Найважливіше, що ви повинні знати, коли збираєтеся на природу: хвороба Лайма вже тут

Реальність хвороби Лайма перевищує всі можливості вашої уяви. Спершу знайомтесь із статистикою від Обласного лабораторного центру МОЗ, а далі самі вирішуйте, чи варто вам усе це знати.

 

2018 року в області зареєстровано 67 випадків хвороби Лайма, яка має ще медичну назву бореліоз, від назви збудника хвороби – борелії.

2019-го зафіксовано поки що один випадок, але ж пора відпусток на природі лише починається.

Люди обізнані вже принесли цього року на аналіз 98 кліщів. У 40 з них  (40,8%) виявлено борелії.

Працівники центру в рамках моніторингу ситуації знайшли у природних умовах 39 кліщів, 19 з них (48,7%) інфіковані бореліями.      

 

Знання про хворобу Лайма можуть врятувати ваше життя

Найперше, що ви повинні знати, коли збираєтесь на природу: хвороба Лайма вже тут. Ми принесли її літаками і дбайливо передали українській природі.

 

Як сказав один американський лікар: «Раніше я думав, що нема хвороби, страшнішої за рак. Тепер я знаю таку хворобу». 

 

Те, що принесе вам крихітний кліщ, лікуватимете роками – якщо заскочите хворобу одразу. Таких людей десятки тисяч лише у Фейсбуці, і ще більше тих, хто поняття не має, на що саме захворів п’ять чи двадцять п’ять років тому. Тих, хто пройшов усі кола пекла медичної системи, так і не дізнавшись, що з ним відбувається.

Мало хто з лікарів вам скаже про те, що кліщ переносить не лише борелії (збудник хвороби Лайма), а й довільний набір інших патогенних для людини мікроорганізмів. Вам пощастить, якщо натрапите на кліща лише з бореліями, а можете схопити й повний букет: бартонели, ерліхії, рикетсії, бабезії. Останні – родичі малярійного плазмодія, тож чхали на  антибіотики.

 

Чи буде прозорим діагноз?

Діагноз походить від грецького «прозоре знання». Упрозорити  хворобу Лайма в людини вкрай важко: 30-50% хворих не мають антитіл до борелії, тому ІФА та імуноблот, на які так впевнено спираються лікарі, у значної частини хворих не виявлять нічого. Ані через місяць, ані через рік. Це вони – наші потенційні пацієнти психіатрів. Бо ви нікому не можете довести, що у вас дійсно щось болить після зустрічі з кліщем: аналізи негативні. Ідіть до невролога, прийміть знеболювальне. Не допомагає? Це депресія.

Борелії після інфікування швидко переходять з кровотоку в тканини, тому аналіз теж нічого не видає. Врешті, мігруюча еритема, класична бореліозна пляма у вигляді кільця, розвивається менше ніж у половини хворих. Відтак, якщо у вас нема еритеми після укусу кліща, це не значить, що можна видихати.

З діагностикою інфекцій супутніх справи ще гірші. Наприклад, відомих видів бартонели близько сорока. З них доведено патогенних для людини – вісім (поки!). В Україні ви можете зробити аналіз на антитіла до одного з них.

 

В Україні не роблять аналізу на супутні бореліям інфекції.

 

Спиратися на симптоми в діагностиці хвороби Лайма теж досить важко: вони неспецифічні.  Починається все з підвищеної температури, легкого оніміння і мурашок у кінцівках, посмикування м’язів. Одразу після укусу кліща чи через три місяці – залежно від власного імунітету. Далі – залежно від отриманого вами особисто букета і реакції організму – затуманення свідомості, біль у м’язах, суглобах, кістках, тремор (дрижання) рук, нестача повітря, проблеми з координацією, відчуття горіння в всьому тілі, нездоланна слабість, випадіння зубів, когнітивні розлади, ураження серця, галюцинації, аутоімунні ураження будь-яких органів. Борелії пригнічують імунітет: активуються віруси, які до того сиділи тишком-нишком. Уявляєте кількість помилкових діагнозів, які ставлять хворим на Лайм? Симптоми можуть розвиватись роками, але буває що і за півроку хвороби людина вже не може вимовляти слова чи ходити.

 

Лікування – окремий і найбільший біль цієї історії

Хворобу Лайма в нас лікують одним антибіотиком три, максимум чотири тижні – такий протокол. Незважаючи на те, що з усього ймовірного букета тільки борелії мають три форми існування: активну (спірохети), L-форми (без клітинної стінки) і цисти, проти кожної з яких працює окрема група антибіотиків. На батьківщині Лайма, у Штатах, було так само, поки LLMD не об’єдналися в організацію ILADS (Міжнародне товариство Лайма і супутніх захворювань),  яка визнала, що в значній кількості випадків офіційного протоколу недостатньо. Навіть якщо симптоми вщухають, вони повертаються через місяць, півроку, навіть кілька років.

Лікарі ILADS лікують бореліоз з ко-інфекціями за тривалими протоколами з кількох антибіотиків водночас – плюс все для захисту від них внутрішніх органів. Хіміотерапія ця дуже дорога, важка й небезпечна для життя, може тривати кілька років поспіль, із незначними перервами, і врешті ні до чого не призвести.

Лайм-грамотні лікарі стверджують, що бореліоз із супутніми інфекціями лікується набагато довше, і шансів на одужання в такому випадку набагато менше. 

Одужує приблизно третина пацієнтів, третина виходить у стійку ремісію без симптомів, ще одній третині антибіотики не допомагають взагалі!

 

Оптимізм – у вашій зібраності

Існує багато людей, яким для повного одужання було достатньо офіційного короткого курсу лікування. Зазвичай, це хворі зі «свіжим» укусом, мігруючою еритемою і позитивними аналізами на антитіла, тобто потужною імунною відповіддю. Багато з тих, кому не так пощастило, перед зустріччю зі своїм кліщем пережили сильний стрес чи інший удар по імунній системі. Будь-що, ніхто не може знати наперед, як спрацюють його захисні сили. Тому рекомендують: превентивне лікування антибіотиками одразу після укусу в ендемічній зоні, не чекаючи результатів аналізу кліща і тим більше не чекаючи місяць до власного аналізу на антитіла. Що раніше, то краще. Не покладайтесь на інфантильне «пронесе». Зрештою, ваше життя залежить тільки від вас.

Дмитро ЦАРЕНКО, інтернет-оглядач «Версій»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *