Про наступний урожай варто дбати з осені, навіть після перших приморозків

Якщо хочете отримати врожай зелені та овочів раніше від усіх, скористайтеся старовинним способом: посійте насіння під зиму. Такі посіви дозволяють отримувати непогані врожаї в посушливі роки, а вони в наших краях останнім часом почастішали.

Зимове загартування. Переваг у підзимових посівів маса. Американські аграрії давно помітили, що насіння з неприбраних восени томатів дають потужну розсаду, стійку до більшості хвороб. Бо за зиму насіння проходить своєрідне загартування: слабке гине, а сильне – проростає, щойно потеплішає, максимально використовуючи весняну вологу.

Ще один плюс підзимових посівів: навесні в нас і без того роботи багато, посіяне восени дає змогу у весняні місяці зайнятися чимсь не менш корисним. Крім того, урожай від таких посадок значно вищий.

Коли сіяти. Підзимові посіви здійснюють наприкінці жовтня – на початку грудня. При цьому треба вгадати так, щоби посадити овочі та посіяти насіння до замерзанням ґрунту. Можна зробити й так: підготувати борозенки, а насіння посіяти вже у мерзлий ґрунт, засипавши потім борозни заздалегідь підготовленою сухою землею.

Що сіяти. Під зиму можна сіяти будь-які зелені культури: цибулю, редис, ріпу, селеру, пекінську капусту, насіння помідорів тощо. Насіння моркви теж добре переносить тривалий період спокою при закладці в ґрунт. Головне, розміщати їх приблизно на третину глибше, ніж навесні, інакше насіння може частково вимерзти.

Високу ефективність дає озимий посів на грядках зелені, кінзи(коріандру), таких культур як петрушка, кріп, шпинат, щавель. Ну і, звичайно ж, для цього підходять морозостійкі сорти салатів.

Увага! Намагайтеся посіяти насіння якнайпізніше. Адже, якщо дозволяє температура, воно може проростати відразу після посіву. Вологи восени вистачає, а температура йому потрібна +2…+4 С.

Самі плюси. Посів під зиму прискорює цвітіння й отримання врожаю на 1-3 тижні. Таким простим способом ми можемо уникнути втомливого вирощування розсади на підвіконнях, де вона все одно виростає кволою та блідою.

Якщо ж ви спробуєте таким чином виростити однолітні квіти, наприклад айстру, то отримаєте більш сильні рослини, стійкі до хвороб, які почнуть квітувати практично водночас з тими, що були посіяні на підвіконні ще у березні.

Якщо закінчується термін придатності. Осінь – найкращий час, щоби посадити овочі, а також посіяти насіння, у яких закінчується термін придатності, або сумнівної якості. Чому ж «підозріле» насіння є сенс сіяти під зиму?

По-перше, в умовах сухого повітря теплої квартири воно значно швидше втратить схожість, і навесні його можна буде просто викинути.

По-друге, підзимовий посів дозволить уже ранньої весни побачити, чи з’явилися сходи. І якщо ні, то, не витрачаючи часу на визначення схожості старого насіння, ви зможете посіяти нове.

Норма посіву – у півтора раза більше. Щоби підстрахуватися, норму посіву під зиму збільшують у 1,5-2 рази. Насіння має бути повновагомим, великим. Зашпаровують його у ґрунт трохи глибше, ніж при весняних термінах посіву. І в жодному разі не замочують насіння і не обробляють його стимуляторами, теплом і магнітами.

Валерій ПЕТРЮК, дорадник з розвитку сільських територій

 

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *