Про мариновані помідори від відомого поета, члена Національної спілки письменників України, автора багатьох поетичних книг і лауреата кількох літературних премій Миколи Івановича БУЧКА кажуть, що вони знімають… токсикоз у вагітних. Свого часу в цьому переконалися кілька чернівецьких журналісток, поетес і художниць… До того ж помідорні закрутки від Миколи Бучка можна вживати навіть схильним до гастритів і виразок. Утім – спробуйте!
Помідори купуйте приблизно одного розміру, не надто великі, стиглі, але не м’які. Вимийте та обсушіть їх на чистому рушнику.
Цибулю почистіть і наріжте впоперек дольками, як лимон. Часник також почистіть і переріжте кожний зубок навпіл.
Банки та кришки ретельно помийте із содою, прополощіть, дайте стекти воді, на пару не стерилізуйте. Помідори, різану цибулю, часник, перець-горошок та кріп рівномірно розкладіть на три банки. Воду закип’ятіть (не в алюмінієвій каструлі!) і залийте в банки, щоби вода покривала вміст. Накрийте кришками б/в, дайте трохи вистигнути – і злийте рідину назад до каструлі. Додайте сіль, цукор, лимонну кислоту, знову закип’ятіть, залийте банки гарячим маринадом, дайте постояти 10 хвилин, паралельно прокип’ятіть протягом 20 хвилин кришки, якими закриватимете.
Для пастеризації найбільше годиться 40-літрова виварка, в неї ставте всі 3 банки водночас, накривши кришками б/в. Води наливайте на 3/4 висоти банок (по плечики»).
Коли вода закипить, стежте, коли трісне перша помідорина. Тоді виймайте банки, міняйте кришки на нові і закручуйте. Закриті банки поставте догори дном, поки не охолонуть. Ковдрою накривати не треба. Смачного)
На 3 трилітрові банки знадобиться:
- 5-6 кг (із запасом) помідорів,
- близько 5 л кип’яченої води,
- 12 цибулин середнього розміру,
- 9 зубків часнику,
- 30 горошин чорного перцю,
- пучок сухого кропу,
- 300 г цукру,
- 3 ст.л. солі,
- 1 ст.л. лимонної кислоти. Оцтом не замінювати!
- Кришок знадобиться 6: 3 таких, що були у вжитку і 3 нових.