Бренд регіону від Миколи Томенка

Днями депутат Верховної Ради Микола Томенко зустрівся зі студентами історичного факультетe ЧНУ. Окрім розповідей про важливі сторінки української історії та особливості вітчизняного етносу, Микола Томенко подарував університету свої книги «Теорія українського кохання», «Історія української конституції» та «Український романтик Микола Гоголь».

«Неполітичний талант» Томенка

«Теорія українського кохання». Деякі науковці стверджують, що українська етнопсихологія перебуває на найнижчому щаблі розвитку. Та головні тези фольклорних та філологічних аспектів кохання «по-українськи» особисто я чула ще у школі на уроках українознавства.

Автор книги має доступ до будь-яких архівів, епістолярної спадщини та рідкісних видань. Завдяки цьому загально відомі факти, які стосуються цієї теми, обрамлені в цікаві спостереження, аналітичні коментарі та історичні дослідження. Щоправда, слово «теорія» в назві книги дещо суперечить її сутності, адже кохання теорій не терпить.

«Історія української конституції». Більшу частину матеріалу для цієї книги Томенко зібрав, іще навчаючись в аспірантурі.

«Досліджуючи історію українських конституцій, – зауважив Микола Томенко, – можна дійти висновку, що написання конституції було одним із ключових завдань української еліти практично на всіх етапах формування української держави».

Проаналізувавши всі конституції, які мали місце в Україні від Київської Русі і до сьогодні, автор поділився власними міркуваннями про сучасний стан конституційного процесу в Україні, зокрема, наголосив, що формування конституції в нашій державі радше має політичний, ніж суто правовий характер, тому такий державний документ повинна укладати група фахівців, віддалена від політичних процесів у країні.

«Український романтик Микола Гоголь». Останнім часом українська інтелігенція почала дуже активно полемізувати довкола постаті Гоголя. Кілька каналів зняли фільми про письменника, розмахи фестивалю «Гоголівка» набирають усе більших обертів, у Києві можна нарахувати сотні біг-бордів із зображенням Миколи Васильовича. Всі ці заходи об’єднує одна ідея: «Гоголь – наш, український!» У такому ж дусі написана й книга «Український романтик Микола Гоголь».

Автор запевняє: «Більш ніж переконливим є висновок про домінування у творчості Миколи Гоголя українського романтизму, прагнення познайомити широкий загал Російської імперії, та й світу загалом, з історією «воинственного народа, означенного совершенною оригинальностью характера и подвигов», «вольного рыцарского народа» з поетичною натурою, неповторною природою із «божественною очаровательною украинской ночью», неперевершеними піснями, в яких «дышит эта широкая воля козацкой жизни», «сила, радость, могущество» та самобутністю традицій».

Банер у подарунок

Під час зустрічі Микола Томенко сказав, що він активно продовжує підтримувати найважливіші бренди регіону. Зокрема, колишній віце-прем’єр нагадав, що багато робив для того, щоби Хотинська фортеця була визнана одним із семи чудес України, відтак привіз подарунок для Хотинської фортеці від Львівської картинної галереї та особисто художника, Героя України Бориса Возницького.

Це банер (6 на 7м) із зображенням картини «Хотинська битва» для її експонування у Хотинській фортеці. Передаючи подарунок, Микола Томенко назвав Хотинську битву важливою сторінкою в історії, «оскільки ця битва фактично продемонструвала, як українці та поляки захистили християнську Європу».

Емма АНТОНЮК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *