Уроки демократії – для свідомих громадян!

Громадяни можуть впливати на рішення влади! Але людям не вистачає знань. Тож і живемо, нічого не відаючи і терплячи беззаконня. Тому із рубрики «Уроки демократії» свідомі громадяни дізнаються, яким чином можна впливати на владу та контролювати її дії.

– Як формується процедура участі громадян у місцевому самоврядуванні, в управлінні місцевої влади? Є виборці, є депутат, є рада. Виборці можуть ініціювати будь-яку дію через депутата, – розповідає Ігор БАБЮК, директор Буковинського центру виборчих технологій. – Депутат виносить це на раду і через певну процедуру рада затверджує. Те ж саме й коли рада формує нормативні акти, чи будь-яку дію в територіальній громаді.

У цивілізованій країні, перш ніж затвердити проект, влада виносить його на обговорення виборцям. А у нас, якщо зв’язка «депутат – рада» більш-менш працює: депутат бере участь в сесії, інформує про свою діяльність, сесія надає проекти рішень, депутат має право виносити свої проекти, може вносити зміни…

А от взаємодія «депутат – виборець» у нас виражені дуже слабо. Хоча закон про місцеве самоврядування чітко прописує форми, в яких громадяни можуть брати участь у місцевому самоврядуванні.

Тож, є кілька інструментів, якими люди можуть впливати на органи влади. Це місцевий референдум, загальні збори громадян за місцем проживання, місцеві ініціативи, громадські слухання, органи самоорганізації населення, звернення громадян.

У наступних числах «Версій» ми детальніше розповімо про кожен з цих інструментів.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *