Народилася ще одна дитина

З народженням другої дитини чи може одна й та ж особа водночас перебувати у двох відпустках для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку? – Л.Омеляненко, Чернівці

Згідно з п.18 Порядку призначення і виплати державної допомоги сім’ям з дітьми, допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку працюючим особам призначається після закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами від дня оформлення відпустки для догляду за дитиною.

Підставою для призначення цієї допомоги є витяг з наказу (розпорядження) роботодавця про надання особі, яка фактично доглядає за дитиною, відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку (ч.3 ст.14 Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми).

Відповідно до ч.2 ст. 15 згаданого закону, допомога з догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку надається на кожну дитину, незалежно від кількості народжених (усиновлених, взятих під опіку) дітей у сім’ї, з догляду за якими надається допомога.

Пунктом 20 Порядку призначення і виплати державної допомоги сім’ям з дітьми, передбачено, що для отримання допомоги по догляду за другою дитиною після закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами працівниці слід подавати до органу праці та соціального захисту населення за місцем проживання заяву за формою, затвердженою Міністерством праці та соціальної політики України, копію свідоцтва про народження другої дитини та витяг з наказу (розпорядження) роботодавця про надання їй відпустки для догляду за другою дитиною.

На підставі заяви працівниці про надання їй відпустки для догляду за другою дитиною до досягнення нею трирічного віку та копії свідоцтва про народження другої дитини роботодавець повинен видати наказ (розпорядження) про надання відпустки для догляду за цією дитиною після закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами. Витяг із цього наказу жінці необхідно надати до органу праці та соціального захисту населення за місцем проживання для призначення допомоги по догляду за другою дитиною.

Таким чином, до досягнення першою дитиною трирічного віку жінка буде отримувати дві допомоги по догляду – окремо на кожну дитину.

Отже, працівниця має право одночасно перебувати у двох відпустках і це не суперечить чинному законодавству. Допомога по вагітності та пологах так само виплачується кожного разу незалежно від отримування допомоги з догляду за попередньою дитиною.

Валентина ТКАЧ, провідний спеціаліст відділу кадрової роботи та держслужби ГУ юстиції в Чернівецькій області

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *