Війна за справедливі тарифи, або Геть з комунального рабства

 

Історія про те, як мешканцям одного, окремо взятого будинку – № 101 по вул. Головній – вдалося позбутися зайвих «позицій» у платіжках, які виставляла управительська компанія.

Починалося все у вересні 2018-го, коли будинками в Чернівцях стали керувати окремі управителі або управительські компанії. Під останньою назвою зазвичай фігурують звичайнісінькі ЖРЕПи, які врятували власне існування, подавшись на конкурс управління будинками. Чернівчани – люди толерантні, хай би й управляли, аби діло було…

Та не так сталося, як гадалося. Слово «війна» у заголовку – не зовсім літературна фігура: описувати, те що відбувається, доведеться із вживанням військової та дипломатичної лексики.

 

Привид управителя ходить Чернівцями…

Ідея зняти управління будинками з плечей місцевої влади й перекласти на самих чернівчан народилася, власне, не у Чернівцях і набагато раніше від початку нашої історії. Та заклопотані повсякденням городяни поставилися до цього не так щоби байдуже, але якось сторонньо, мовляв, якось уже буде… Тим паче в їхніх будинках багато що відбувалося попри ЖРЕП, об’єднаними зусиллями та коштами самих мешканців. Між тим міська рада, утративши терпець, у березні 2018-го оголосила конкурс і додала до конкурсної документації документ, затверджений виконкомом міськради 27.03 – таблицю на восьми сторінках, де у трьох розділах із безліччю пунктів та підпунктів перелічувалися складові  послуги з управління багатоквартирним будинком, де на кожний вид регламентних робіт зазначалася періодичність їхнього виконання із граничними термінами ліквідації несправностей. Термінів, власне 3: негайно, 1 доба, 5 діб. Чернівчани, мабуть, знають реальні розміри цих ліквідацій.

Як би там не було, кандидатів цей перелік не налякав і вони подалися на конкурс. І дехто навіть виграв його. У нашому випадку ЖРЕП №9 прийняв горде ім’я «ЄВРОКОМУНБУД». І отримав у своє управління 50 будинків на вулицях Шевченка, Наливайка, Гоголя, Головна (Непарні номери 51-125), Пушкіна, Гакмана і Добрянського.

 

Меморандум і напад

І розпочали новітні управителі своє управління… правильно, з підвищення вартості за комунальне обслуговування. У під’їздах будинків з’явилися оголошення із сумами, які мають відтепер платити їхні мешканці, із грізним попередженням про санкції в разі несплати. Скажімо, замість  раніше нарахованих 116 гривень власник житла мав платити вже 171,38 грн (згодом сума зросла до 184 грн). Причому, ті, що за вересень уже сплатили, мали ще доплатити різницю. Як показало життя, чернівчани витерли сльози і почали жити за новими тарифами.

 

Виникнення руху опору

Але не в будинку №101 по вул. Головній. Бо в одній з 21 тамтешніх квартир жив «вредний» пенсіонер, який все життя працював ревізором і вмів читати документи з цифрами. Тому, отримавши підвищену платіжку, він навідався до «Еврокомунбуду» і чемно попросив надати роздруківку послуг і вартості за них (на 1 кв. м площі квартири). На руки йому такого паперу не дали, порадивши ознайомитися на інформаційній дошці в коридорі офісу. І з цим проханням ходив наш герой кілька місяців, причому не тільки він, але й інші мешканці будинку. Але працівники компанії боронили свою таємницю як Мальчиш-Кібальчиш. Додам, що представниця «Версій» бачила той стенд і ту роздруківку на ньому: аркуш А4, таблиця 12-м, чи не 10-м кеглем. Стільчика чи табуретки поруч, щоби залізти й прочитати, як ви розумієте, немає. Тож вивчати цифри й оперувати ними можливості просто немає. Зате в доступному місці на тому ж стенді – перелік будинків із сумами, які отримують з них за місяць. Цифри вражають.  

Паралельно мешканці бомбардували «Єврокомунбуд» і департамент ЖКГ міської ради актами про невиконання послуг щодо утримання будинку – з підписами мешканців.

 

Позиційні бої

Аж поки вже у грудні 2018-го отримали від згаданого департаменту відповідь на їхні звернення за підписом  першого заступника начальника управління житлового господарства, в якій цей начальник розповів мешканцям про те, що їм і так відомо: хто і  чому ними управляє,  і що звертатися тепер треба туди за такими-то телефонами й адресою, і що акти-претензії складати право вони мають, і що в разі невдоволення можуть змінити управителя. І що все це затверджене Кабміном. Як кажуть, дякуємо, що дозволили нам наш борщ з’їсти.

На інформаційний запит мешканки 10-ї квартири 101-го будинку п.Слюсаревої з викладенням претензій і проханням пояснити, «як мешканцям зменшити або збільшити при необхідності кількість послуг та об’єми, а також чи може приватна компанія збільшувати щомісяця вартість послуг на свій розсуд», той же перший заступник начальника управління надав уже розлогу, в 6 разів довшу, відповідь, практично про те ж, але найцікавіший абзац звучав так: «нова ціна з управління затверджується співвласниками будинку на зборах чи шляхом письмового опитування, оформляється рішення протоколом зборів співвласників…». Як ви розумієте, принаймні з «Єврокомунбудом» нічого такого не відбувалося.

А між тим, розпочався нинішній, 2019 рік.

Подальші сутички мешканців з управительською компанією полягали в тому, що мешканці запрошували представників компанії для складання акту-претензії, на це складання з компанії ніхто не приходив, і компанія в односторонньому порядку визнавала цей акт-претензію недійсним.

 

Мирні перемовини завершилися нічим

16 лютого мешканці 101-го будинку зібралися на збори у приміщенні «Єврокомунбуду» на вул. Шевченка, 22. Від управительської компанії присутні були директор, юрист і представниця міськради, яка у своєму виступі запевняла мешканців, що послуги затверджені законом і щось міняти вони не мають права. Не хочу звинувачувати когось у відвертій брехні, мабуть ця пані щось у законі недочитала чи не так прочитала, або може й не так висловилася. Тобто складові тарифу знову не обговорюються. Але директор, ніби як акт доброї волі, пообіцяв, що з понеділка (а збори були в суботу) до їхнього будинку прийде бригада робити ремонт у під’їзді. Мабуть, директор до понеділка з бригадою не зустрівся й не спромігся цього зробити (у рейді ворожими тилами була?) ще кілька тижнів. А може, бригада не знала, що вона тепер у «Єврокомунбуді» – й залишилася у «радянському просторі». А з творів братів Стругацьких ми добре знаємо, що паралельні світи не перетинаються…

Забігаючи наперед, повідомлю, що авторка цих рядків на власні очі бачила той ремонт, який не витримав і року. Сиплеться. відвалюється, таке враження, що «поквацали» за принципом «на тобі, небоже…».

 

Контрнаступ

У нашого пенсіонера-ревізора нарешті урвався терпець і він пішов за консультацією до бюро безоплатної правової допомоги (що це за установа, «Версії» писали неодноразово).

Там його вислухали, дали роздруківку складових тарифу за кожним з 50 будинків в управлінні «Єврокомунбуду». Виявляється, вони чинні від 1 вересня 2018 року і доступні на сайті  КП «Муніципальний інфоцентр» – аж до виведення через принтер. Таємне стало явним! Але так і залишається таємницею, звідки взяті ці копійки за квадратний метр: чи це по Україні така ціна, чи «Єврокомунбуд» стільки хоче… І нічого не відомо про рух коштів: скільки «Єврокомунбуд» витрачає на власне утримання, скільки витрачає на розвиток компанії, скільки – на безпосереднє виконання комунальних послуг.

Однак, будинку №101 в особі представника, нашого пенсіонера, виділили адвоката. І він уже з юридичними тонкощами склав адвокатський запит, на який 22 березня 2019 року надійшла відповідь про те, що нашому заявителю… ще від 26 лютого зроблений перерахунок на зменшення тарифу, що підтверджується копією наказу по «Єврокомунбуду» за 26 лютого 2019 року. Як ви розумієте, сам заявник про це – ні сном ні духом…

 

Перспективи й репарації

Чи перемога це? Судити важко. Не для того подаються на конкурс, аби просто так випустити грошики з рук. Але у списку складових тарифу з 19 позицій залишилося п’ять, що зменшило загальний платіж від 184 грн до 159. Як кажуть українці, хоча б щось… Але це – лише для 101-го будинку по вул. Головній. Решта 49 будинків в управлінні компанії як платили, так і платять. Мовчать – і хай мовчать, не управитель же проявлятиме ініціативу! П’ята позиція серед залишених у списку позначена як винагорода управителю: вона не залежить від квадратних метрів і виражена сумою 36 грн 91 коп. це за місяць, з однієї квартири. Читач може повправлятися за допомоги власної уяви…

 

І підсумок!

Якщо вас не задовольняють тарифи й стосунки з управительською компанією, зробіть такі кроки:

  1. Зверніться з цим безпосередньо до компанії. Подальше залежатиме від їхньої реакції.
  2. Якщо домовитися не вдалося, не витрачайте часу намарне, звертайтеся до безоплатної правової допомоги.
  3. Якщо мирно не домовилися, звертайтеся до суду.
  4. І пам’ятайте: в законі прописане ваше право змінити управителя. Те, що нинішній вас запевнятиме, що це неможливо – просто фейк.

Лариса ХОМИЧ, «Версії»

 

P.S. Контакти героя нашої публікації є в редакції.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *