Будинок-корабель збудували не два капітани, але туристам правда не цікава

Департамент економіки міської ради запропонував чернівчанам для приваблення до міста туристів вигадувати… легенди про Чернівці.

будинок корабель малюнок Катерини Цигикало

– Міські легенди найбільше цікавлять туристів, – зазначила під час круглого столу в Чернівецькій обласній науковій бібліотеці ім. М.Івасюка Олена Пушкова, начальник відділу охорони культурної спадщини Чернівецької міської ради. – Якщо ви запитаєте їх, що найбільше запам’яталося під час екскурсії, то більшість згадає якусь цікаву історію. Наприклад, легенду про Будинок-Корабель. Розповідають, що колись два капітани, вийшовши на пенсію, так сумували за морем, що вирішили побудувати будинок у формі корабля. Ця оповідка надзвичайно подобається туристам, тож навіть увійшла до офіційної історії міста. Хоча насправді цей будинок звів один єврейський підприємець для своєї доньки. Але історична правда не має тут значення: людям подобається вірити в казки.

Крім того, за словами чиновниці, держава вже виділила кошти на створення «Біблійного саду» на території університету. В ньому ростимуть рослини, що згадуються у Святому Письмі: їстівний каштан, олива, стиракс, граб, бук, сосна, виноград, акація, камфора, троянда, мирт, лілія, гісоп, м’ята, коричник та інші – загалом 75 рослин. Окремі з них, що потребують теплого клімату, вирощуватимуться в оранжереї. Рідкісні рослини для «Біблійного саду» до Чернівців привезуть із ботанічних садів Ізраїлю та Єгипту.

Працівники обласної бібліотеки також долучилися до ідеї, а ще запропонували створити скульптуру «Чернівчанин, що читає». На лавці у дворику бібліотеки сидітиме чоловік з відкритою книгою. За легендою, якщо студент сяде поруч із ним і зазирне до книжки, стане розумнішим і обов’язково здасть іспити.

Руслан КОЗЛОВ, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *