Рідкісні рецепти допоможуть позбутися невиліковних недуг

У Галини КАРЦЕНКО хобі з’явилося у 50 років. І вже понад два десятиліття жінка колекціонує… рецепти народної медицини. Завдяки цьому, сама стала знахарем і травницею

– Галино Федорівно, з чого все почалося?

– Кожна людина має в своєму житті щось привабливе і дуже особисте. От і в мене з’явилося захоплення, коли почала працювати в бібліотеці. Через мої руки та очі проходило безліч періодики! В мої обов’язки входило все переглянути і виписати на спеціальні картки для каталогів.

Ось тоді й виникла думка збирати різноманітні цікавинки, що можуть знадобитися людям (вірші, пісні, рецепти, біографії видатних людей – артистів, письменників). Нині маю багато різної інформації з рідкісних джерел: усе зібрала в папки та підшила.

До того ж, до бібліотеки, в якій працювала, постійно приходила приємна жіночка і читала газети «Народний лікар», «Лікар України». Коли ми познайомилися поближче, то я дізналася, що вона — Заслужений лікар. Саме завдяки їй я й «приросла» до медичної періодики. Звідти я й виписувала рецепти засобів з лікарських рослин, які можна назбирати у нашому краї.

– У Вас велика кількість різноманітної, цікавої та непересічної інформації. Чому саме медичний матеріал, народні рецепти?

– Поштовх до збирання рецептів народних цілителів дала мені хвора на рак легенів родичка з Кавказу. В неї вже пішли метастази. Дізнавшись про це, я кинулася вичитувати всю можливу інформацію про цю недугу. Цікаві рецепти переписувала й відсилала їй на Кавказ. Відтоді минуло 14 років. Родичка моя, слава Богу, жива.

Допомагав мені й чоловік. Він збирав лікарські рослини. Постійно ходив у поле, на луг чи у ліс. І жодного разу не повертався з порожніми руками. Зібрані трави ми сушили та настоювали. Деякі рослини вирощували вдома, деякі нам присилали з Росії. Маємо лаконіс, ехінацею, чорнушку, два сорти меліси, три – м’яти, фенхель (солодкий кріп)…

Зібрані мною рецепти допомогли багатьом людям, найчастіше – від ревматизму, аденоми, розширення вен, цукрового діабету, серцевих захворювань тощо.

Боремось з гіпертонією

Якщо у вас підвищений тиск, спробуйте стародавній метод: їжте щодня по 400 г яблук протягом 10-24 днів і ви помітите, що артеріальний тиск нормалізується, зникнуть головні болі та болі в ділянці серця, поліпшиться сон, збільшиться виділення сечі, зникнуть або принаймні зменшаться набряки.

А якщо до раціону щодня вводити хоча б по одному маленькому буряку, то результати стануть ще відчутнішими.

Допомагає й відвар лаврового листя з розрахунку 4 середніх листочки на склянку води. Особливо ефективне вживання по столовій ложці 2-3 рази на день до їжі, або через 2-3 години після їжі.

Спробуйте й таку суміш: взяти в рівних пропорціях (по склянці) сік червоного буряка, моркви, хрону, рідкого меду, одного лимону.

Спробуйте — і вам обов’язково полегшає!

Щоби позбутися артеріосклерозу

Треба вживати сік цибулі, змішаний у рівних пропорціях з медом. Вживати цю суміш треба по одній столовій ложці 2-3 рази на день.

Якщо набридли чиряки…

Нариви, чиряки, карбункули завдають багато клопоту. Щоби їх позбутися, пийте натщесерце по чайній ложці тричі на день сухі пивні дріжджі.

Вживайте по 1-2 склянці на день свіже зварених дріжджів з хмелю.

Прикладайте:
•тертий сирий червоний буряк зі сметаною;
•терту свіжу картоплю;
•зварене в молоці насіння льону з квітками ромашки;
•мазь з меду, борошна і розтертої печеної цибулі, або хоча б тільки печену цибулю.

Прив’яжіть до хворого місця тканину, змочену касторкою.

Пам’ятайте! У жодному випадку карбункули, нариви, чиряки не можна ні видавлювати, ні масажувати.

Очистіть нирки!

Нирки час від часу, як й інші органи, потрібно очищати. Для цього приготуйте таку суміш: одна чайна ложка насіння льону на склянку води, прокип’ятити, настояти кілька годин і пити по півсклянки кожні дві години протягом двох тижнів.

Позбутися пієлонефриту

допоможе відвар цибулинного лушпиння. Візьміть дві столові ложки з верхом сухого лушпиння з цибулі, залийте пів літром гарячої води і доведіть до кипіння. Потім нехай настоїться протягом ночі у теплі. Пийте протягом дня по 2-3 ковтки.

Добре діє й такий засіб. До півлітра води додають 5 столових ложок подрібнених голок сосен, 3 столові ложки подрібненої шипшини, ложку лушпиння цибулі. Усе це доводять до кипіння і тримають на маленькому вогні протягом 10 хвилин, настоюють ніч у теплі. П’ють протягом дня. За день можна випивати до літра такого відвару.

Зелена аптека

  • Коли болить голова, прикладіть листя свіжої капусти до скронь, потилиці, лоба. Те ж саме робити під час опіків.
  • Квашену капусту жуйте для зміцнення ясен.
  • Сиру терту картоплину прикладають до опіків та ошпарених місць.
  • Сік моркви рекомендується вживати в перші дні захворювання інфарктом міокарду.
  • Сік редьки по 1 ст. ложці 3 рази на день під час кашлю та захриплості. Соком редьки також натираються під час застуди та ревматизмі.
  • Сік ріпи, змішаний з медом допомагає під час кашлю.
  • Тертою цибулею розтирають обморожені місця, а тертий часник у марлі прикладають до ніздрів під час нежиті.
  • Кріп помічний під час колітів та закрепів.
  • Сік петрушки – для заспокоєння під час укусів комарів та бджіл.

Довідка «Версій»

Галина Федорівна Карценко родом із с. Стрільченці Вінницької області, з сім’ї колгоспників. Батько загинув 1941 року під Сталінградом.

Працювати почала мало не з дитинства: у 15 вже заробляла на будівництві, потім санітаркою в лікарні. Водночас вчилася заочно в культпросвіті на бібліотекаря. Вважала це своїм покликанням.

Любила читати. Перечитала безліч художньої літератури. Закінчивши навчання, працювала в сільській бібліотеці. Потім – інспектором райвідділу культури в Немирові. За сумлінну роботу нагороджувалася грамотами і грошовими преміями.

За сімейних обставин 1975 року переїхала до Вашківців. Від 1986 р. працювала завідувачкою бібліотеки для дорослих. Трудовий стаж Галини Федорівни – 47 років. Але вдома й зараз не сидить!

Любов ПЛАХІНА, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *