Родичі АТОвців вимагають від влади публічності

– «Інтернет? Ні, не чули»

«Зробіть інформацію про пільги військовослужбовцям прозорою», – із такою пропозицією  на прес-конференції звернулася до чиновників Чернівецької ОДА дружина одного з бійців Надія ПЕРЖАН.

– Чому би не зробити інформацію про кошти, які виділяються родинам воїнів АТО публічною? Щоби люди могли бачити, скільки грошей надійшло, на що вони призначені і як розподілені. Ми вже звикли, що чиновники показують нам офіційні документи, в яких зазначено те, що насправді ними не зроблено. Потрібно ламати цю застарілу систему, – наголошує п.Пержан.

В.о. директора Департаменту соціального захисту населення ОДА Юрій ПІВЕНЬ відповів, що влада завжди була відкритою до людей:

– Ми роздрукували 1000 екземплярів буклетів, у яких люди можуть ознайомитися з інформацією про те, як отримати допомогу. А от робити звіт… Це набагато складніше. Можете запитувати на прес-конференції окремо по кожній людині, а ми вже будемо з’ясовувати, отримала вона допомогу чи ні…

Для нас дуже важливе розповсюдження інформації. Я ледь не щотижня виступаю на телебаченні. Та не впевнений, що цю передачу більшість дивиться…

Автор цих рядків нагадав п. Півню про такий чарівний винахід людства як Інтернет, яким воно користується уже десятки років: «А чому би не публікувати на сайті ОДА?».

Відповіддю спантеличив мене заступник начальника управління держземагенства у Чернівецькій області Григорій ЯМНЮК, який теж звітував на прес-конференції:

– На нашому сайті є вся інформація. Задавайте питання на сайті і отримаєте відповідь. Звісно ми можемо, але чи всі мають доступ до інтернету? Я цього не знаю…

У пору технологічного прогресу та інформаційної революції чути таке доволі дивно… Більшу частину новин люди дізнаються саме через віртуальну мережу. Комп’ютери з підключенням до Інтернету є тепер ледь не в кожному селі. Але прогрес, схоже, оминув Чернівецьку ОДА.

Хоча насправді чиновникам і не потрібно, щоби люди знали, куди гроші йдуть насправді. Простіше роздрукувати пачку марнотратних буклетиків – непоганий, до речі, спосіб для відмивання бюджетних грошей – у паперах розписати все дуже грамотно і переконливо, розповісти на прес-коференції, як влада щиро допомагає людям, а журналісти бездумно покивають головами і опублікують цю брехню у своїх виданнях.

Система не змінюється. Чиновники на Майданах закликали до відкритості влади, але тепер, коли самі прийшли до влади, забули про це. «Пам’ять» у них, на жаль, коротка. Але ми ще нагадаємо…

Руслан КОЗЛОВ, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *