На реформування житлово-комунального господарства Чернівців потрібно понад 760 мільйонів гривень

Програму реформування і розвитку житлово-комунального господарства Чернівців на 2010-2014 роки затвердила сесія міської ради. ЇЇ мета полягає у здійсненні заходів щодо підвищення ефективності та надійного функціонування житлово-комунального господарства, забезпеченні сталого розвитку для задоволення потреб мешканців міста в житлово-комунальних послугах відповідно до встановлених нормативів і стандартів.

Основні завдання Програми реформування і розвитку житлово-комунального господарства Чернівців на 2010-2014 роки :

  • забезпечення технічного переоснащення та беззбиткового функціонування підприємств ЖКГ;
  • створення розвинутого конкурентного середовища на ринку обслуговування житла ;
  • впровадження комплексної реконструкції кварталів (мікрорайонів) застарілого житлового фонду із залученням інвесторів-забудовників на конкурсних засадах;
  • скорочення питомих показників використання енергетичних і матеріальних ресурсів, необхідних для виробництва (надання) житлово-комунальних послуг;
  • посилення впливу мешканців будинків на умови свого проживання та якість обслуговування житла шляхом стимулювання створення ОСББ;
  • створення системи управителів на ринку житлових послуг;
  • залучення громадськості до процесів формування житлової політики та реформування ЖКГ.

Обсяг фінансування заходів цієї програми становить 760 млн. 628 тис. грн.,в т.ч. 277,3 млн. грн. – це кошти Державного бюджету, 268 млн. грн. – міського бюджету, 2 млн. грн. – товариств власників будинковолодінь, 209,3 млн. грн. – інвесторів, 4 млн. грн. – комунальних підприємств.

У ході реалізації заходів Програми передбачається створити 429 ОСББ, передати 1402 одно-шестиквартирних будинків у власність власникам приватизованих квартир, створити єдиний розрахунковий центр для розрахунків мешканців за житлово-комунальні послуги ( 480тис. грн.) та сучасну геоінформаційну систему житлового фонду та комунальної інфраструктури ( 5 млн. грн.), завершити паспортизацію житлового фонду комунальної власності (3199 будинків) із створенням відповідної бази даних ( 5млн. 628 тис. грн.).

На поетапне відновлення ветхого та аварійного житлового фонду (164 будинки) передбачається витратити 57 млн. 486 тис. грн., реконструкцію та капітальний ремонт покрівель силових дахів 242 будинків – 23 млн. 254 тис. грн., реконструкцію та капітальний ремонт (ущільнення) 5543 аварійних димоветканалів та 217 оголовків у 217 будинках – 21 млн. 53 тис. грн., заміну та реконструкцію аварійних міжбудинкових електричних мереж – понад 4,4 млн. грн., реконструкцію та капітальний ремонт внутрішньо будинкових інженерних мереж – 6 млн. 878 тис.грн., оснащення багатоквартирних будинків приладами обліку холодної води з GSM зв’язком ( 2505 лічильників) – 25 млн.50 тис. грн. та приладами обліку і розподілу теплової енергії з GSM зв’язком ( 206 лічильників) -19 млн. 338 тис. грн.

Планується 907 тис. грн.. спрямувати на облаштування 18 дитячих майданчиків, 55,9 млн. грн. – придбання 22 тролейбусів, капітальний ремонт 25 км контактної мережі та реконструкцію 9 тягових підстанцій, 12 млн. 360 тис. грн. – придбання 8 нових прибиральних, асенізаторних машин та 5 сміттєвозів, 2 млн. 445 тис. грн. – придбання 750 нових контейнерів для вивезення сміття.

На реконструкцію та модернізацію об’єктів ДКП «Чернівціводоканал», інженерних ( водопровідних, каналізаційних і газових) мереж Чернівців передбачено 246,9 млн.грн. Окрім того, 14,4 млн. грн. буде потрібно на заміну аварійних мереж водопостачання та водовідведення, 166,5 млн. грн. – будівництво першої черги Прутського водозабору, 250 тис.грн. – на реконструкцію міських фонтанів з встановлення очистки води методом обеззараження іонами срібла, 37,2 млн.грн. – на завершення будівництва сміттєсортувального заводу, будівництво та реконструкцію майданчиків для розміщення контейнерів для роздільного збору сміття, влаштування очисних споруд та будівництво дренажу на полігоні ТПВ, 25,1 млн.грн.. – стабілізацію зсувних процесів.

Передбачається забезпечити ефективний контроль за відповідністю цін і тарифів на житлово-комунальні послуги їх кількості та якості, запровадити електронні паспорти підприємств ЖКГ, які дозволять аналізувати динаміку собівартості житлово-комунальних послуг, організувати навчальні програми для підготовки управителів майном житлового фонду, розробити місцеву програму залучення громадськості до формування житлової політики та реформування ЖКГ.

Прес-центр Чернівецької міської ради

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *