Відкриття меморіальної дошки на вулиці Кароля Мікулі

9 червня 2019-го у Чернівцях з метою вшанування та увічнення відомого вірменського композитора, диригента, педагога та мецената Кароля Мікулі відбулося урочисте освячення меморіальної дошки на фасаді кутового будинку за адресою вул. Кароля Мікулі,1 та вул. Шолом Алейхема,11.

За значний внесок у розвиток культури міста Чернівців на фасаді будинку встановлена меморіальна дошка з таким текстом українською та вірменською мовами:
«Ця вулиця названа на честь уродженця Чернівців
Кароля Мікулі
(20.10.1819 – 21.05.1897)»
відомого вірменського композитора, диригента, педагога, мецената
Այս փողոցը անվանակոչվել է ի պատիվ
հանրահայտ հայ կոմպոզիտոր, դիրիժոր, մանկավարժ, բարերար
Կարոլ Միկուլիի»

Виготовлення та встановлення меморіальної дошки було здійснено за кошти вірменської громади. Рішення ухвалив виконавчий комітет міської ради за пропозицією Чернівецького обласного вірменського національно-культурного товариства «Аревик» /голова товариства Віктор Давидович/. До ремонту цієї дільниці вулиці Кароля Мікулі у 2018 році також долучилася вірменська громада.
На заході урочистого відкриття і освячення меморіальної дошки Кароля Мікулі зібралася вірменська громада і прийшли небайдужі чернівчани, мешканці вулиці Кароля Мікулі.
Обряд освячення очолив Глава Української єпархії ВАЦ єпископ Маркос Оганесян.




Є деякі розбіжності у даті народження Мікулі Кароля. З початку 2000-х років доцентом кафедри музики Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Олександром Залуцьким проводилася дослідницька робота з метою популяризації творчості Кароля Мікулі. При дослідженні записів у церковній книзі Римо-католицького костелу Воздвиження Всечесного Хреста виявили такий запис: народження митця – 22 жовтня 1821 року.

Присутні на урочистостях освячення меморіальної дошки молилися за благі справи, звершені на Славу Божу, за мешканців вулиці Кароля Мікулі, за всіх мешканців міста Чернівці, за всіх уродженців міста Чернівці…


«Мікулі був патріотом Буковини, ніколи не забував свого рідного міста Чернівці. Часто приїздив сюди з концертами, організовував конкурси на звання кращого буковинського композитора, допомагав чернівецьким шанувальникам музики у створенні міських оркестрів, хорів, зазвичай брав на себе роль диригента цих колективів. Кароль був також наставником, порадником і сподвижником в організації «Спілки співаків» у 1859 р., протектором якого був обраний його молодший брат Якоб Мікулі.
Поряд із вивченням творчості Ф.Шопена, власним написанням численної кількості мазурок, полонезів, балад, етюдів, вальсів, К.Мікулі пильно вивчав музику інших народів, їхній музичний фольклор.
Творча і музично-громадська діяльність Кароля Мікулі є важливим етапом в історії становлення і розвитку музичної культури як в Україні в цілому, так і буковинському краї зокрема.
Після тривалого періоду замовчування його діяльності буковинські дослідники, вчені реанімували пам’ять про незабутнього митця. За останні роки ім’я Кароля Мікулі стало частіше з’являтися на шпальтах газет, журналів, наукових видань. Його музика лунає у стінах музичних шкіл, училищ, зокрема, Львівській музичній академії імені М.Лисенка, кафедрі музики ЧНУ імені Ю.Федьковича, зі сцен обласних філармоній та концертних залів.
А в 2015 р. за поданням Чернівецького обласного відділення Національної всеукраїнської музичної спілки міська рада ухвалила рішення щодо перейменування вулиці К.Лібкнехта на вулицю Кароля Мікулі.»
Олександр Залуцький /23.06.1954 – 01.07.2018/,
педагог-музикант, краєзнавець, музично-громадський діяч, голова Чернівецького обласного відділення Національної Всеукраїнської музичної спілки


Та саме головне тепер, що ім’я видатного музиканта Кароля Мікулi назавжди увічнено у Чернівцях.

Більше фото з заходу за посиланням – ВУЛИЦЯ У ЧЕРНІВЦЯХ НАЗВАНА НА ЧЕСТЬ КАРОЛЯ МІКУЛІ, ВІДОМОГО ВІРМЕНСЬКОГО КОМПОЗИТОРА, ДИРИГЕНТА, МЕЦЕНАТА

©Тетяна Спориніна,
фото автора

p.s. Про вулицю Кароля Мікулі, про різні долі її мешканців, долі її будинків можна прочитати ще тут – UHRMACHERGASSE, 4 або з життя одного чернівецького будинку…

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *