Маестро Натхнення

Авторський  концерт Олександра ГОНОБОЛІНА, чия музика лунає в усьому світі, відбувся у Чернівцях

Визнання Олександра Гоноболіна давно перетнуло межі нашої держави. Його твори лунають на концертних майданчиках Франції, Болгарії, Угорщини, Німеччини, Росії, Голландії, Іспанії, Ізраїлю, Грузії та Абхазії. У вересні нинішнього року композитор установив творчий рекорд, поповнивши свою скарбничку нагород лауреатством одразу двох престижних міжнародних конкурсів – «Crossover competіtіon award» у Мангеймі (Німеччина) та «Project Trіo» в Нью-Йорку. У цих конкурсах на перемогу претендували понад 400 музикантів зі ста країн світу.

У Чернівцях твори композитора прозвучали у виконанні академічного камерного оркестру «Capriccio», а запросив його на Буковину диригент камерного оркестру, народний артист України Павло Чеботов. Митців поєднує давня творча дружба, яка й стала поштовхом до організації концерту. У програми концерту були оркестрові мініатюри, хоча композитор не оминув і більш складні та серйозні твори.

«Ларго» – мініатюра для скрипки соло з фортепіанним супроводом, як зізнається сам митець, дуже дорогий для нього твір. Він присвячений чудовій жінці – Жанін Лебре з маленького французького містечка, яка допомагає багатьом українським колективам. Ця  мелодія стоїть як рінгтон на його мобільному телефоні. Та музикант був приємно здивований, коли почув свою мелодію на чужому телефоні – навіть не в Україні, а в Угорщині. Втім, це й не дивно: ніжна, прониклива мелодія звучить дуже щиро, захоплюючи слухачів глибиною почуттів.

Своєрідне розмаїття до програми концерту вніс «Вокаліз», чарівна партія сопрано у виконанні солістки Чернівецької філармонії Олени Урсуляк і в супроводі струнного оркестру…

Теплим оксамитовим тембром віолончелі заспівав свою пісню вітер у виконанні лауреата Національного конкурсу імені Лисенка Миколи Головіна. Поетична назва твору «Пісня вітру» наштовхнула на запитання до автора: як природа впливає на нього та його творчість?  «Ніяк, – відповів Олександр. – Усі емоції йдуть лише від людей, і пишу я для людей. Мої концерти – це мої діти, народжені з величезної любові до людей. І кожний твір – це купа переживань!».

Зливу почуттів збурив «Концерт для двох скрипок», який уперше прозвучав саме у Чернівцях у виконанні двох віртуозів – Олександра Гоноболіна і Павла Чеботова. «Твір є моєю реакцією на події, що відбувалися на Майдані, – ділився маестро. – Виконати його раніше не вдавалося: потрібен другий скрипаль, а партія доволі складна. Тож ноти просто лежали на поличці і чекали свого часу. І цей час настав».

Музична мова Олександра Гоноболіна – щось особливе. Це сплав класичних інтонацій з ритмами джазу. У повільних композиціях можна прослідкувати український мелос. Легка, сповнена живого гумору, музика херсонського композитора та майстерна гра і самовіддане керування диригента академічного камерного оркестру Чернівецької філармонії Павла Чеботова створили справжнє святкове музичне дійство, чим і насолодилися всі присутні, що тривалий час не відпускали зі сцени артистів, викликаючи «на біс».

Анна БАРСУКОВА, музикознавець

На знімку:  Академічний камерний оркестр «Capriccio», сидять (зліва направо) Павло Чеботов, Олександр Гоноболін і засновник оркестру Юрій Гіна.

 

 

 

Із одкровень композитора й вірт

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *