Кримінальні щеплення? Виробник «Пентаксиму» проведе власне розслідування

Французька компанія – виробник вакцини, після використання якої в Україні померло вже три малюки, наполягла на проведенні власного розслідування. Представники компанії прибули в Україну і отримали доступ до всіх документів, які стосуються використання «Пентаксиму». Результати обстеження вони обіцяють оприлюднити наступного тижня.

Тим часом у прокуратурі Запорізької області поки що не пов’язують безпосередньо загибель дитини і вакцинацію.

Нагадаємо, 4 серпня тримісячному Жені зробили два уколи – щеплення від гепатиту Б і комбінований французький препарат «Пентаксим» – від кашлюку, дифтерії, правця та інших інфекцій. Наступного дня дитина померла. Батьки не розуміють, що таке «синдром раптової малюкової смерті» і навіщо такій маленькій дитині було робити одразу два уколи. А медики запевняють, що вони завжди так роблять, бо ці вакцини вважаються поєднуваними і ніколи такої реакції не було…

Усі, хто мали справу з дитячими щепленнями, знають: це процесс болісний навіть не через самі уколи. Медиків – у профілактичних кабінетах, в дитячих садках і школах, а відтак і вчителів і виховательок – «напружують» зверху з приводу 100-відсоткового проведення щеплень. На дверях класів і груп висять списки «боржників» зі щеплень, батькам загрожують не приймати дитину до школи чи садочка… З іншого боку, батьки, налякані всіма цими історіями з малюковими ( і не тільки!) смертями, поєднуваними у суспільстві зі щепленнями, намагаються усіма правдами та неправдами уникнути зустрічі своєї дитини з вакциною.

Аргумент «ніколи не було» взагалі-то не заслуговує довіри, бо ненауковий. Навіть коли й проводилися якісь дослідження на поєднуваність вакцин, то як мінімум одне застереження завжди залишається: індивідуальне несприйняття. І батькам, власне, не втіха від того, що відсоток таких збігів дуже нікчемний…

А ще – процеси, які можуть відбуватися у кожній хімічній сполуці, неналежне зберігання тощо… Хто, скажімо, гарантує, що якоїсь ночі не вимикалася електрика, тобто, холодильник кілька годин не тримав потрібної температури?

До речі, минулорічні події з індійською вакциною від кору «вибили з сідла» головного санітарного лікаря країни Миколу Проданчука. Чиї голови мають полетіти цього разу? Думається, події в Енергодарі та Донецьку на довгий час відвернуть батьків від самої ідеї щеплень.

Ми запросили до розмови заступника начальника відділу материнства і дитинства управління охорони здоров’я Чернівецької ОДА Марію ПОЛІЩУК:

– Минулорічні трагічні події, пов’язувані зі щепленнями, не залишилися в Україні без адекватних рішень. Уряд ініціював закупівлю якісних вакцин європейського виробництва. І повірте, не дешевих: одне щеплення «Пентаксимом» вартує 200 грн. Але уряд пішов на це, бо розуміє важливість дитячого здоров’я Календар щеплень враховує моменти поєднуваності вакцин. До речі, ще 10 років тому багатьох комплексних вакцин просто не було і навіть у Швеції, де я вивчала саме методику щеплень, робили кілька різних уколів. До речі, даючи матеріал з Донецька, ніхто не підняв теми розгулу дифтерії в Донецькій області: дитячих смертей від неї значно більше…

Особисто я, як мати й бабуся, дуже переймаюся тим, що мої онуки мають жити у суспільстві нещеплених людей.

…Тим часом маніпуляційні кабінети працюють у звичному режимі: щеплень ніхто не скасовував.

Лариса ДМИТРЕНКО, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *