СЬОГОДНІ СУД РОЗГЛЯДАЄ СПРАВУ ПРО ЗАБОРОНУ КПУ

Сьогодні о 10-й годині в Окружному адміністративному суді Києва суддя Любов Маруліна розпочне розгляд справи про заборону Комуністичної партії України.

комі1

Про це повідомляє Міністерство юстиції.

Мін’юст звернувся до суду 8 липня з проханням про заборону діяльності КПУ. За інформацією міністра юстиції Павла Петренка, доказова база протиправної діяльності КПУ становить 129 сторінок та містить відео- й аудиоматеріали.

Міністр повідомив, що зібрані факти свідчать про сприяння представників КПУ окупації Криму Російською Федерацією, про їх причетність до постачання зброї і фінансування терористів у східних регіонах країни, а також до проведення сепаратистських референдумів у Луганській та Донецькій областях. Як наголосив Петренко, у разі позитивного рішення суду в Україні буде заборонена вся комуністична символіка.

22 липня парламент ухвалив, а президент підписав зміни до регламенту Верховної Ради, які дозволяють розпустити фракцію комуністів у парламенті. Голова Верховної Ради Олександр Турчинов повідомив, що вже в четвер, після публікації закону, він оголосить про розпуск фракції комуністів.

Напередодні судового засідання Компартія поширила заяву, де повідомила, що у разі заборони судом обов’язково оскаржуватиме таке рішення.

Нагадаємо, КПУ вже забороняли у 1991 році за участь у ГКЧП. Однак 1993 року президія Верховної Ради дозволила створювати комуністичні партійні організації, а в 2001 році Конституційний суд визнав рішення про заборону КПУ неконституційним.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *