На злодієві шапка горить: нардепи злякались посилення відповідальності за брехню в деклараціях

І злякалися настільки, що 4 березня депутат від «Слуги народу» та голова правоохоронного комітету Верховної Ради Денис Монастирський сфальшував рішення комітету щодо законопроєкту про тюрму за брехню в деклараціях. Про це розповіли у Центрі протидії корупції (ЦПК). Ба, більше, ЦПК звернувся до правоохоронців з вимогою розслідувати ці факти та притягнути до відповідальності тих, хто фальшував рішення комітету. А тепер про депутатські страхи детальніше.

Нардеп Монастирський звернувся листом до спікера Дмитра Разумкова із проханням відправити законопроект 4651 (яким посилюється відповідальність за брехню в декларації), до Венеційської комісії для отримання експертного висновку. Однак такого рішення профільний комітет щодо законопроєкту не приймав. Таким чином, на думку експертів ЦПК, депутати просто намагаються затягнути час із  посиленням відповідальності за брехню в деклараціях. 

Монастирський обґрунтував необхідність направити звернення щодо законопроєкту 4651 до Венеційської комісії тим, що «на своєму засіданні третього  березня 2021 року (протокол №62) Комітет з питань правоохоронної діяльності розглянув вказаний законопроєкт та вирішив рекомендувати Верховній Раді прийняти його в першому читанні за основу та рекомендувати Голові Верховної Ради України звернутися до Європейської комісії «За демократію через право» (Венеційської комісії) з проханням надати експертний висновок щодо цього законопроєкту».

Після цього листа, 12 березня  Разумков звернувся до Президента Венеційської комісії з проханням надати експертний висновок щодо цього законопроєкту.

Однак на самому засіданні правоохоронного комітету 3 березня питання про направлення законопроєкту 4651 до Венеційської комісії на голосування не ставилось, а відповідно і рішення рекомендувати його відправити не могло прийматись.

Ось як прокоментував експерт ЦПК Антон Марчук цю ситуацію: «Монастирський та Разумков, обрані до Ради від президентської партії, незважаючи на ініціативу президента щодо повернення тюремного ув’язнення за брехню в деклараціях, зробили все, аби не розглянути цей законопроєкт до закінчення періоду декларування за 2020 рік. Тобто у поданих деклараціях немає сенсу шукати брехню, бо за неї депутатам світить максимум обмеження волі. А сума, від якої таке «жорстоке» покарання передбачається, дорівнює елітній квартирі в центрі Києва – від 9 млн грн. За брехню на менші суми навіть такого покарання не передбачено, а через мізерні строки давності ці справи не встигатимуть навіть розслідувати»

Під час обговорення нардеп Бакумов, який представляв позицію підкомітету щодо президентського законопроекту, запропонував відправити законопроєкт до Венеційської комісії, та лише після прийняття законопроєкту від Зеленського у першому читанні. Після цього слово взяв головуючий на засіданні комітету Монастирський: 

«Ми обговорили три законопроекти: перший законопроект президентський, 4651. Саме його я буду ставити першим на голосування, так? Надійшла пропозиція також, паралельно, звернутись щодо усіх трьох законопроектів до Венеційської комісії, але це не повноваження комітету, а повноваження Голови Верховної Ради, він буде вирішувати про це. Отже, першою ставлю пропозицію підтримати за основу… Перший законопроект – президентський, 4651: хто за те, щоби прийняти і рекомендувати ухвалити висновок комітету і рекомендувати Верховній Раді прийняти його за основу? Законопроект президентський 4651, прошу, хто за»

Відтак відбувається голосування і Комітет підтримує таке рішення. Про направлення президентського законопроекту 4651 до Венеційської комісії, як видно з цитат, мови не було. Після цього комітет провів ще три голосування стосовно інших пов’язаних законопроєктів та перейшов до наступного питання порядку денного, без будь-яких голосувань щодо направлення законопроєктів до Венеційської комісії.

Зауважимо, що законопроєкт 4651 передбачає відновлення ув’язнення за брехню в декларації, адже раніше Конституційний Суд свавільно скасував таку відповідальність. У грудні депутати проголосували за «компромісний» закон, який розкритикувала громадськість та міжнародні партнери через відсутність реального покарання за злочин. 

А ще раніше Венеційська комісія вже рекомендувала Україні покарання за брехню в декларації у вигляді позбавлення волі. 

Упіймавши, так би мовити, злодюгу на гарячому, Центр протидії корупції і звернувся до правоохоронців з вимогою розслідувати ці факти та притягнути до відповідальності тих, хто фальшував рішення комітету.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *