Доброчинці мимоволі

або Усі рівні, але хтось рівніший

Нинішня сесія обласної ради була ще більш суперечливою, ніж зазвичай. Окрім резонансних питань, які у всіх «на слуху» (ситуація навколо приватного телеканалу ТВА, чергова спроба окремих депутатів скласти мандат, аби надати можливість приступити до роботи в раді наступним «списочникам», авантюрне «балансування» нерухомого майна громади краю між облрадою і дивним комунальним підприємством), розглядалися й питання про виконання певних комплексних програм, про передачу в оренду певних земельних ділянок тощо. Тобто вирішували не лише те, в чому «розбираються» зазвичай усі пересічні громадяни (політика, телебачення, футбол), але й те, в чому і самі народні обранці, крім особливо зацікавлених, слабко орієнтуються.

Зате у власних кишенях переважно орієнтуються всі. Тому відверті намагання голови ОДА – депутата облради Михайла Папієва змусити депутатів (а вони в облраді, нагадаю, працюють на громадських засадах) стати благодійниками і давати на все кошти з власної кишені, а не подавати депутатські запити щодо виділення коштів з бюджету на ремонт окремих ділянок доріг, ремонти в навчальних закладах і підтримку справді народних – а не бізнесових – спортивних команд спричиняє щонайменше здивування.

Побіжне знайомство зі списком депутатського корпусу облради нинішнього скликання дозволяє зробити висновок, що окрім бізнесменів (переважно дрібних – своїх Пінчуків з Ахметовими Буковина не надбала), в раді працюють три пенсіонери, двоє безробітних, з півтора десятка держслужбовців (серед яких, звісно, і голови РДА й ОДА), 4 науковці, директори державних підприємств…

От просто цікаво, яким це чином ці небагаті люди мали би ремонтувати дороги (хоча утримання доріг – це справа держави і місцевих влад)? Будувати туалети в школах? Утримувати футбольну команду «Буковина»? – А листи від президента ФК «Буковина» з проханням про щомісячне фінансування команди у конвертах обласної ради надійшли усім депутатам облради.

Знаю, що марно казати керівникам краю і керованій ними провладній більшості про совість. Після того, як вони влаштували привселюдне «розп’яття» колеги-депутатки, яка чесно і в рамках закону захотіла скласти повноваження. Її двічі викликали на сесію: одного разу розбіглися, бо не захотіли слухати, а вдруге не відпустили просто через те, що провладній більшості невигідно, аби за списком після неї у раду зайшов дієвий опозиціонер. Марно говорити тим, хто не захотів вислухати думку журналістів щодо конфлікту телеканалу – попри власні заяви, що вислухають усіх, хто має що сказати з цього приводу. «Усі рівні, але хтось рівніший», – виголосив голова облради на загал, поставивши питання про надання слова журналістам на голосування. Так виглядає, що це – життєве кредо нинішньої влади.

Маріанна АНТОНЮК, «Версії»

Від редакції: Наш кореспондент на брифінгу голови ОДА запитав у Михайла Папієва:

«На сесії обласної ради ви цікавилися у депутатів, хто з них скільки вклав спонсорських коштів у баскетбольну команду чи, приміром, ФК «Буковина». Виглядає, що ви апріорі вважаєте депутатів багатими людьми, які мусять бути благодійниками. А, загалом, на Вашу думку, у чому полягає головне завдання депутата?»

– Я просив би всіх бути коректними, бо коли ЗМІ почали говорити, що Папієв звертається до депутатів, то знайте: Папієв ніколи ні до кого не звертається. Я не потребую якогось звернення або якоїсь допомоги з боку народних депутатів чи з боку депутатів інших рівнів. Йдеться про те, що футбольна команда «Буковина» потребує сьогодні допомоги. І ФК звернулася, наскільки мені відомо, і до народних депутатів, і до депутатів обласної та міської рад. У кого є можливість – будь ласка, допомагайте і футбольний клуб буде вдячний їм. Сьогодні, наскільки мені відомо, вже є депутати, які відгукнулися на це прохання. Хотілось би серед них побачити ще тих, які в ваших засобах масової інформації, коли у «Буковини» виникли проблеми, найбільше чомусь хвилювалися за те, що знищується ФК «Буковина», що його потрібно відродити. Він от зараз відроджений уже, відновлений, то я би просив, щоби вони також долучилися до цієї роботи. Якщо у вас є така можливість – зверніться до ФК «Буковина», щоб він надав вам інформацію, скільки депутатів і які саме надали допомогу. Я думаю, що вам ця інформація також буде цікава. І мені також буде цікаво прочитати її у вашому засобі масової інформації.

 

 

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *