Консультації: Коли вилучаються довідки переселенців

 

Про підстави скасування діï довідки про взяття на облік внутрішньо переміщених осіб.

Які підстави для скасування діï довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи (ВПО)? Чи повинна ВПО повідомляти про зміну місця проживання?

Ці питанні регулюють норми Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» (далі – Закон) та Порядку оформлення і видачі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01 жовтня 2014 року № 509 «Про облік внутрішньо переміщених осіб» (далі – Порядок).

Відповідно до частини другої статті 9 Закону ВПО зобов’язана, зокрема:

– дотримуватися Конституції та законів України, інших актів законодавства;

– повідомляти про зміну місця проживання структурний підрозділ з питань соціального захисту населення районних, районних у місті Києві державних адміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах (у разі утворення) рад (далі – уповноважений орган) за новим місцем проживання протягом 10 днів з дня прибуття до нового місця проживання. У разі зміни місця проживання заявник звертається за видачею довідки до уповноваженого органу за місцем фактичного проживання/перебування, а раніше видана йому довідка вилучається.

У разі добровільного повернення до покинутого постійного місця проживання ВПО зобов’язана повідомити про це уповноважений орган за місцем отримання довідки не пізніше як за три дні до дня від’їзду;

Важливо! Відповідно до пункт 91 Порядку заявник має право подати до уповноваженого органу повідомлення про зміну фактичного місця проживання/перебування або про добровільне повернення до покинутого постійного місця проживання через Портал «Дія».

– у разі виявлення подання ВПО завідомо неправдивих відомостей для отримання довідки про взяття на облік відшкодувати фактичні витрати, понесені за рахунок державного та місцевих бюджетів у результаті реалізації прав, передбачених Законом.

Згідно зі статтею 12 Закону підставою для скасування діï довідки про взяття на облік ВПО та внесення відомостей про це в Єдину інформаційну базу даних про внутрішньо переміщених осіб є обставини, за яких ВПО:

1) подала заяву про відмову від довідки;

2) скоїла кримінальне правопорушення: дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу a6o на захоплення державної влади; посягання на територіальну цілісність i недоторканність України; терористичний акт; втягнення у вчинення терористичного акту; публічні заклики до вчинення терористичного акту; створення терористичної групи чи терористичної організації; сприяння вчиненню терористичного акту; фінансування тероризму; вчинення кримінального правопорушення проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку або військового кримінального правопорушення;

3) повернулася до покинутого місця постійного проживання;

4) виїхала на постійне місце проживання за кордон;

5) подала завідомо недостовірні відомості.

Рішення про скасування дії довідки приймає керівник уповноваженого органу за місцем проживання особи та повідомляє ВПО протягом трьох днів з дня прийняття такого рішення.

Звертаємо увагу, якщо ВПО не повідомила про повернення до покинутого місця постійного проживання згідно з Законом рішення про скасування дії довідки приймають на підставі інформації про тривалу відсутність (понад 60 днів) особи за місцем проживання, яка дає обґрунтовані підстави вважати, що ВПО повернулася до покинутого місця постійного проживання.

Інформацією, яка дає обґрунтовані підстави вважати, що внутрішньо переміщена особа повернулася до покинутого місця постійного проживання, є:

– дані, отримані з відповідних державних реєстрів;

– дані, отримані в результатi обміну інформацією уповноваженого органу з органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування, громадськими об’єднаннями, волонтерськими, благодійними організаціями, іншими юридичними та фізичними особами, які надають допомогу ВПО відповідно до статті 16 Закону.

У разі наявності у ВПО обґрунтованих причин для продовження строку її відсутності за місцем проживання понад 60 днів така особа звертається з відповідною письмовою заявою за місцем проживання до уповноваженого органу. У такому разi строк відсутності такої особи за місцем проживання може бути збільшено до 90 днів.

Уповноважений орган на підставі прийнятого рішення невідкладно вносить до Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб відомості про скасування дії довідки про взяття на облік ВПО.

 

Як отримати правову допомогу:

Звернутися за допомогою до фахівців Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна за адресою:  м. Чернівці, вул. Університетська, 1, телефон: (0372) 51-36-14. Електронна пошта: chernivtsi1.chernivtsi@legalaid.cv.ua.

 

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103 (дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України безкоштовні, приймаються цілодобово).

 

Дізнайтеся більше про надання безоплатної правової допомоги: https://linktr.ee/legalaid.gov.ua

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *