«Обмежені можливості та мобільність – ще не обмеження творчого зростання»

– Я давно мріяла отримати диплом візажиста, і моя мрія невдовзі збудеться, як, зрештою, і мрії багатьох інших дівчат з обмеженими можливостями, які брали участь у регіональному семінарі «Сприяння реалізації прав жінок з інвалідністю на особисте зростання і творчий розвиток», який тривав у Чернівцях протягом трьох днів, – каже голова Чернівецького обласного громадського об’єднання інвалідів «Лідер» Валентина ДОБРИДІНА.

Бо одним із вагомих результатів регіонального семінару для жінок з інвалідністю стало підписання угоди про співпрацю між «Лідером» і салоном краси «SLAVA STUDIO», де директорує  Ярослава Малинська. «Це добра та чуйна людина, – каже п. Валентина. – Вона настільки професійно все організувала для наших особливих персон, що мені, як організатору, залишалося тільки насолоджуватися процесом. А наші дівчата ще й навчатимуться відтепер у школі краси цього салону, де отримають дипломи візажистів, перукарів, майстрів манікюру. Вони зможуть також користуватися послугами та консультаціями професіоналів».

Такий семінар, за словами п. Валентини, вони провели вдруге за підтримки Національної Асамблеї інвалідів України.  Не з чужих слів жінка знає проблеми людей з обмеженими можливостями – пересувається на колясці вже близько 20 років. Тому зізнається, що складати програму заходу було водночас і легко, і дуже складно. Адже непросто вписати всі ідеї та потреби у три дні, щоби встигнути все, що треба, розповісти, показати й залучити до активної участі дівчат. «Та семінар пройшов яскраво, тепло, насичено, був інформаційно цікавим і корисним, а також радісним і подеколи хвилюючим», – ділиться головна «лідерка».

Першого дня відбувся запланований діалог із владою щодо проблемних питань, без вирішення яких порушуються права жінок з інвалідністю. І пройшов він, за словам організаторки, у бадьорій атмосфері. Питань було небагато, але всі дуже болючі. Це і забезпечення гінекологічних кабінетів  кріслами-трансформерами для огляду маломобільних жінок, і постійне порушення водіями правил паркування та займання спеціально виділених місць для автомобілів людей з інвалідністю, а також недоступність для маломобільних громадян Чернівецького драмтеатру та Чернівецької облержадміністраціі.

«Сподіваюсь, що рекомендації, зауваження та наші вимоги були почуті і найближчим часом їх виконають», – оптимістично зауважує п. Добридіна. Тим паче, що вже наступного дня міський голова передав світлину, де були зафіксовані вільні місця для машин людей, обмежених у мобільності, на парковці біля торгового центру, про який йшлося.
Валентина ДОБРИДІНА:

– Неймовірно цікаву та важливу тему обговорили ми з лікарем загальної медицини сімейної практики С. Часовенко. Адже про роль статевого життя для жінки з інвалідністю, не секрет, ніхто не говорить. Присутні дізналися багато нового та корисного для здоров’я, тож двох годин нам не вистачило. Розходитися ніхто не хотів. І за ініціативи лікарки домовилися зустрічатися щомісяця.
Другий день був феєрично святковим, жіночим, ніжним та багатим на перевтілення, задяки вже згадуваній творчій команді салону краси «SLAVA SТUDIO» Його майстрині працювали натхненно, наші гарні дівчата перевтілювалися на моделі просто на очах – нові зачіски, стильний макіяж. А далі був показ модельного одягу від молодих дизайнерів, яких запросила на наше дійство дизайнер одягу Любомира Зайцева.
Фотосесія «Краса в унікальності» завершила свято та принесла море задоволення, бо фотограф Богдан Малинський зміг підкреслити та вловити найчарівніші та найпотаємніші риси наших королев і принцес. Прекрасні світлини залишать нам спогади на все життя про ту мить, яка іноді буває дорожчою за життя.
На флешмоб «НЕ ЗДАВАЙСЯ» на вул. О. Кобилянської нас, учасниць семінару на візочках, завезли на автобусі з низькою підлогою. Мета флешмобу – підтримати військових хлопців, які внаслідок поранень в АТО опинилися на візках. Вони не знають, як жити далі, впадають у відчай і втрачають віру в себе. Та життя триває, а сила людського духу безмежна!

Третього дня спілкувалися з письменницею, психологом Христиною Сировою та практикуючим психологом Максимом Пансеком, які вчили нас розкривати силу власного Я.
І насамкінець, про те, що семінар не відбувся би, якби не спонсори. Їх було багато, і ми безмежно всім вдячні.

Зауважила, як неохоче всі роз’їжджалися по домівках. Адже це так здорово – бути разом, набираючись знань, енергії та впевненості. Тим паче, що для когось це була єдина можливість вийти з квартири й відчути себе жінкою. Кажу, як є. І дуже сподіваюся на те, що після нашого заходу щось зміниться.

На знімках: Краса в унікальності. Фото Богдана Малинського

11 19 24 28 34 36 53 66 70 73 78 80 81 84 87 92

 

 

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *