Здоровий «перекус» для школяра

file49303854_f28b5371

Навіть найдбайливіша мама, яка складає своєму школярикові «тормозок» на учнівські будні, не може бути впевнена, що домашні харчі замість її чада не дістануться дворовому чотирилапому другові. Бо діти, особливо підлітки, часто несвідомо діють «як усі», а «усі», буває, не схвалюють, коли ти дістаєш пакунок з їжею чи, ще гірше, термос із чаєм. «Крутіше» збігати на перерві до найближчого «фаст-фуда» і купити насичений майонезом і кетчупом тост або хот-дог, аніж виставити себе «маминим синочком».

Зважаючи на те, що сучасне навчання у школі потребує високого розумового та фізичного навантаження й супроводжується значними витратами енергії, а  правильний раціон впливає на працездатність дитини, а відтак – і на рівень засвоєння корисної інформації, батькам школярів таки треба щось робити.

За останніми даними ВООЗ, здоров’я дитини всього на 15% залежить від організації медичної служби і лише на 25% – від генетичних особливостей. Натомість – на 60% — від збалансованого харчування. І йдеться не тільки про належний розвиток системи травлення, шлункового тракту, а й нервової, кістково-м’язової системи та й загалом усіх життєво важливих органів.

Який «перекус» покласти до шкільного ранцю, аби результативно спонукати учня до правильного харчування, – знає дієтолог Наталія БОЧАРОВА:

– Для «перекусу» на шкільній перерві цілком підійдуть сухофрукти, горішки, фрукти, йогурт. Можна також підживити свою енергетику вітамінами і мікроелементами з натурального соку. А от ще дуже сподобаються дітям і підліткам так звані «живі чіпси». Це вироблена за спеціальною технологією, без термічної обробки, ензимна їжа. Оскільки вона сира, то й швидше перетравлюється, засвоюється і дає більше користі. У той час як термічно оброблена сприяє відкладенню солей в організмі.

«Живі чіпси» на вигляд і справді нагадують чіпси, на смак же бувають різні – моркв’яні, яблучні, цибулеві, бувають збагачені кунжутом і насінням маку тощо. Вони є джерелом клітковини, а саме її катастрофічно бракує в раціоні українців. Адже у нас досі не прийнято вживати достатньо живого листового салату. Готуються такі «чіпси» сироїдами (людьми, які не обробляють свою їжу термічно). Вони дуже ретельно ставляться до такої продукції, сертифікують, перевіряють, виготовляють на спеціальних дегідраторах, де відбувається спеціальний обдув при низьких температурах.

Другий «модний інгредієнт» шкільного перекусу – «живий сік». У багатьох класах уже встановлюють кулер з водою, і діти можуть пити коли заманеться. Але упродовж дня їм варто пити не тільки воду. Достатньо мати із собою пакетик «живого соку» – і порція енергії забезпечена.

«Живий сік» – це концентрований сік у пакетику, схожому на стік. Аналогу такого продукту наразі немає ні в Україні, ні в Європі: він винайдений і запатентований у Чернівцях. Випарювання концентрату здійснюється за низьких температур, не додаються ні цукор, ні консерванти. Він навіть кращий, ніж домашній: удома ми зазвичай додаємо до соку цукор, та ще й термічно обробляємо.

Тож у школі достатньо влити вміст пакетика в чашку й додати води з кулера. Напій готовий. Насправді це унікальний продукт. Існують такі концентровані соки і з  яблук, і з чорної горобини, і з фіолетової моркви. Вони містять антиоксиданти, виводять солі важких металів, знімають стрес.

Окрім напоїв, з цих концентратів можна приготувати безліч страв: додавати до вівсяної каші, готувати на основі цих соків соуси до м’яса й заправки для салатів. Або й зварити желе – додавши сік замість наповненої «хімією» «галеретки» і  натуральний желатин. Продається «живий сік» у магазинах Чернівців і у клініці «Грація» акож – для пацієнтів.

Що ж до салатів, соуси до яких можна робити з «живих соків», поділюся одним рецептом – з цвітної капусти. Адже так, як знущаємося над цим чудовим продуктом ми – спочатку варимо, а потім ще й обсмажуємо в клярі – не знущається більш ніхто. А краще вчинити інакше.

Сиру цвітну капусту треба подрібнити на маленькі суцвіття, полити оливковою олією, лимонним соком, додати лимонний сік, базилік та інші трави. Хрумкати буде не гірше за горішки, і на смак дуже приємно.

Маріанна АНТОНЮК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *