Біда приходить не одна, та є «Гільфе»

«Гільфе» у перекладі з німецької означає допомога. Громадську організацію з такою назвою 22 роки тому у Чернівцях створив громадський діяч кінця 80-х і початку 90-х років Володимир Жорін. Його правою рукою була Отілія Гуліка – жінка, яка першою в області вишила український стяг.

На жаль, хвороба надовго вклала п. Жоріна в ліжко, та Отілія Георгіївна продовжила його роботу. В свою чергу німецькі колеги з ініціативи колишньої чернівчани Аріани Бауер зареєстрували організацію під назвою «Акція допомоги Чернівцям». Саме з того далекого 1990 року і почалася тісна співпраця українських та німецьких благодійників.

«Гільфе» допомагає людям, переважно, одягом та їжею. Возили і медикаменти, та заборонили, бо вони незареєстровані в Україні.

–  Наші колеги-німці приїжджають майже щороку, – розповідає Отілія ГУЛІКА, голова ЧМГО «Гільфе». – Наразі святкуємо двадцять два роки плідної співпраці. З нинішнім приїздом колег-благодійників ми хотіли поєднати і чергову роздачу гуманітарної допомоги. Та виникла проблема з розмитненням – із липня чекаємо на вантажі.

Та не лише у цьому проблеми благодійної організації. За словами пані Гуліки, у них забирають склад, де вони зберігали гуманітарну допомогу.

– Ми двадцять років користуємося ним, – скаржиться Отілія Георгіївна. – І раптом це приміщення стало оборонним об’єктом. Коли я звернулася до нашої влади – обласної та міської, – почула у відповідь, що ми не маємо права там перебувати. Представники МНС пішли нам назустріч, вони були згідні підписати договір про оренду. Та відвідавши юридичний відділ міської ради, працівник МНС нам заявив, що їм доведеться нести кримінальну відповідальність, якщо підпишуть з благодійною громадською організацією такий договір. Я розгублена, бо не знаю, що робити…

Може, влада знає?

Лідія КИРИЛЮК, «Версії», фото автора

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *