Надійний засіб від токсикозу або Помідори від Миколи БУЧКА

помидоры

Про мариновані помідори від відомого поета, члена Національної спілки письменників України, автора багатьох поетичних книг і лауреата кількох літературних премій Миколи Івановича БУЧКА кажуть, що вони знімають… токсикоз у вагітних. Свого часу в цьому переконалися кілька чернівецьких журналісток, поетес і художниць… До того ж помідорні закрутки від Миколи Бучка можна вживати навіть схильним до гастритів і виразок. Утім – спробуйте!

Помідори купуйте приблизно одного розміру, не надто великі, стиглі, але не м’які. Вимийте та обсушіть їх на чистому рушнику.

Цибулю почистіть і наріжте впоперек дольками, як лимон. Часник також почис­тіть і переріжте кожний зубок навпіл.

Банки та кришки ретельно помийте із содою, прополощіть, дайте стекти воді, на пару не стерилізуйте. Помідори, різану цибулю, часник, перець-горошок та кріп рівномірно розкладіть на три банки. Воду закип’ятіть (не в алюмінієвій каструлі!) і за­лийте в банки, щоби вода покривала вміст. Накрийте кришками б/в, дайте трохи ви­стигнути – і злийте рідину назад до каструлі. Додайте сіль, цукор, лимонну кислоту, знову закип’ятіть, залийте банки гарячим маринадом, дайте постояти 10 хвилин, па­ралельно прокип’ятіть протягом 20 хвилин кришки, якими закриватимете.

Для пастеризації найбільше годить­ся 40-літрова виварка, в неї ставте всі 3 банки водночас, накривши кришками б/в. Води наливайте на 3/4 висоти банок (по плечики»).

Коли вода закипить, стежте, коли тріс­не перша помідорина. Тоді виймайте банки, міняйте кришки на нові і закручуйте. За­криті банки поставте догори дном, поки не охолонуть. Ковдрою накривати не треба. Смачного)

На 3 трилітрові банки знадобиться:

  • 5-6 кг (із запасом) помідорів,
  • близько 5 л кип’яченої води,
  • 12 цибулин середнього розміру,
  • 9 зубків часнику,
  • 30 горошин чорного перцю,
  • пучок сухого кропу,
  • 300 г цукру,
  • 3 ст.л. солі,
  • 1 ст.л. лимонної кислоти. Оцтом не замінювати! 
  • Кришок знадобиться 6: 3 таких, що були у вжитку і 3 но­вих.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *