Хвороба моргелонів: вона є чи її немає?

Нестерпне свербіння шкіри та відчуття, що всередині щось рухається, гнійні рани та незрозумілі виділення… Такі відчуття знайомі вже понад 20 000 людей у всьому світі. Невідомою хворобою, якій дали назву «хвороба Моргелонів» хворіють вже й українці… Але Мінздоров’я стверджує, що хвороби «черваків під шкірою» не існує.

 

Ознаки недуги

Збудником хвороби є певний вид грибів. Вчені припускають, що він утворився в процесі мутації, обумовленої екологічними зрушеннями. Гриб-шкідник, проникаючи в тіло людини, починає розмножуватися, утворюючи під шкірою волокна (грибницю). Вони розростаються, намагаючись прорватися через шкіру, а хворим здається, ніби там щось рухається.
При захворюванні вражається весь організм, але людина починає звертати увагу на свій стан, коли з’являються шкірні ушкодження. Ці рани дуже повільно гояться, з них виходять сині, чорні чи білі волокна, довжиною в кілька міліметрів. Вони схожі або на гнучку пластмасу, або на нитку павука чи шовку. У людини виникає відчуття втоми, спостерігається порушення короткочасної пам’яті, погіршується зір. Хворі – це переважно люди у віці 30 – 50 років, які знаходяться в депресії чи мають понижений імунітет. Свербіж та печіння настільки нестерпні, що хворі найрізноманітнішими способами намагаються позбавитися від цих відчуттів. Дехто навіть припікає гнійники гарячою праскою.

Діагностика недуги складна і до кінця не розроблена. Про хворобу Моргелонів вперше стало відомо у кінці 90-х років минулого століття, коли американка Мері Лейтан на своєму сайті описала симптоми захворювання свого молодшого сина.

Хвороба Моргелонів пов’язана з ГМО?

Про це таємниче захворювання надійшло на сайт Morgellon Foundation у 2006 р. 2000 заяв, у 2007 р. вже 10 000 заяв, нині їх уже більше 30 000. Заяви надійшли з усього світу, ї першочергово, з тих країн, де виробляються або широко використовуються ГМ-культури: Канади, Великої Британії, Австралії, Нідерландів та з 50-ти штатів США. Найбільша кількість – з Техасу і Флориди.

Нині це захворювання пов’язують з агробактеріями, точніше, з плазмідами, що містять трансгени від різних рослин і тварин. Тобто, це ті самі плазміди пухлинотворної грунтової бактерії, які біотехнологи використовують для впровадження чужорідних генів при створенні ГМО. Першим, хто виявив зв’язок захворювання моргеллонів з ГМО, був професор біохімії та клітинної біології Віталій Цітовскій з Нью-Йоркського університету. Вивчивши ці волокна, він довів, що вони містять субстанцію агробактерій. Саме ці бактерії здатні генетично трансформуватися не тільки в рослини, а й в клітини вищих організмів, включаючи людину, інфікуючи і змінюючи тканину. Нині за допомогою агробактерій вдалося змоделювати захворювання Моргелонів на тваринах.

Таким чином, плазміди пухлинотворних агробактерій, потрапляючи в клітини різних органів людини і тварин, можуть призводити до виникнення нового захворювання.

В Україні виявили поки кілька десятків хворих, однак ця цифра може зрости.
Єдиний центр, де вивчають і лікують хворобу Моргелонів, діє в Тернополі. Журналісти «Версій» зв’язалися з тернопільськими колегами, які проводили розслідування з даної теми та розмовляли з Михайлом Андрійчіним, професором Тернопільського університету, який досліджував цю хворобу. Нам стало відомо, що  лікарі Тернополя беруться за лікування таких хворих, але журналістам відмовляються давати коментарі з приводу цієї недуги, мотивуючи тим, що  їм заборонили «згори» – з Міністерства охорони здоров’я.  

Головний позаштатний дерматолог МОЗ України Олександр ЛІТУС спростував інформацію з приводу розповсюдження в Україні хвороби Моргелонів. Як повідомляють УНН (Українські національні новини), дерматолог стверджує, що такої хвороби не існує взагалі. За словами Літуса, дослідження, які провів професор М.Андрійчін, не мають приводу для паніки.

Але ж відколи поінформованість стала небезпекою? Більше того, у світі давно відомі подібні хвороби у комах. Скажімо, гриб кордицепс  проростає через мозок уражених мурашок. Отже, «не пущать» – не найкращий вихід.

[Олена ВЛАДКО, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *