Купуєте авто – перевірте на предмет обтяження і візьміть розписку

Біда сучасного світу у тому, що люди не хочуть жити за законом. І коли ми зробимо щось по-своєму, всупереч закону, то знаходимо собі виправдання – норми, мовляв, все одно не працюють. Але історії, які розповідають юристи «КУЦАК & ПАРТНЕРИ», доводять протилежне: закон таки діє! Варто тільки домагатися свого! Бо, як кажуть, вовків боятися – у ліс не ходити. Сьогодні – правозахисник Юрій ЗАСТАВНИЙ розповідає, що варто знати, коли купуєте автомобіль.

За законом транспортні засоби придбаваються за договором купівлі-продажу, обміну, дарування або через відповідний автосалон на підставі довідок-фактур. Нині це єдиний загальноприйнятий спосіб відчуження і набуття права власності на автомобіль. Але часто люди намагаються зекономити на оформленні авта в органах ДАЇ, тому придбавають його за довіреністю. Проте при такій купівлі існує певний ризик: покупець передає кошти продавцю, продавець покупцю – нотаріально посвідчену довіреність на авто… Та насправді власником залишається особа, на якій зареєстрований автомобіль. У такий спосіб право власності не набувається, а лише набувається фактичне володіння ним. Тому особі, яка дала кошти за автомобіль, буде важко відстояти свої права, якщо автомобіль знаходиться під обтяженням (арешт, у заставі по кредиту банку тощо).

Купуючи авто, важливо взяти від продавця розписку про те, що він такого-то числа у якості оплати отримав стільки-то грошей за такий-то автомобіль, вказавши при цьому обов’язкові реквізити та перелік присутніх свідків від обох сторін. Суму бажано вказувати у національній валюті. Обов’язково візьміть всі реквізити від продавця – паспортні дані, адресу тощо. Якщо раптом хтось буде оскаржувати ваше право власності на авто, розписка може слугувати в якості доказу в суді.

До середини 2010 року в кожного була можливість придбати чи відчужити будь-який автомобіль через біржову угоду. Але нині, у зв’язку зі змінами у законодавстві, через товарну біржу можна продати тільки нове авто. Що ж робити, якщо автомобіль був куплений до внесення змін до Закону України «Про товарну біржу» через біржову угоду?

Так, на початку 2010 року Іван K. придбав автомобіль на Товарній біржі за суму 150 грн. й звичайно на момент купівлі не перевірив це авто на предмет обтяження в єдиному реєстрі обтяжень рухомого майна. Через певний час з’ясувалося, що даний автомобіль перебував у заставі по кредиту в банку. Банк звернувся в суд, аби оскаржити правомірність переходу права власності до нового власника у зв’язку з тим, що попередній власник не сплатив кредит. В даній ситуації Іван K. в якості доказу надав суду копію біржової угоди (контракту) із визначенням ринкової вартості авта та письмову розписку від продавця із зазначенням дійсної вартості угоди, яка підтвердила взаєморозрахунок між сторонaми та відсутність з боку продавця до Івана K. будь-яких претензій майнового характеру. Таким чином, вищевказані обставини слугували вагомою підставою для прийняття судом позитивного рішення на користь Івана K.

Автомобіль потрібно обов’язково перевірити на предмет зареєстрованих обтяжень. І цей витяг треба зберігати протягом усього часу, поки володієте автом.

У випадку, якщо ви придбали автомобіль, на якому «висять» обтяження (наприклад, накладений арешт у зв’язку з борговими зобов’язаннями попереднього власника), ви маєте право звернутися до суду з позовною заявою про визнання права власності на ваш автомобіль. При цьому не варто забувати про такі важливі докази, як витяг з реєстру обтяжень рухомого майна, який підтверджує, що на момент купівлі автомобіль не перебував під обтяженням, договір купівлі-продажу, письмова розписка від продавця про отримання грошових коштів в якості оплати за авто, нотаріально-посвідчена довіреність від імені продавця.

Щоб уникнути в майбутньому проблем, купівлю-продаж автомобіля варто оформляти за нотаріально посвідченими договорами (купівля-продаж, дарування, обміну тощо). Адже, придбаваючи автомобіль за дорученням, власником залишається продавець. І якщо авто потрапляє в ДТП, чи нинішній власник просто порушує правила дорожнього руху, штрафи приходитимуть на адресу продавця. Не виключено, що може виникнути ситуація де продавець, який видав доручення, може навіть стати учасником судової чи кримінальної справи, де потім доводитиме, що авто вже продане та не належить йому.

Юридична фірма «КУЦАК & ПАРТНЕРИ»

Ваше право на захист!

Дзвоніть за телефоном (0372) 900-510.
Приходьте: м. Чернівці, вул. Головна,
122-А, бізнес-центр «Квадрат», офіс 216
Наш сайт: www.900-510.com
Свідоцтво державної реєстрації АОО №354063

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Думок на тему “Купуєте авто – перевірте на предмет обтяження і візьміть розписку”