Мільйон гривень роздали сім’ям мобілізованих буковинців

Як стверджують у Департаменті соцзахисту населення Чернівецької ОДА, за результатами обстежень і звернень членів сімей військовослужбовців з коштів обласної та комплексних програм соціальної підтримки малозабезпечених верств населення «Турбота» на 2013-2015 роки 1071 сім’я мобілізованих буковинців отримала матеріальну допомогу на загальну суму 1,12 млн. грн.

Аніскільки не сумніваючись у щиросердності та прозорості роздавання цього мільйона гривень, кореспондент «Версій» все ж таки вирішив розпитати дружин захисників, чи перепало їм з того «пирога». Дві підтвердили, що отримали по тисячі гривень, ще кілька – по 500 гривень, а деякі заявили, що… уперше про це чують. Хоча, як запевнили в Департаменті, вони навіть буклет «Соціальні гарантії учасникам АТО» розробили, направили його до всіх підрозділів соцзахисту для розповсюдження серед родин бійців АТО… Напевно, буклетів на всіх не вистачило.

На забезпечення соцзахисту сімей військовослужбовців – учасників АТО районні управління праці та соціального захисту населення обстежать соціально-побутові умови сімей військовослужбовців, – повідомила Н.ПАСІЧНИК, заступник директора Департаменту.

А що робити тим, чиї соціально-побутові умови ще не обстежили (а зважаючи на оголошену нову хвилю мобілізації, такої роботи додасться)? – Вивчати свої права і вимагати належних за законом пільг і допомог!

 

Пільги учасникам бойових дій:

*75% плати за користування житлом (квартирна плата) в межах норм, передбачених чинним законодавством;

*75% за користування комунальними послугами (газом, електроенергією та іншими послугами) та скрапленим балонним газом для побутових потреб в межах середніх норм споживання;

*75% знижки на вартість палива, в тому числі рідкого, в межах норм, установлених для продажу населенню, для осіб, які проживають у будинках, що не мають центрального опалення;

*безплатний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту, автомобільним транспортом загального користування в сільській місцевості, а також залізничним і водним транспортом приміського сполучення та автобусами приміських і міжміських маршрутів, у тому числі внутрірайонних, внутрі- та міжобласних, незалежно від відстані та місця проживання;

*безоплатне забезпечення санаторно-курортним лікуванням або одержання компенсації вартості самостійного санаторно-курортного лікування;

*безплатний проїзд один раз на два роки (туди й назад) залізничним, водним, повітряним або міжміським автомобільним транспортом, незалежно від наявності залізничного сполучення, або проїзд один раз на рік (туди і назад) зазначеними видами  транспорту з 50%-ною знижкою;

*щорічна разова грошова допомога до 5 травня у розмірі, який визначається Кабінетом Міністрів України в межах бюджетних призначень, установлених законом про Державний бюджет України тощо.

 

Дітям бійців АТО – безкоштовне харчування, родинам – матеріальна допомога

*З метою соцзахисту учасників військових дій на сході України та їхніх сімей Чернівецька міськрада прийняла рішення про звільнення від батьківської плати за харчування дітей зазначеної категорії у ДНЗ міста, забезпечення безкоштовним харчуванням у ЗНЗ міста та безкоштовним проїздом у міському електротранспорті.

Для отримання таких місцевих пільг батькам слід звернутися до керівника навчального закладу із заявою та подати довідку про участь у військових діях на сході України та свідоцтво про народження дитини.

Для отримання адресної матеріальної допомоги сім’ї учасників військових дій на сході України можуть звернутися до управління праці та соціального захисту населення Чернівецької  міської ради (вул. Руська, 1, 515-767, 515-787) з наступними документамии: *копії паспорта, *довідки з податкової інспекції про присвоєння ідентифікаційного номера, *про склад сім’ї, підтверджувальні документи про складність життєвих обставин (*довідка про участь у військових діях в східних регіонах України). У разі незадовільного стану здоров’я учасника військових дій в східних регіонах України або членів його сім’ї, треба подати довідку про стан здоров’я, – повідомив О.ПАСКАР, заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів міської ради)

 

Надія ПЕРЖАН, дружина бійця АТО, м.Чернівці: «Пропоную створити рахунок для підтримки сімей учасників АТО» –

– Від часу, коли мій чоловік поїхав нести службу із захисту східних кордонів, у зв’язку із мобілізацією, я почала дізнаватися, на які пільги мають право учасники АТО.

Перше, що зацікавило, – оплата харчування у дитсадку і комунальних послуг. Із садочком виявилося простіше: попросили довідку про те, що чоловік перебуває в зоні АТО і копію свідоцтва про народження дитини. На даний час, харчування в садочку оплачує міська рада за рішенням 54-ї сесії міської ради VI скликання від 2 вересня 2014 року «Про внесення змін і доповнень до комплексної Програми «Захист» міста Чернівців на 2013 – 2015 роки».

Ходіння ж за пільгами на оплату комунальних послуг затягло мене у вир бюрократії. Наш будинок належить до ОСББ «Промінь». Бухгалтер ОСББ відповіла, що вони цього не вирішують, треба звертатися до районної ради за місцем проживання. Пішла туди. У каб.25 спеціаліст відділу пільг повідомила, що пільги на оплату комунальних послуг мають тільки учасники АТО із посвідченням учасника бойових дій, порядок отримання якого наводиться у постанові Кабміну України від 20 серпня 2014 р. № 413. Простіше – пільги на оплату комунальних послуг наша сім’я отримати не може, бо нема такого закону для воїнів АТО, які саме зараз беруть в ній участь. Коли військовослужбовець повернеться із зони антитерористичної операції, протягом місяця командир військової частини повинен подати на розгляд комісії довідки та документи, які є підставою для надання статусу учасника бойових дій. За позитивної відповіді пільги на оплату комунальних послуг будуть у розмірі 75%. Наразі за комунальні послуги ми сплачуємо, як і раніше.

Інша справа, коли рішення про звільнення від сплати за комунальні послуги учасників АТО приймається на рівні міськради, як це запровадили на Чернігівщині. У Чернівцях, на жаль, не вважають за потрібне полегшити сім’ї учасника АТО сплату компослуг. А навіщо? Війна – далеко, хай дружини та діти військовослужбовців живуть як живуть, нас це не стосується – виходить, така зараз позиція нашої міської влади.

Щоби не просто критикувати владу – це кожний може, – хочу запропонувати створити в Чернівцях рахунок для підтримки сімей учасників АТО, наприклад, для оплати компослуг. На сторінці міської ради вести звіт, скільки надійшло грошей і куди вони пішли. Якщо в цьому питанні існувала би публічність, знайшлися б і охочі допомогти. Головне – взяти і зробити.

Хочу особисто звернутись до матерів і дружин, рідних, тих справжніх мужчин, які захищають нас, перебуваючи в АТО. Ви – не самі! У соцмережі «Facebook» я створила групу «Матері та дружини воїнів АТО (Чернівці та область)»– відвідайте та додавайтеся до групи! Разом ми вирішимо проблеми, що у вас виникають, та захистимо наші права!

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *