«Chanel» на розлив – нісенітниця. Непередбачувані впливи парфумів

Як створюються парфуми? Що нового з’явилося на ринку запахів 2010 року? Як обрати хороший та якісний аромат? Одним словом, усе, що стосується парфумерії, в інтерв’ю зі справжнім парфумером, який займається створенням парфумів понад десять років, продавцем парфумерного магазину «Фан-Фан» Федором НЕДОСПАСОВИМ.

– Звідки взялася така тяга до ароматів?

– Аромат завше був для мене чимось дуже цікавим і загадковим, адже найміцнішою пам’яттю в людини є пам’ять на аромати. Вперше я почав експериментувати з ароматами ще у 13-річному віці. Тоді хотілося зробити щось особливе, чого ніде немає. То був мій перший досвід.

Серйозний парфум, який я створив – табачний аромат на базі пачулів із верхніми нотками липового масла. Він був створений на замовлення моєї подружки. Мені вдалося досконало вгадати її вподобання. Вже чотири роки дівчина береже 5 мл цього парфуму і використовує його тільки в особливі дні свого життя.

– Кажуть, що найкращим ароматом є власний запах тіла людини…

– Вчені довели, що люди обирають сексуального партнера в першу чергу за ароматом. Часом люди скаржаться, що їхнє тіло погано пахне. На це є кілька причин: першочергово – харчування і стан здоров’я.

Запах тіла може змінитися навіть від того, що людина приймає антибіотики, має проблеми з кишечником: коли шлаки не виводяться з організму звичним шляхом, вони виходять через пори шкіри. Якщо людина хоче замаскувати такий запах, я би радив вибирати цитрусові і хвойні аромати.

– Які аромати не можна змішувати?

– Якщо йдеться про виготовлення парфумів, погано змішуються чисті масляні есенції з синтетичними: в таких випадках треба додавати трохи спирту. Можна робити чисті масляні есенції, але вони важкі і не мають шлейфу.

Класична технологія виготовлення парфумів – 50% чистого спирту і 50% есенції. Коли йдеться про парфумовану водичку – відсоток есенції менший.

Як розкриється аромат – залежить від шкіри людини. На одному пачулі з цитрусами пахнуть, немов вітамінки для дітей, а комусь цей запах дуже пасує. Небажано змішувати свіжі й пряні аромати.

Але сучасні тенденції парфумерії розвиваються дуже непередбачувано. Скажімо, з’являють ся парфуми з використанням аромату грибів. Уже нинішнього року на ринок вийшли парфуми на основі кропу, огірків, помідорного листя та кави. Хоча в принципі аромат кави дуже нестійкий і його важко отримати.

– Як із рослини вилучають аромат для парфумів?

– Ось класична технологія отримання аромату:

Крок 1: Рослини збирають до світанку, аби на сонячному промінні, з них не випаровувався запах.

Крок 2: Пелюстки обережно розправляють, кладуть у жир, який не має запаху, і загортають у тканину, щоби не втрачати есенцію.

Крок 3: Методом гарячого перегону, екстракції, вилучають аромат. Жир важкий і не леткий, він залишається у перегонному апараті, а ефірні олії, що увібрали в себе аромат рослини, випаровуються і збираються.

Наприклад, щоби отримати одну краплину трояндової олії, треба переробити тонну пелюсток. У домашніх умовах такого не зробиш. А в аптеці 10 мл можна купити приблизно за 120 гривень!

– Останнім часом стало модним користуватися парфумами від знаменитостей. Чи варто довіряти таким брендам?

– Зазвичай коли зірка хоче створити свій іменний аромат, вона звертається до відомих парфумерів. Здебільшого такі аромати є дуже популярними і мають гарну концепцію.

– А які парфуми найбільш популярні в Чернівцях?

– «Versace» (сміється).

– Чому так іронічно?

– Вечірня сукня з синтетичного шовку – мої перші асоціації з «Versace». Цей бренд у Європі не вважають за елітну парфумерією. А в нас «Versace» – парфуми № 1.

Розумієш, парфум – це продовження аури. Аура в кожного своя. Відтак, вибір аромату – індивідуальна річ. Якщо «Versace» пахне від кожної третьої дівчини в місті, то я не хотів би, щоби моя дівчина пахла так само.

– Чернівчани мають смак на парфуми?

– В цілому, так. Коли до магазину приходить покупець, я намагаюся максимально вгадати стиль та смак людини. При контакті з покупцем відбувається грандіозний обмін інформацією. Я розповідаю людині все, що знаю про магію запахів, а вона, в свою чергу, відкриває мені багато цікавого з власного досвіду. Постійні покупці часто приходять за порадою або для того, щоби просто поспілкуватися

– Слава Богу, я не користуюсь «Versace». Окрім масовості, чого іще треба уникати, вибираючи парфуми?

– Найгірший варіант – духи на розлив. Вони ніколи не бувають справжніми! Якщо хтось вам сказав, що купив справжні «Chanel» на розлив, – не вірте. Жодна марка не стане розливати свою парфумерію у трьохлітрові банки і розсилати на точки.

– А на що треба звертати увагу?

– Якщо на флаконі з парфумом ви знаходите бодай один дефект, об який хоча б теоретично можна порізатися – не купуйте. Сам парфум не має містити осаду. Купуйте тільки у ліцензійних магазинах, а не на ринках з рук. Можете себе застрахувати: нанести аромат на шкіру, походити з ним день. Якщо протягом дня він не вивітрився зі шкіри – можете купувати!

– Багато жінок обирають парфуми за дизайном упаковки…

– В парфумерії була така епоха, коли фахівці з ароматів не знали, чим вирізнитися, і створювали парфуми зі складних непоєднуваних есенцій, заливали їх у різнокольорові скляночки, давали їм довгі й закручені назви.

Тоді одна жінка здогадалася зробити не так, як всі. Вона випустила аромат, створений суто з альдегідних складових, (тобто з ароматів, які не мають аналогів у природі). Потім «вдягнула» цей аромат в суворий прозорий флакон простої квадратної форми і написала на ньому своє прізвище, а нижче поставила «№ 5».

Ніхто нічого не зрозумів, але всі вирішили, що це геніально. Коли в Мерлін Монро запитували, що вона вдягає перед сном, легенда відповідала: «Одну крапельку «Chanel № 5». До речі, 2009-го фірма «Chanel» обновила цей аромат, додавши до нього трохи ванільних ноток.

Якщо порівняти, то «Chanel № 5» – це картина, написана маслом, а «Chanel Eau Premiеre» – це ескіз до цієї картини, виконаний легкою крейдою. На папері нереально зрозуміти, як це. Треба просто понюхати.

Поради:

Від молі: накрапати у шафі лавандової олії. Її запах відганяє міль і знищує її личинок.

Щоби кішка не гадила:Спочатку протерти місце оцтом, щоби знищити запах. Потім нанести туди кілька крапель цитрусової олії (лимон, апельсин, мандарин)

Від мурах: Місце скупчення мурах посипати просмаженою свіжезмеленою кавою.

Від безсоння: в аромалампу додати дві краплі лавандової олії, 2 краплі м’ятної та одну краплю кедрової.

Для еротичної атмосфери: дві краплі трояндової есенції, краплю олії чорної смородини, три краплі іланг-іланг.

Емма АНТОНЮК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Думок на тему “«Chanel» на розлив – нісенітниця. Непередбачувані впливи парфумів”