Екс-президентів позбавили зарплатні. Уряд скасував низку пільг та привілеїв для колишніх чиновників

1

Президентів позбавлять охорони та 90% зарплати у вигляді пенсії

Найвищим екс-чиновникам відмовили у пільгах, скасувавши низку раніше прийнятих постанов, за якими ті отримували надбавки до пенсій, право на безкоштовне медобслуговування та відпочинок у держсанаторіях. Тепер вони не зможуть безкоштовно поправити своє здоров’я у «Феофанії» та поліклініці №1 ДУСі.

Хто залишиться без пільг

Йдеться про колишніх президентів, прем’єрів, голів ВР, міністрів, зам міністрів, а також чиновниках департаментів АП (вони мають ранги міністрів та зам міністрів). Крім того, режим економії вдарить і по близьких родичах VIP-ів, бо вони теж мали право, скажімо, на користування відомчими закладами медицини чи відпочинку.

Відібрали ще не все

Та це ще не все. Наприклад, раніше тим, хто полишав посаду, одноразово виплачували шість зарплат (а це до 100 тис. грн.). Тепер цього не буде. Як не буде й права на держохорону в екс-президентів.

На підході й законопроект, за яким у колишніхVIP-ів заберуть навіть ті пільги й привілеї, які ще залишалися: виплати за вислугу років та 50% оплати за користування житлом і комунальними послугами. Якщо раніше «колишні» могли розраховувати на пенсію у 80-90% їхньої зарплати, то тепер її зменшать до рівня 70%. Щоправда, виходить все одно чимало: скажімо, пенсіонер Азаров отримував понад 30 тис. грн., тепер у нього буде «лише» 22 тис. грн.

Нагадаємо, середня пенсія в Україні становить нині 1482 грн.

 

Чи справедливі ці заходи?

Звичайно, «екси» вважають, що їх образили. Звісно, теперішнім чиновникам, які в більшості своїй – успішні бізнесмени, нужденність не загрожує. Жаліються ті, хто працювали ще в радянський та пострадянський час і не мали доходів, окрім зарплати. Натомість, ті, що живуть трохи більше ніж на 1000 грн., вважають, що чиновникам корисно знати, що їх на старість років очікує та сама пенсія, яку вони спромоглися дати народу.

Дехто з VIP-ів  вважає, що економія на них вийде спірна і що це популістське рішення. Та це, здається, не такий уже поганий популізм: чиновників час навчати заощаджувати не тільки на народові. Справа ж тут переважно у справедливості: люди, що створюють суспільне багатство своєю працею, вийшовши на пенсію, ледь виживають.

Підготувала Лариса ХОМИЧ, «Версії»  

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *