Обережно: кишкова інфекція

Вітчизняна санепідемслужба попереджає українців про те, що в серпні зареєстроване зростання захворюваності на гострі кишкові інфекції серед населення Миколаївської, Херсонської, Івано-Фанківської та Житомирської областей.

Кожній людині відоме те, що воду треба пити тільки кип’ячену, фрукти-овочі обов’язково слід мити, і обов’язково потрібно мити руки перед їдою. Всі ці правила гігієни придумані не для проформи, їх слід дотримуватися, щоби не «підхопити» таку недугу, як кишкова інфекція.

– Щоби уникнути цієї хвороби або хоча би частково убезпечити себе від неї, доведеться вдатися до профілактичних заходів, – розповідає Наталія ГОПКО, начальник ГУ Держсанепідемслужби в Чернівецькій області, головний державний санітарний лікар Чернівецької області,  – таких, як миття рук, овочів, фруктів тощо. Завдяки гігієні, можна попередити появу шкідливих бактерій в людському організмі і тим самим уникнути кишкового захворювання. Якщо не дотримуватися простих правил санітарії, інфекція загрожує кожній людині. При попаданні бактерій в організм виникають розлади травлення. Якщо в людини виявлена кишкова інфекція, лікування слід починати якомога раніше. Не варто затягувати з цим, бо наслідки можуть бути сумними.

555555

Симптоми кишкової інфекції

Щойно кишкова інфекція минула інкубаційний період, який триває від 10 до 50 годин, хвороба починає активно розвиватися. Як швидко проявлятимуться симптоми при кишковій інфекції, залежатиме від активності бактерій. Річ у тім, що симптоми можуть виникати вже через 12 годин і проявити себе «бурхливо».

Людині стає погано, з’являються запаморочення й болі в животі, нудота з блювотою.

Після їжі живіт починає здувати, артеріальний тиск знижується, хворого морозить. Все це свідчить про початок інтоксикації.

Головну причину початку недуги пов’язують із закладами громадського харчування і елементарним  порушення санітарних норм і правил: недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв, умов і термінів зберігання сировини та готових страв тощо.

– Тим паче, у спеку ризик захворіти на гострі кишкові інфекції та харчові отруєння значно зростає, – додає пані Гопко. – Чинниками передачі інфекції найчастіше стають готові страви,  молочні, м’ясні, рибні продукти, кондитерські вироби, неякісна питна вода.

Щоби не захворіти:

  • влітку уникайте страв, що швидко псуються – холодцю, м’ясних салатів, кондитерських виробів із кремами;
  • заправляйте салати й вінегрети безпосередньо перед уживанням;
  • не вживайте продуктів і напоїв за найменшої підозри стосовно їхньої недоброякісності або термін споживання яких закінчився;
  • купуючи кондитерські вироби, звертайте увагу на умови їхнього зберігання;
  • молоко перед споживанням слід обов’язково кип’ятити, непастеризований сир використовуйте лише для страв, що піддаються термічній обробці;
  • м’ясо слід добре проварювати чи просмажувати, надтоо вироби із фаршу.

Пам’ятайте: у випадку прояву перших ознак кишкового захворювання – блювання, проносу, підвищення температури, слабості – необхідно терміново звернутися до лікаря! 

Вл. інф.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *