Судді – довічно, прокурор – безстроково. А президент – у спадок?

Конституційний Суд дозволив призначати суддів довічно, а генерального прокурора – безстроково.

…Позавчора пізнього вечора задзвонив мобільний чоловіка. Телефонував йому колега з університету. Вибачився, що так пізно, але сказав, що мусить комусь висловити своє обурення. На запитання, що ж таке сталося, сказав: «Щойно в Інтернеті прочитав оприлюднене агенцією «Інтерфакс-Україна» рішення Конституційного Суду про те, що той визначив конституційними положення законопроекту № 2522-а, яким пропонується призначати суддів довічно, а генерального прокурора – безстроково. Відтак з Конституції виключать положення про термін повноважень генерального прокурора України. Крім того, судді судів загальної юрисдикції безстроково призначатимуться на посаду Президентом України. При цьому скасовується первинний п’ятирічний термін призначення суддів».

Реакція мого чоловіка була миттєвою: «А повідомлення про те, що посада Президента передаватиметься у спадок там немає? Було б логічно…»

Нагадаємо, Верховна Рада направила до Конституційного Суду зміни до Конституції України в частині посилення гарантій незалежності суддів 5 вересня. Законопроект «Про посилення гарантій незалежності суддів» входить до пакету «євроінтеграційних»  документів, які вніс на розгляд Президент Віктор Янукович. КС 19 вересня прийняв рішення, яке оприлюднив у вівторок, 24-го. Як бачимо, дуже оперативно, що для КС не характерно.

Зрештою, коли б українські суди стояли на захисті громадян і процедура доступу до них була б спрощеною, таке рішення мало би сенс. Але ж усі ми знаємо, що вітчизняні судді не ризикують своїм життя задля блага простих людей. Тож від кого їх захищати?

Утім, ймовірно, ця новація і була би корисною. Але треба спочатку змінити склад  кваліфікаційної комісії. У ній мають бути незалежні професіонали, які вміють чесно й грамотно оцінити претендентів на посаду.

Людмила ЧЕРЕДАРИК   

 

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *