й собівартість їхня буде набагато більшою, ніж імпортні замінники. Висновок один: цінуйте здоров’я більше, ніж блага, які обіцяють заморські «диво-фірми». Бо це саме той випадок, коли мертві в усіх аспектах вигідніші, ніж живі.

Лєра ЯСНИЦЬКА, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *