Спіраль – не панацея від вагітності

«Мені 38 років, і я – вагітна! Усе виглядає, як нісенітниця. Вже маю двох дітей, нещодавно поставила внутрішньоматкову спіраль. Не найдешевшу, до речі, – «срібну». Три роки все було добре. Але минулого місяця несподівано помітила затримку місячних. Перша думка – ранній клімакс. Тож спочатку не зважала. Та вранці з’явилася нудота. Тоді й зробила тест на вагітність.

…Я була певна, що спіраль захищає від вагітності на всі 100 відсотків. З’ясувалося аж ніяк.Що мені тепер робити? У лікаря ще не була, але подруги кажуть, що виношувати дитину зі спіраллю не можна. Людмила К., Чернівці»

 FFFF

– Перш за все, слід розуміти, що жоден контрацептив не захищає від вагітності на всі 100 відсотків, – пояснює Марія КОСЕВИЧ, лікар-гінеколог. – Спіраль спрацьовує таким чином: вона пришвидшує евакуацію заплідненої яйцеклітини з порожнини матки і не дає відбутися процесу імплантації. Тобто, коли яйцеклітина входить у порожнину матки, спіраль не дає їй там прижитися. Але варто пам’ятати, що ефективність спіралі – лише 70-80%. Тож, якщо трофобласт (тканина, яка допомагає яйцеклітині «сісти» в матку) починає діяти досить швидко й активно, спіраль просто не спрацьовує.

Більш ефективним методом контрацепції є гормональні пігулки. При їхньому використанні яєчник не включається у процес вирощування яйцеклітин. Відповідно, не народжується яйцеклітина і вагітність не наступає. Хіба що дуже-дуже рідко.

Дію, подібну до таблеток, має внутрішньоматкова спіраль з левоноргестрелом  «Мірена». Вона, як і звичайна спіраль, механічно подразнює матку. Але тут додається ще дія гормона левоноргестрелу, який подавляє активність трофобласту. Іншими словами, така спіраль не дає слизовій стати зручною «подушечкою», на яку вагітність може легко «сісти».

Коли вагітність все ж таки наступила на фоні механічної спіралі, і якщо для жінки ця вагітність є бажаною, спіраль  просто не виймається з порожнини матки. Бо, виймаючи спіраль, можна пошкодити ще зовсім маленьке плідне яйце. Коли ж плідне яйце вже виросло, спіраль розташовується між оболонкою навколоплідного яйця та стінкою матки, і народжується разом з плодом. Боятися тут нічого не варто. Спіраль зроблена з біологічно неактивної речовини – пластмаси. Від плоду вона відгороджена захисною стіночкою, тож жодним чином не може йому нашкодити.

Олена ТИМОФІЙЧУК, «Версії»      

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *